Zima |
Autor |
Wiadomość |
jal
Gaduła Alkoholik dozgonny.
Wiek: 76 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 816 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 09:07
|
|
|
[quote="staaw]
Kawę bym zrobił na kuchence turystycznej, mam 2kg gazu.
[/quote]
Taką też mam... i kuchenkę turystyczną oraz grilla gazowego - to może nie będzie tak źle?
Dzięki za przypomnienie... |
_________________ Mam bardzo silną wolę... robi ze mną co jej się tylko podoba.
Mój fotoblog |
Ostatnio zmieniony przez jal Pią 12 Lut, 2021 09:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 09:23
|
|
|
Przyzwyczailiśmy się że wszystko działa , a jak jest awaria to od razu problem. Nie ma prądu nawet chleba nie kupisz, bo kasa fiskalna nie działa. W nowych budynkach nie ma gazu , wszystko na prąd nawet brama garażowa sterowania pilotem, rolety zewnętrzne. Kiedyś u syna była poważna awaria że dwa dni nie mieli prądu. Mówię idź może tylko u Ciebie. Nie muszę nigdzie wychodzić bo u wszystkich sąsiadów okna zasłonięte w dzień. |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 09:44
|
|
|
Wprawdzie do prepersa mi daleko ale jestem w stanie, po uzupełnieniu wody i gazu, przetrwać miesiąc zamknięty w domu żyjąc z zasobów które mam
W domku w życiu nie zainstalował bym bramy, rolet, zamków czy czego tam jeszcze, których nie da się odsprzęglić od silnika i otworzyć ręcznie.
Nie wiem czy to ładnie śmiać się z cudzej głupoty, ale uśmiałem się z kobiety która na FB napisała o 22 rozpaczliwego posta czy ktoś może jej podrzucić baterie do pilota bo siedzi z dzieckiem po ciemku bo skończyła się bateria a światło jest tylko na pilota...
Niestety, zachodnia cywilizacja traci instynkt przetrwania co ją zgubi... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
Linka
Moderator
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 10:51
|
|
|
Mieszkam na wsi. Tu wyłączenia prądu zdarzają się dość często.
Dlatego długo używałam starego pieca, który ogrzewał dom grawitacyjnie.
Przeżyłam już 2 dni bez prądu i bez wody w środku bardzo śnieżnej zimy.
Kuchenkę mam na gaz z butli, wiec topiliśmy śnieg, którego było pod dostatkiem.
Teraz mam piec ze sterownikiem. Nie ma prądu, nie ma grzania.
Jakiś mały agregat pradotworczy by się przydał, ale na razie nie było takiej potrzeby.
Okoliczni rolnicy musza jednak takie sprzęty mieć. |
_________________ Na moim niebie zawsze świeci słońce |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 11:06
|
|
|
Linka napisał/a: |
Jakiś mały agregat pradotworczy by się przydał, ale na razie nie było takiej potrzeby.
|
Jak przyjdzie potrzeba to może się okazać że wszystkie wykupione jak papier toaletowy w kwietniu pierwszego roku pandemii...
Nie musi być duży, byle podtrzymał podstawowe zasilanie, ale to wiąże się z inwestycją w elektryka by porozdzielał obwody które muszą mieć zasilanie (piec, oświetlenie) od mniej ważnych (pralka, odkurzacz) ...
Są jeszcze tańsze sposoby podłączenia przenośnego agregatu, ale to niech Ci powie lokalny elektryk, może konserwator w pracy?
No i jakąś kozę (piec nie zwierzę) w komórce bym trzymał... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 11:33
|
|
|
I cóż my tu widziem proszę ja szanownej publiki? Normalnie peerelowski 20 stopień zasilania proszę państwa |
_________________ |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 11:52
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | I cóż my tu widziem proszę ja szanownej publiki? Normalnie peerelowski 20 stopień zasilania proszę państwa | to były fajne czasy , zwalnuali że szkoły albo skracali lekcję. Szliśmy na ślizgawke, na sanki , a teraz jak w Poznaniu spadnie 5 cm śniegu to już klęska żywiołowa całą miasto zakorkowane. |
Ostatnio zmieniony przez OSSA Pią 12 Lut, 2021 11:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 11:53
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | I cóż my tu widziem proszę ja szanownej publiki? Normalnie peerelowski 20 stopień zasilania proszę państwa |
Tiaaa...
