wódka jak barszcz |
Autor |
Wiadomość |
ludź
Milczek
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 02:07
|
|
|
hehe jaka optymistka ;-) nie no zabrzmiało jak manifest do dobrych ("lubiących ") Polaków, żeby olali Polski Monopol Spirytusowy i wzięli się sami do pełnej wdzięku pracy czyli pędzienia ;-) jestem za! w sumie z wykształcenia biotechnolog, sprawy techniczne tez lubię, kiedy ruszamy z robotą?? ;-) |
|
|
|
|
Borus
Trajkotka uzależniony
Wiek: 66 Dołączył: 03 Wrz 2009 Posty: 1843 Skąd: wielkopolskie
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 06:31
|
|
|
Cześć Ludź... |
_________________ zostało mi podarowane drugie życie... |
|
|
|
|
Mario
[*][*][*]
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 07:17
|
|
|
ludź napisał/a: | np. w Norwegii sklepy monopolowe otwarte są od poniedziałku od 10 do piątku do 14 |
Non stop ? I to ma byc według Ciebie lepiej ? U nas przynajmniej zamykają je na noc i wtedy alkoholik musi czekać do tej piątej czy szóstej rano, zeby sie nachlać.
Nie wydaje mi sie , żeby te norweskie rozwiązanie było lepsze
ludź napisał/a: | że jak flacha podrożeje to nagle wszyscy Polacy jak jeden przestaną pić, tylko że na dłuższą metę może to przynieść pozytywne skutki |
A niby dlaczego reszta społeczeństwa ma cierpieć tylko dlatego, że jakaś tam znikoma procentowo grupa jest uzależniona albo kiedys tam sie ma uzależnić. No dlaczego ?
Ludzie normalni tez pija alkohol. I co ? Przez to ze jakiś Loczek się uzależnił i wymyslił sobie, ze jakby flaszka kosztowała 300 pln, to by nie był alkoholikiem ?
Ja na takie myslenie przyzwolenia nie daję !!
To tak jakby cenę pudełka zapałek podnieśc do 50 pln tylko dlatego, że w wioskowych OSP sa goście, którzy podpalają nimi stodoły, żeby zarobić siedem złotych na godzinę przy ich gaszeniu.
I które to 7 zł i tak w końcu wydają na nalewki
Tak to widzę |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 09:02
|
|
|
ludź napisał/a: | kiedy ruszamy z robotą?? ;-) |
Kto ruszamy?
My ruszamy?
Ja z niczym nie ruszam, bo mi alkohol do niczego nie jest potrzebny - ani drogi ani tani.
Ale Ty, jeśli masz taką potrzebę, to przecież możesz, co mi tam.
Tylko to chyba ciągle nielegalne jest...? więc musisz się liczyć z konsekwencjami.
ludź napisał/a: | zabrzmiało jak manifest |
Myślę, że odebrałeś to tak, jak chciałeś odebrać,
albo raczej tak jak przekształciła sygnał Twoja podświadomość.
Ja nikogo do niczego nie zachęcałam, a jedynie stwierdziłam fakt pędzenia bimbru. |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 09:25
|
|
|
Cytat: | Jak wódka zacznie odstraszać ceną, to przecież Polak potrafi - sam sobie uwarzy. | albo zabije kogoś za parę złotych albo wcześniej wyniesie wszystko z domu, okradnie kogo się da , nie da dzieciom jeść , nie kupi zabawek , wysadzi pół bloku bo zapomni wyłączyć gazu pod kotłem z zacierem, Ludziu czy też Ludziku to Ty raczej promujesz komunistyczne hasła propagują głupie gadanie o cenie alkoholu na wpływ picia zwłaszcza w tym narodzie |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
Janioł
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 09:53
|
|
|
I tak dla przykładu pijąc alkoholik ( w najlepszym przypadku gdy ma gdzie bo go jeszcze z roboty nie wylali)zarabia 100 zł , żeby być na fazie potrzebuje przykładowo litr wódki która kosztuje ok 40 zł + zakąska i przepitka jakieś 10 zł więc zostaje mu 40 złoty bo fajki też kosztują więc jest nikła bo nikła ale zawsze szansa że nawet w przypływie poczucia winy i kupi dzieciom buty którch nie mają albo i kiełbasy na stół, natomiast łatwo sobie wyobrazić co stanie sie gdy ten sam litr będzie kosztował 100 zł czy też 200 zł |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
Mario
[*][*][*]
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 10:02
|
|
|
andrzej napisał/a: | co stanie sie gdy ten sam litr będzie kosztował 100 zł czy też 200 zł |
Kolega Ludż miał raczej na mysli przyszłe pokolenia Nie te, które piją dziś, tylko te, które mogłyby sie uzaleznic w przyszlości
Wychodzi z założenia , że jak cos jest drogie i mało dostepne a zarazem pociągające i szkodliwe, to młodzi ludzie po to nie sięgną i sie nie uzależnią. Zapomniał tylko biedny , o takiej dajmy na to marihuanie albo innych kokainach Tez są bardzo drogie i trudno dostepne . I co ? |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 10:33
|
|
|
Mario napisał/a: | Tez są bardzo drogie i trudno dostepne . I co ? |
A do tego nielegalne, można za nie trafić do puszki.
