|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę |
Autor |
Wiadomość |
Gonzo.pl
(banita)
Pomógł: 37 razy Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 16:44
|
|
|
Pomyśl...
Czy dół, nerwy, rozpamiętywanie, picie zmienią cokolwiek w tej sytuacji? W jakiejkolwiek sytuacji? Myślę, że tylko mogą ją pogorszyć.
Nie, nie namawiam na bagatelizowanie i olewanie.
Namawiam na wyciągnięcie konstruktywnych wniosków i naprawę sytuacji póki jest czas.
Czyli mówiąc po ludzku - tyłek w troki i do roboty. |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
Przemas
Małomówny Alkoholik
Wiek: 50 Dołączył: 09 Maj 2012 Posty: 70 Skąd: North-West
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 16:46
|
|
|
Przeczytałem to wszystko i mam szoka od 15tego do dziś (5dni) powstał ogromny post ,a przemyślenia i analizy kolegi Leo jak na 5dni niesamowite, właściwie to chcesz nie pić czy lubisz sobie popisać ?
Przez miesiąc tu się nie pokazywałem aby sobie troszkę poukładać w głowie to co tu wyczytałem ,na tym forum o chorobie alko. |
Ostatnio zmieniony przez Przemas Śro 20 Cze, 2012 16:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wampirzyca
Trajkotka praca nad samym sobą jest najtrudniejsza
Pomogła: 15 razy Wiek: 50 Dołączyła: 08 Cze 2011 Posty: 1792 Skąd: Transylwania
|
Wysłany: Czw 21 Cze, 2012 07:32
|
|
|
leo napisał/a: | Dzisiaj byl dzien ocen pracowniczych. Kiepsko. Wyrazny spadek produktywnosci, nisko zostalem oceniony. Najgorsza ocena od siedmiu lat, czyli od czasu kiedy zaczalem dla nich pracowac, jesze na studiach. Trudno w to uwierzyc, ale to moja jedyna praca, nie zmienialem jej. Lubie to co robie. Siedze na goracym piecu. Jesli beda zwolnienia, lece w pierwszej kolejnosci a z kiepskimi referencjami ciezko bedzie dostac cos dobrego. Mam dola |
wcale mnie to nie dziwi
ja zdazyłam w porę sie otrząsnąć......nie zdazyłam sobie nagrabic w pracy.....ale duzo sie wtedy spóźniałam..............w porę mnie ktos ostrzegł i wróciłam na normalne tory...
Uważam ze zawsze ....ale to zawsze przez picie spada wydajność ...kreatywnośc w pracy...zespół abstynencyjny....obniżenie nastroju.....itd nie służą napewno.... |
_________________ wampirzyca |
Ostatnio zmieniony przez wampirzyca Czw 21 Cze, 2012 07:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
grzesiek
Gaduła
Pomógł: 15 razy Wiek: 57 Dołączył: 16 Lip 2011 Posty: 850 Skąd: Kłodzko
|
Wysłany: Czw 21 Cze, 2012 09:39
|
|
|
leo napisał/a: | Dzisiaj byl dzien ocen pracowniczych. Kiepsko. Wyrazny spadek produktywnosci, nisko zostalem oceniony. Najgorsza ocena od siedmiu lat, czyli od czasu kiedy zaczalem dla nich pracowac, jesze na studiach. Trudno w to uwierzyc, ale to moja jedyna praca, nie zmienialem jej. Lubie to co robie. Siedze na goracym piecu. Jesli beda zwolnienia, lece w pierwszej kolejnosci a z kiepskimi referencjami ciezko bedzie dostac cos dobrego. Mam dola. |
Czytając to co napisałeś,widzę,że masz świadomość konsekwencji swojego picia.
Po to na terapii wykonuje się listę zysków i strat spowodowanych piciem,by otworzyć oczy i uświadomić błędy oraz konsekwencje postępowania. Teraz widzisz,że Twoja praca, wyniki,pasja są zagrożone. Nie da się utrzymać pracy bez zmiany postępowania. Masz przed sobą sytuację,która może doprowadzić do tego,że będzie to pierwszy krok do szybkiego osiągnięcia dna,lub szybka reakcja na zmianę postępowania,życia i funkcjonowania.Wybór należy do ciebie. |
_________________ dzisiaj nie pije
Każdy człowiek może wejść na lepszą drogę, do puki żyje |
|
|
|
|
leo
Małomówny
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 12:45
|
|
|
Wrocilem wlasnie z osrodka terapeutycznego. Szedlem z dusza na ramieniu. Nie wiedzialem, co mnie czeka, balem sie. Osdodek wyglada calkiem przyzwoicie. Swiezo, czysto, ladne meble. Siedzoalem, czekalem, mialem scisniety zoladek. Przez glowe przelatywaly rozne mysli, lacznie z uciekaj. Terapeutka sympatyczna, mila, zyczliwa. Rozmowa, pytania. Chwila przerwy. Przyszedl terapeuta. Rzeczowy. Pytania, rozmowa. Diagnoza: picie szkodliwe. Jestem szczesliwy. Strach minal, kamien spadl mi z serca. Pogoda paskudna, zimno, wietrznie, deszcz pada a ja jestem radosny. Ciesze sie, ze nie jestem chory. Alkoholizm to straszna, nie cieszaca sie spoleczna aprobata choroba, ale dosyc o tym, sami wiecie o tym najlepiej. Zaproponowano mi program terapeutyczny dla osob pijacych szkodliwie, bo jak terapeuta slusznie zauwazyl, nastepny przystanek to alkoholizm a z nim ida zaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowan. Zgodzilem sie. Grupa rusza po wakacjach.
