Ostrzeżenie - nierzetelne firmy |
Autor |
Wiadomość |
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 19 Cze, 2013 15:54
|
|
|
nie no... wiem gdzie pracuje, na której ulicy i mam jej służbowego emaila...
ja tak ogólnie sobie pisałem w przestrzeń kosmiczną |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 19 Cze, 2013 18:41
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | ale gdzie tam.... |
ja tam wiem gdzie
wielki ptak puntem podjechał od tyłu i tyle miałeś do roboty, mogłeś se czekać do rana |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Śro 19 Cze, 2013 19:17
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Dzięki Esa, konkretna porada. |
Punkt pomocowy siem należy! |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Śro 19 Cze, 2013 21:29
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Marc-elus napisał/a: | Dzięki Esa, konkretna porada. |
Punkt pomocowy siem należy! | wystarczyłaby porada w kwestii klimatyzatorka, ale juz pewien user via pw mnie oswiecił dziękuję |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1340 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Sob 22 Cze, 2013 00:17
|
|
|
Joł.
to tak:
1. odpowiedzialność nadawcy regulują 2 art. prawa przewozowego:
Art. 72. [Odpowiedzialność nadawcy]
1. Nadawca ponosi odpowiedzialność za szkodę wynikłą z:
1) podania w liście przewozowym lub w innej formie wskazań i oświadczeń niezgodnych z rzeczywistością i nieścisłych, niedostatecznych lub wpisanych w niewłaściwym miejscu, a także brak, niekompletność lub nieprawidłowość dokumentów wymaganych w przepisach szczególnych,
2) wadliwego stanu przesyłki, braku lub niewłaściwego opakowania albo nienależytego wykonania czynności ładunkowych.
2. Nadawca przesyłki w transporcie drogowym rzeczy odpowiada za wszelkie koszty, jakie mógłby ponieść przewoźnik na skutek nieścisłości lub niedostateczności danych, o których mowa w ust. 1 pkt 1.
3. Nadawca ponosi także koszty związane z przeładunkiem przesyłki w przypadku, gdy dane dotyczące masy przesyłki, zawarte w liście przewozowym, są niezgodne ze stanem faktycznym.
Art. 73. [Czynności ładunkowe]
Za uszkodzenie mienia przewoźnika spowodowane czynnościami ładunkowymi ponosi odpowiedzialność odpowiednio nadawca lub odbiorca.
2. UOKiK z tego co wiem nie pomaga klientom instytucjonalnym, tylko osobom prywatnym (choć mogę się mylić, bo wiem to z opowieści a nie z własnego doświadczenia)
3. Podejrzewam, że jeśli masz mocne dowody (a z tego co piszesz to wygląda, ze masz) to choć bez prawnika pewnie się nie obejdzie, to jednak wygraną masz w kieszeni. Zresztą porada prawna tak naprawdę dużo nie kosztuje ( w moim mieście, jeśli sprawa będzie wygrana, to znam prawników, którzy koszt porady odliczają od ostatecznego rachunku, ale to w przypadkach jak jest parę groszy do wygrania a nie do obronienia), więcej może kosztować sama obsługa przez prawnika, ale koszty przy sprzyjających wiatrach też może pokryć UPS (jako odszkodowanie za nieprzyjęcie reklamacji, którą przyjąć miał obowiązek)
3m się i nie daj się |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Sob 22 Cze, 2013 06:24
|
|
|
Oooooosz kurde, dzięki wielkie.
To też napisze w następnej reklamacji do reklamacji.
Tylko czy przeczytają? Może wybolduje, walne kurysywą? Eeee to nic nie daje, już tak robiłem i nic, jak krety przed monitorami....
Właściwie to sam powinienem na to wpaść, że w kraju takim jak Polska jest oddzielne "prawo przewozowe". |
|
|
|
|
piotr7
Gaduła
Pomógł: 9 razy Wiek: 70 Dołączył: 10 Kwi 2012 Posty: 949 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: Sob 22 Cze, 2013 06:35
|
|
|
Mówiłem |
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1340 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Sob 22 Cze, 2013 20:48
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | oddzielne "prawo przewozowe" |
nie takie oddzielne, z tego co wiem to obowiązuje konwencja CMR, ale polskie prawo powinno być spójne (imho) |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
|
evita
[*][*][*]
Pomogła: 75 razy Wiek: 59 Dołączyła: 03 Wrz 2009 Posty: 2895 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Nie 07 Lip, 2013 19:04
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Mam "ciekawy" przypadek z firmą UPS, czyli logistyka, przewozy kurierskie itd. |
Phi jakiz to przypadek zacznij wspolprace z firma K-EX , przy nich UPS to *p**** jakas no i wowczas zabraknie ci miejsca na tym forum, zeby wylac swoje zale wiec jak juz zaczniesz z nimi wspolpracowac to proponuje zakup wlasnego serwera na wystawianie opinii |
_________________ spragniona niecodzienności,stęskniona do nadzwyczajności ...
|
|
|
|
|
|