Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przez niego czuje się zerem
Autor Wiadomość
Pola 
Małomówny
PolaNegri

Wysłany: Wto 22 Gru, 2015 12:33   

Jeszcze raz dziękuje Wszystkim którzy tu zaglądają i starają się mi pomóc. Czytam te linki i doceniam. :buzki:

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Wto 22 Gru, 2015 16:50   

Pola napisał/a:
Mam wrażenie że mój brat to głąb który nie pracuje nad sobą, nie zdaje sobie sprawy że jest DDA i może mieć już problem bo wiem że często popijał z żoną.

pewnie sam ma problem, ciekawe, bo bardzo często DDA mają nienaturalny stosunek do alkoholu:
1. mają wstręt - mają stosunek antagonistyczny
2. wiążą się z alkoholikami, często podświadomie ignorując sygnały, że przyszły partner już pije w sposób niezdrowy, ma problemy z emocjami, itd.
3. wpadają w alkoholizm lub.i inne uzależnienia.

Niealkoholik w ogóle nie podejmie tematu alkoholu podczas Wigilii. Albo w ogóle nie pomyśli o alkoholu, albo najwyżej się pomyśli o winie do ryby.

Pola napisał/a:
oprowadziła do wściekłości.

zapytał się - miał prawo... ale fajnie, że Twoja mama (w końcu jej dom ) i ma prawo decydować.

Pola napisał/a:
Juz byłam zapisana do psychiatry ale terapeutka mnie odwiodla mówiła ze mogę stracić chęć po lekach do chodzenia na terapię.

U nas w poradni był psychiatra, który na tyle dobrze znał problem alkoholizmu i współuzależnienia, że nie każdy pacjent mógł liczyć na receptę na leki. Przynajmniej nie zapisywał, gdy uznawał, że nie trzeba. Osobiście korzystałam z pomocy farmakologii, mi było to potrzebne, ale jednocześnie miałam silną motywację do pracy w terapii. Bo jedno nie zastąpi drugiego.

Pola 
Małomówny
PolaNegri

Wysłany: Wto 22 Gru, 2015 18:15   

To nie tak ,że mój brat chciał wypić mały kieliszek, on się niestety rozpil. Kiedy pije się codziennie po 4 piwa i do tego melanż w weekendy że szwagrem to jest już problem. Przy każdej okazji w ich domu alkohol lal się strumieniami, mama była zapraszana i nie mogła na to patrzeć. Mówiła mu żeby uważał ale on twierdzi że nie ma problemu, czuje że dużo czasu minie kiedy zrozumie że bez tego nie umie juz żyć.
Miałam takie momenty kiedy nie mogłam scierpiec smutku i wtedy pomyślałem żeby się napić jakiegoś piwa czy wina to mi ulzy ale się wystraszyłam i napilam się herbaty.
Ją wiem że jestem DDA i jak mi to przeszkadza, ale najpierw muszę zająć się wspoluzaleznieniem. Co do psychiatry w poradni uzależnień to byłam kiedyś i nie chciała nic przepisać może stwierdziła że nie jest tak źle. Pójdę do zwykłego i zobaczymy co powie te wahniecia nastroju mnie wykańczania, najgorzej jest rano, dobrze że chodze do pracy tam zawsze ktoś coś powie smiesznego i przynajmniej można się posmiac.

esaneta 
Moderator

Pomogła: 94 razy
Wysłany: Wto 22 Gru, 2015 18:49   

Pola napisał/a:
Pójdę do zwykłego

Polu odradzałabym. Spróbuj jeszcze raz do psychiatry z Twojego OTU.
To, że kiedyś nie potrzebowałaś wsparcia farmakologicznego, nie oznacza, że teraz też go nie potrzebujesz.