Chce wam podziekowac za rady oraz skierowanie mnie do osrodka terapeutycznego. Z jednej rady nie skorzystalem i bardzo mnie to cieszy, nie zerwalem z dziewczyna. Pracuje rowniez po 12-14 godzin, mam co nadrabiac, musze poprawic ocene.
Dziekuje wam. Zycze wam powodzenia w leczeniu. Vae victis. |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 17:10
|
|
|
chciałem cos napisać
ale po co ?
leo napisał/a: | Grupa rusza po wakacjach. |
no to masz chłopie całe wakacje na szczęsliwe picie szkodliwe |
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 17:26
|
|
|
yuraa napisał/a: | to masz chłopie całe wakacje na szczęsliwe picie szkodliwe |
Teraz, jak to napisałeś, przypomniało mi się, jak Masakra relacjonował wynik swojej pierwszej wizyty u terapeutki.
Oznajmił, że pani orzekła, iż on nie ma problemu.
Później przyznał się, że ściemniał..... |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 17:34
|
|
|
Klara napisał/a: | przypomniało mi się, jak Masakra |
wiesz że mi się też Masakra z 2009 przypomniał |
|
|
|
leo
Małomówny
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 18:18
|
|
|
Hmm. Nie przypominam sobie, abym wspominal, ze pije lub mam zamiar pic, wiec podobne sugestie, sa co najmniej niesmaczne i nie na miejscu. Nie mam rowniez zwyczaju klamac i "sciemniac", wiec wypraszam sobie podobne insynuacje. Coz, nie mnie, ale sadze rowniez, ze nie wam, oceniac prace i kompetencje terapeutow. |
|
|
|
|
gregor71
Towarzyski alkoholik
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 297 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 18:46
|
|
|
leo napisał/a: | Zaproponowano mi program terapeutyczny dla osob pijacych szkodliwie |
Jak wygląda leczenie?
Czy wymagana jest całkowita abstynencja?
Czy uczą jak nie pić bardziej szkodliwiej? |
_________________ świadoma świadomość |
|
|
|
|
zimna
Gaduła Księżniczka \^^^/
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 06 Gru 2011 Posty: 783
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 19:07
|
|
|
gregor71 napisał/a: | Czy wymagana jest całkowita abstynencja?
Czy uczą jak nie pić bardziej szkodliwiej? |
Czy uczą pić kontrolowanie ? |
_________________ "jestem ciszą między parą tonów,
które niełatwo się ze sobą godzą" R.M.Rilke ..................................... |
|
|
|
|
leo
Małomówny
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 19:08
|
|
|
Nie wiem, jak wyglada taki program. Nie pytalem o szczegoly.Terapeuta powiedzial, ze z reguly sa to ludzie mlodzi, ktorych terapia ma ustrzec przed alkoholizmem. Do jesieni maja zebrac grupe. Opisze, na czym polega ten program. |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 19:18
|
|
|
leo napisał/a: | Zaproponowano mi program terapeutyczny dla osob pijacych szkodliwie, |
wygooglalem:
Cytat: | Tekst został usunięty przez administratora na żądanie właściciela strony, z której został zaczerpnięty.
Za naruszenie praw autorskich administracja komudzwonia.pl przeprasza autora.
|
linka nie podam bo nie będe kasy nabijał prywatnym klinikom |
Ostatnio zmieniony przez Wiedźma Sob 30 Lis, 2013 10:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dziubas
(konto nieaktywne)
Pomógł: 16 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Gru 2011 Posty: 1251 Skąd: W-w
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 19:22
|
|
|
yuraa napisał/a: | Tekst został usunięty przez administratora na żądanie właściciela strony, z której został zaczerpnięty.
Za naruszenie praw autorskich administracja komudzwonia.pl przeprasza autora. |
A jednak uczą
Ciekawe czy ten trening to praktyczny jest, czy tak na sucho |
_________________ "Niczego nie oczekuje, niczego się nie boję,
jestem wolny" N.Kazantzakis |
Ostatnio zmieniony przez Wiedźma Sob 30 Lis, 2013 10:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 19:25
|
|
|
leo napisał/a: | Ciesze sie, ze nie jestem chory |
tak stwierdził lekarz
jakie Ty masz zdanie na ten temat?
powiem Ci jaki ja miałem przypadek ze swoją osobą:
powiedziałem chłopu w białym faruchu tak; "panie, ja nawet nie wiem jak piwo wygląda, nie wiem po ile alkohol sprzedają i gdzie"no i chłopina mnie pósciła wolno ...
po pięciu latach żona dała mi ultimatum, niespełniłem - chlałem dalej
po sześciu latach żona odchodzi na zawsze
po 7,5 roku rozwód
nie pije alkoholu od 20 listopada 2010r
pozdrawiam i życze powodzenia |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|