I co? Powstrzymuje? Nie powstrzymuje.
I starsze pokolenia nie mają z tym nic wspólnego, bo one chłepcą sobie alkohol. |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Mario
[*][*][*]
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 11:04
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | A do tego nielegalne |
No właśnie.W przeciwieństwie do tej cholernej zguby ludzkości jaką jest alkohol !!
No to jak Ludż. Może by zakazać ? |
|
|
|
|
Janioł
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 11:05
|
|
|
Mario napisał/a: | No to jak Ludż. Może by zakazać ? | no i urodzi się kilku kolejnych AL Capone ( Zbolo Ci nie wystarczy ?)- amerykanie już to próbowali i jak skończyli ? |
Ostatnio zmieniony przez Janioł Pią 25 Lut, 2011 11:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 11:06
|
|
|
andrzej napisał/a: | amerykanie już to próbowali i jak skończyli ? |
...mają opalonego prezydenta... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
Janioł
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 11:07
|
|
|
problemem nie jest alkohol ani jego cena czy dostępność problemem jest upośledzony system spożywania |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 11:10
|
|
|
andrzej napisał/a: | problemem jest upośledzony system spożywania |
...czyli, Narodowa Kultura Picia... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
Janioł
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 11:18
|
|
|
a tak wracając do tematu to jestem za ograniczonym dostępem do alkoholu za wzgledu na młody wiek, amerykański model sprzedaży alkoholu młodym ludziom od 21 roku zycia moim zdaniem jest ok, u nas pewnie byłby problem z egzekucją takiego prawa ale jeśli nie będzie twardych reguł nic w tym kraju sie nie zmieni |
|
|
|
|
ludź
Milczek
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 16:56
|
|
|
Panie Mario nie wiem czy robisz pan beke czy co, no wiadomo że na noc zamykają są otwarte te sklepy Norweskie od poniedź do czwartku w godzinach powiedzny 10-20 a w piątek są już zamknięte od 14... A co do wypowiedzi Andrzeja to oczywiście nie jestem za tym, żeby zakazywać alkoholu wszystkim, bo to właśnie nic innego jak powtórka z lat 20 z USA będzie czyli mafia itd. a co do Twego sposobu myślenia to ja uważam, że jeśli koleś zarabiałby 100zł na budowie a wóda kosztowałaby 70zł (tyle właśnie w przeliczeniu kosztuje w Norwegii) to nie sądze, że całą wypłatę wydalby na pół litra, bo nie miałby z czego kupić jedzenia, ubrania i zapłacić za mieszkanie, a jeśli w ciągu miesiąca byłoby go stać na kupienie 4 połówek to cieżko by było mu się w ogóle uzależnić, czego skutkiem byłoby jak mówiłem wyprzedanie rzeczy z domu itd. także tego toku myślenia w ogóle nie mogę zrozumieć...
Cytat: | Tylko to chyba ciągle nielegalne jest...? więc musisz się liczyć z konsekwencjami |
właśnie pędzenie bimbru jest nielegalne, więc trudno mi sobie wyobrazić że nagle cała Polska zaczęłaby pędzie, bo ponadto nie wiem czy wiecie ale to strasznie śmierdzi, nawet na całą ulicę, co bardzo ułatwia znalezienie delikwenta przez MO...
co do kokainy na koniec, to działka tego specyfiku kosztuje 160-200zł i starcza ledwo na parę godzin, ale jazda ponoć nieziemka i wieszcie mi znam sporo ludzi lubiących sie "bawić" i praktycznie żadna z nich nigdy nie próbowała koki bo to jest narkotyk dla bardzo bogatych ludzi... a wskażcie mi osobę po 18 roku życia która nie próbowała alkoholu?? ;-)
ps. Co do USA to nie rzucajcie ich jako argumentów, bo to kraj podwójnej moralności, w którym jest największy odsetek uzależnionych od narkotyków, jedzenia, sexu czy środków uspokajających, do tego rząd USA wspiera rządy państw produkujących ogromne ilości twardych narkotyków dla własnych imperialnych celów także ich wszelkie zakazy to po prostu zwykły populizm...
pozdrawia!!! :-)[/quote] |
|
|
|
|
|