:esa:

Pola 
Małomówny
PolaNegri

Wysłany: Wto 22 Gru, 2015 19:34   

Niestety Esaneto w moim OLU nie ma psychiatry. Nigdy nie byłam u zwykłego psychiatry i pomyślałem sobie że spojrzał by na mnie od strony ewentualnej depresji lub nerwicy a nie wspoluzaleznienia. Właśnie w jednym z OLU psychiatra wysłała mnie po prostu na terapię zbytnio się nie zaglebiajac. Może się myle ale chce to sprawdzić.

esaneta 
Moderator

Wysłany: Wto 22 Gru, 2015 20:00   

Pola napisał/a:
pomyślałem sobie że spojrzał by na mnie od strony ewentualnej depresji lub nerwicy a nie wspoluzaleznienia

Polu, stany, które opisujesz są silnie związane z naszym współuzależnieniem i moim zdaniem powinny być konsultowane przez psychiatrę współpracującego z OTU.
To tak jak ze stomatologią - chirurg szczękowy i protetyk - obydwaj są stomatologami, ale protetyk nie zrobi Ci ekstrakcji ósemki, a chirurg szczękowy nie przygotuje Ci protezki :)

Pola 
Małomówny
PolaNegri

Wysłany: Wto 22 Gru, 2015 21:01   

Ok poslucham Twojej rady Esaneto i poszukam sobie takiego psychiatry związanego ze wspoluzalerznieniami.
Może po prostu źle trafilam zresztą nie pierwszy raz. Terapeuci też bywają nie trafieni.

Kami 
Trajkotka
Jak wyczerpać temat, zanim nas wyczerpie K.C.B.

Pomogła: 38 razy
Wysłany: Śro 23 Gru, 2015 00:20   

Pola, czas zrobi swoje z czasem kłucie w dołku ustąpi i huśtawki nastrojów też zaczną ustępować. Masz zapewne i depresję i nerwicę ale trudno żeby nie mieć jej przy czynnym alko.

Pola 
Małomówny
PolaNegri

Wysłany: Śro 23 Gru, 2015 07:55   

Wydaje mi się Kami ze ten dół nigdy się nie skończy, żadnego światełka w tunelu. On ma wszystko ja nic i dalej jest bezkarny bo miał więcej szczęścia w życiu i urodził się w zamożnej rodzinie. Wie ze co by nie zrobił nie znajdzie się pod mostem.

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Śro 23 Gru, 2015 10:26   

Pola napisał/a:
nigdy

Słowo "nigdy" nie istnieje, tak samo zresztą jak słowo "zawsze"....jak mawiał dobry stary 007 34vcdc "never say never"

Pola napisał/a:
urodził się w zamożnej rodzinie. Wie ze co by nie zrobił nie znajdzie się pod mostem.

A może się założymy..... ;)

esaneta 
Moderator

Wysłany: Śro 23 Gru, 2015 10:26   

Tego nie możesz być pewna Polu. Znam przypadek kiedy sytuacja odmienila się o 180 stopni. :)
Tymczasem skup się na sobie. Wierz mi, Z czasem Twoją sytuacją się odmieni.

She 
Gaduła

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Śro 23 Gru, 2015 11:27   

Pola napisał/a:
On ma wszystko ja nic

Polu, co Twoim zdaniem znaczy "wszystko" a co "nic"?

Mała 
Trajkotka

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Śro 23 Gru, 2015 22:15   

Pola napisał/a:
Stanowczo z mamą odmówiłyśmy stawiania jakiegokolwiek alko
:brawo:
Pola napisał/a:
Dlaczego jednym kobietom zacznie się jakoś normalnie układa a inne muszą się tak męczyć
"Witaj w klubie!" ;) Pola to tylko pozory, że inne kobiety mają "normalne" życie :( Jak mówił mój nauczyciel od marketingu: "Każdy ma swojego gryzia, co go moli ;) " A teraz najważniejsze, żebyś zadbała o siebie -
Pola napisał/a:
Widzę jednak ze nie dam rady bez psychiatry

Ty sama znasz siebie najlepiej :) i wiesz co robić :) Ja mogę tylko potrzymać kciuki! :kciuki:
:pocieszacz:

Pola 
Małomówny
PolaNegri

Wysłany: Czw 24 Gru, 2015 09:42   

Kochani! Życzę Wam Najpiękniejszych Świat Bożego Narodzenia, aby spełniły sie Wasze marzenia. Zdrowia, pomyślności i miłości. :buzki:

Mała 
Trajkotka

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Czw 24 Gru, 2015 10:00   

Polu! i wzajemnie! Niech te święta będą takie - jak TY sobie wymarzyłaś! :buzki:
:mikolaj:

Odpowiedz do tematu