Terapia potrzebna czy nie |
Autor |
Wiadomość |
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 13:38
|
|
|
JaKaJA napisał/a: | dziękować za to,że jeszcze ze mną jest i teraz kajać się i być usłużną
pozostawię to bez komentarza..... |
to ja skomentuję
a dlaczego miałabyś się kajać, karać, biczować za to co kiedyś było.
kajanie i biczowanie się, zabija Cię od środka, tłumi Twój rozwój i wszystko to,
co prowadzi do otwarcia oczu na świat, na rzeczywistość.
nie siedź w przeszłości, nie zadręczaj pałki przyszłością |
Ostatnio zmieniony przez szymon Nie 20 Maj, 2012 13:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dziubas
(konto nieaktywne)
Pomógł: 16 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Gru 2011 Posty: 1251 Skąd: W-w
|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 14:07
|
|
|
JaKaJA napisał/a: | AA jest diabelnie pomocne,uczy pokory,cierpliowości,tolerancji ale nie 'przepracuje" za Nas całego tego bałaganu. |
Nikt i nic nie "przepracuje" tego, jak to napisałaś, bałaganu za mnie. To ja muszę to przepracować. Czy będzie to praca w oparciu o terapię/terapeutę, czy AA/program 12-kroków/sponsora to już mój wybór. Dla mnie program 12 kroków jest programem terapeutycznym, a sponsor czymś więcej niż terapeutą, jest... mentorem?Praca nad "programem" daje mi dużo satysfakcji, zmieniam się i to zauważam (nie tylko ja ).
Innym problemem jest wybór sponsora.
Ja "kandydata" obserwowałem dość długo |
|
|
|
|
Dziubas
(konto nieaktywne)
|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 14:12
|
|
|
JaKaJA napisał/a: | Usłyszałam kiedyś,że ja powinnam mojemu mężowi dziękować za to,że jeszcze ze mną jest i teraz kajać się i być usłużną
pozostawię to bez komentarza..... |
Ja też sobie pozwolę skomentować
Moim zdaniem, ktoś kto to powiedział, ma problem ze sobą.
Być może ma takie "słuszne zachowania" wgrane w umysł.
Problem pojawia się (dla mnie) jeżeli przyjmę takie zdanie do wiadomości,
zgodzę się z nim. |
_________________ "Niczego nie oczekuje, niczego się nie boję,
jestem wolny" N.Kazantzakis |
|
|
|
|
wlod
Towarzyski wlod AA
Pomógł: 3 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Maj 2012 Posty: 169 Skąd: GDYNIA
|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 14:24
|
|
|
Tajga napisał/a: | wlod napisał/a: |
Pisze o swoim doświadczeniu Gdy przystępowałem do ruchu grup terapeutycznych nie było i byłem zdany wyłacznie na doświadczenia moich kolegów z AA i próby realizowania 12 kroków |
wlod napisał/a: | i mieszkalem 54lata w Gdyni |
Włod, nie pomyśl , że się czepiam...
Tak się składa, że mieszkam w Trójmieście.
Pierwsza grupa AA powstała w Gdyni, około 27 lat temu.
W Gdańsku przy szpitalu psychiatrycznym Srebrzysko
odbywały się już wtedy terapie.
Czy to, iż nie skończyłeś żadnej wynika z Twojej nie wiedzy, czy z niechęci
Jak Tobie odpowiem ze nie piję dzisiaj co to zmieni jeżeli napiszę ile lat nie pije.Grupa Genezis Gdynia powstala 1983 lub 1984 i terapii nie bylo Piszesz o Srebrzysku a to jest w Gdańsku.Pozdrawiam, życze pogody ducha.
Dlaczego nie podaję ile nie piję -poznałem kiedyś na konferencji roboczej AA tez alkoholika z AA ,który zaimponował mnie swoim wyciszeniem,spokojem i taką normalnością w zachowaniu i w trakcie rozmowy pytam się go ile nie pije a on odpowiedział
mi nie pije dzisiaj.Gdy tak odpowiedział byłem niepocieszony dzisiaj wiem że odpowiedzial mi slusznie gdyż czy istotne jest informacja dla innych o wielkości mojej abstynencji chyba nie ważne jest jak się czuje z swoja choroba slkoholową -odpowiedż brzmi wspaniale
Ile lat nie pijesz? |
|
|
|
|
|
Tajga
(konto nieaktywne)
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 29 Lip 2011 Posty: 1585
|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 14:38
|
|
|
wlod napisał/a: | Grupa Genezis Gdynia powstala 1983 lub 1984 |
To pewnie Nynka znasz?
wlod napisał/a: | Piszesz o Srebrzysku a to jest w Gdańsku. |
W Gdańsku-Wrzeszczu, a to nawet bliżej od Gdyni.