W sklepach był tylko ocet, a na stole kaszaneczka, bimberek a i prosiaczek na święta był...
Przypomniałeś mi dialog Neo z Komputerem z Matrixa...
Cytat: | -Jeżeli to wszystko jest symulacją to skąd tyle zła?
-W pierwszej wersji stworzyliśmy wam świat idealny ale wasze prymitywne mózgi umierały nie mogąc znieść braku zagrożeń...
|
Za PRLu bezpiecznik wymieniał pan domu, dzisiaj wzywa się pogotowie energetyczne... |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 11:55
|
|
|
OSSA napisał/a: | pterodaktyll napisał/a: | I cóż my tu widziem proszę ja szanownej publiki? Normalnie peerelowski 20 stopień zasilania proszę państwa | teraz jak w Poznaniu spadnie 5 cm śniegu to już klęska żywiołowa całą miasto zakorkowane. |
Zobacz co się dzieje w Nowym Jorku jak spadnie 2
Że nie kradną aut z manualną skrzynią biegów to już standard... |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 12:06
|
|
|
staaw Jak za dużo urządzeń włączę i mi bezpiecznik wywali idę podnoszę klapka i po sprawie. Gorzej jak padnie ten w rozdzielni głównej to faktycznie muszę dzwonić do dyżurnego elektryka. W mojej spółdzielni awarie są szybko i sprawnie usuwane. |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 12:10
|
|
|
OSSA napisał/a: | staaw Jak za dużo urządzeń włączę i mi bezpiecznik wywali idę podnoszę klapka i po sprawie. Gorzej jak padnie ten w rozdzielni głównej to faktycznie muszę dzwonić do dyżurnego elektryka.. |
Ta moda od niedawna jest żeby się ludzie nie pozabijali.
U mnie główny bezpiecznik jest na klatce schodowej, blok z lat gierkowskich... |
|
|
|
|
Linka
Moderator
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 13:36
|
|
|
Cytat: | Zobacz co się dzieje w Nowym Jorku jak spadnie 2 |
W Anglii tak, ale nie w NY.
U nich naprawdę bywają bardzo duże opady śniegu.
Ostatnio 50 cm. Do tego silny wiatr.
I owszem, wtedy jest zakaz poruszania się prywatnymi autami. |
_________________ Na moim niebie zawsze świeci słońce |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 13:52
|
|
|
Linka napisał/a: | Cytat: | Zobacz co się dzieje w Nowym Jorku jak spadnie 2 |
W Anglii tak, ale nie w NY. |
To pomyliłem miasta.
Na pewno w USA, chyba na wschodnim wybrzeżu. Co kilka lat pokazywali w telewizorze "klęskę żywiołową" a na ulicach śniegu tyle co w Warszawie po kiepskim odśnieżaniu a samochody w poprzek ulicy i korek po horyzont...
Więcej moja skleroza nie pamięta z czasów kiedy oglądałem TV...
Chociaż sam pamiętam moje najgorsze 20km wiejską drogą...
Padał marznący deszcz, jechałem polonezem po czystym lodzie 5km/h mijając co jakiś czas samochody w rowie a z przeciwka TIR z podobną prędkością z naczepą w poprzek.
Minęliśmy się na centymetry nic nie robiąc bo i tak nie było sensu.
Jedyny raz kiedy mało brakowało a miałbym pełno w spodniach, więcej nie chcę |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 14:59
|
|
|
Mój znajomy kupił płyn zimowy do samochodu do - 20 stp. Ale po poznański stwierdził że u nas nie ma takich zim i dolal wody. Zdziwiony, że spryskiwaczy nie działa bo wszystko pozamarzalo. |
Ostatnio zmieniony przez OSSA Pią 12 Lut, 2021 14:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pią 12 Lut, 2021 15:02
|
|
|
Ot poznańska oszednosc . Na szczęście nic się nie stało, teraz auto trzyma w garażu i czeka na wiosnę. |
|
|
|
|
|