Gdybyś skończył terapię, to nie obcy by Ci był zwrot "minimalizacja", i "racjonalizacja".
Zapytałam od kiedy nie pijesz, bo z Twoich postów bije pycha.
Coś w rodzaju..."kiedy zainteresowałam się kinem, były tylko filmy bez dźwięku.
Nie pisz , że nie było terapii kiedy zaczynałeś trzeźwieć, bo to jest nieprawda.
Pozdrawiam. |
_________________ Na końcu wszystko będzie dobrze.
Jeżeli nie jest dobrze, znaczy że to jeszcze nie koniec.
J.Lennon |
|
|
|
|
wlod
Towarzyski wlod AA
|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 15:50 Terapia
|
|
|
Ja mam swoje doświadczenie w tej sprawie Ty masz swoje i niech tak pozostanie ,a ocenianie mnie nic nie wnosi Pozdrawiam |
|
|
|
|
wlod
Towarzyski wlod AA
|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 15:57
|
|
|
Tajga napisał/a: | wlod napisał/a: | Grupa Genezis Gdynia powstala 1983 lub 1984 |
To pewnie Nynka znasz?
wlod napisał/a: | Piszesz o Srebrzysku a to jest w Gdańsku. |
W Gdańsku-Wrzeszczu, a to nawet bliżej od Gdyni.
Gdybyś skończył terapię, to nie obcy by Ci był zwrot "minimalizacja", i "racjonalizacja".
Zapytałam od kiedy nie pijesz, bo z Twoich postów bije pycha.
Coś w rodzaju..."kiedy zainteresowałam się kinem, były tylko filmy bez dźwięku.
Nie pisz , że nie było terapii kiedy zaczynałeś trzeźwieć, bo to jest nieprawda.
Pozdrawiam. | Znam Nynka co ma jedno z drugim.Ja w swoich postach nigdy nie pisałem że bylem na terapiiPozdrawiam |
|
|
|
|
Tajga
(konto nieaktywne)
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 29 Lip 2011 Posty: 1585
|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 19:08
|
|
|
|
_________________ Na końcu wszystko będzie dobrze.
Jeżeli nie jest dobrze, znaczy że to jeszcze nie koniec.
J.Lennon |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
Pomógł: 37 razy Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 19:15
|
|
|
Ja Cię Wlod "kupuję" takiego jakim jesteś, czytam o Twoim doświadczeniu, coś być może wezmę dla siebie, czegoś pewnie nie.
twoje doświadczenie, Twoje życie jest takie, a nie inne.
Nie widzę powodu, byś miał się tłumaczyć, dlaczego coś zrobiłeś, a czegoś nie.
Pozdrawiam. |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
JaKaJA
Trajkotka Niespodzianka!-ja czuję!! ;)
Pomogła: 53 razy Wiek: 46 Dołączyła: 18 Wrz 2010 Posty: 1650 Skąd: Moje miasto
|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 20:21
|
|
|
powinnam się kajać bo to ja byłam winna całemu złu nie skomentowałam bo nie przeklinam w takich sytuacjach
Znam wielu takich jacy program aa traktowali terapeutycznie i wielu talkich jacy połączyli wiedze nabytą w terapii z tą w aa -jakość trzeźwienia i życia tych drugich była tym co mnie zauroczyło -pozazdrościłam im z całego serca radości życia i pełni z jaką zyją i tez tak chciałam i MAM
na mitingi nie chodze od dłuższego czasu bo wybitnie mnie wpienia fakt,że ktoś kto ma bajzel w głowie i zyciu pozwala sobie komentować życie innych...choć uwazam,że pomaga,wspiera i jest wazne-dziś nie potrzebuję więc nie chodze,może zmieni mi się za czas jakiś
a co do sponsorów to nigdy nie chcę takowego mieć,no chyba,że będzie to terapeuta bardzo mocno zraziła mnie pewna scena jak to jedna Pani mówi o swoich złych doświadczeniach ze sponsorem na co druga się zrywa i zaczyna jechać po bandzie opowiadając tajemnice tej pierwszej..... żal. |
_________________ Cała jestem z miłości |
Ostatnio zmieniony przez JaKaJA Nie 20 Maj, 2012 20:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dziubas
(konto nieaktywne)
|
Wysłany: Nie 20 Maj, 2012 21:31
|
|
|
JaKaJA napisał/a: | pozazdrościłam im z całego serca radości życia i pełni z jaką zyją i tez tak chciałam i MAM | Ja też tek chcę
JaKaJA napisał/a: | opowiadając tajemnice tej pierwszej..... żal. |
Chyba żadna z tych pań nic nie wiedziała o sponsorowaniu
To na pewno był żenujący widok |
_________________ "Niczego nie oczekuje, niczego się nie boję,
jestem wolny" N.Kazantzakis |
|
|
|
|
wlod
Towarzyski wlod AA
|
Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 08:43
|
|
|
JaKaJA napisał/a: | powinnam się kajać bo to ja byłam winna całemu złu nie skomentowałam bo nie przeklinam w takich sytuacjach
Znam wielu takich jacy program aa traktowali terapeutycznie i wielu talkich jacy połączyli wiedze nabytą w terapii z tą w aa -jakość trzeźwienia i życia tych drugich była tym co mnie zauroczyło -pozazdrościłam im z całego serca radości życia i pełni z jaką zyją i tez tak chciałam i MAM
na mitingi nie chodze od dłuższego czasu bo wybitnie mnie wpienia fakt,że ktoś kto ma bajzel w głowie i zyciu pozwala sobie komentować życie innych...choć uwazam,że pomaga,wspiera i jest wazne-dziś nie potrzebuję więc nie chodze,może zmieni mi się za czas jakiś
a co do sponsorów to nigdy nie chcę takowego mieć,no chyba,że będzie to terapeuta bardzo mocno zraziła mnie pewna scena jak to jedna Pani mówi o swoich złych doświadczeniach ze sponsorem na co druga się zrywa i zaczyna jechać po bandzie opowiadając tajemnice tej pierwszej..... żal. |
Czytając Twoje doświadczenie podpisuje się obiema rękami.,to co napisałaś.Odnośnie sponsora chyba miałem szczęście bo go miałem kilka lat i podziwiam go gdyz bylem bardzo skomplikowanym alkoholikiem ,a jednak trwał i podpowiadał lub inaczej przekazywał mi swoje doświadczenie a co mu jestem bardzo wdzięczny.Odnośnie Twojej pracy to Tobie zazdroszczę bo fajnie jest pracować w zawodzie ,w którym się spełniasz Ja właśnie dzisiaj utraciłem pracę dorywczą w której się męczyłem Mam za to pasje: :fotografowanie przyrodyJak pragniesz zobaczyć to zapraszam do Panoramio.com moj nick to mor_wlod Pozdrawiam |
|
|
|
|
wlod
Towarzyski wlod AA
|
Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 09:36 Zdjęcia
|
|
|
Gonzo.pl napisał/a: | No właśnie, Wlod...
Ja już się tam zarejestrowałem nawet, a i tak nie potrafię nic znaleźć.... |
Przepraszam Gonzo ale słabo sie znam na internecie wejdz na stronę panoramio.com/user/6612774Pozdrawiam milego ogladania |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 09:43
|
|
|
JaKaJA napisał/a: | co do sponsorów to nigdy nie chcę takowego mieć,no chyba,że będzie to terapeuta |
Jestem do usług...........dr. Ptero-Daktyll
JaKaJA napisał/a: | wielu talkich jacy połączyli wiedze nabytą w terapii z tą w aa -jakość trzeźwienia i życia tych drugich była tym co mnie zauroczyło -pozazdrościłam im z całego serca radości życia i pełni z jaką zyją i tez tak chciałam i MAM |
Bo chcieć, to móc, a ja też stosuje tą zasadę i mogę powiedzieć, że życie jest piękne |
_________________ |
|
|
|
|
endriu
(banita)
Pomógł: 18 razy Wiek: 55 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 2925 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Czw 23 Sie, 2012 19:22
|
|