Ten eksperyment to jazda bez trzymanki!
„Na rauszu” opowiada historię grupy przyjaciół, nauczycieli szkoły średniej, zainspirowanych teorią, że skromna dawka alkoholu pozwala otworzyć się na świat i lepiej w nim funkcjonować.
Nie przewidują jednak skutków, jakie pociągnie za sobą długotrwałe utrzymywanie stałego poziomu promili we krwi – przez cały dzień, również w pracy...
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 29 Lip 2011 Posty: 1585
Wysłany: Pią 04 Cze, 2021 19:14
Niedawno w tv był film "Zabawa zabawa".
Długo nie mogłam przestac o nim myśleć.
Doskonały film, niektóre sceny wyjęte żywcem z mojego piciorysu.
W sumie to nadal jestem wstrząśnięta, i żeby nie było docinek, nawet zmieszana.
Ostatnie kadry filmu wprawiły mnie w stan mi zupełnie nie znany, a mianowicie bezsenność.
A i tak jak w końcu sie uśpiłam to mi się śniła Kolakowa.
_________________ Na końcu wszystko będzie dobrze.
Jeżeli nie jest dobrze, znaczy że to jeszcze nie koniec.
J.Lennon
Pomogła: 28 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 1492
Wysłany: Wto 08 Cze, 2021 13:23
Ja alkoholik
W pierwszym odcinku poznajemy czterech z sześciu bohaterów cyklu. Funkcję narratora pełni Jurek, 62-letni doktor weterynarii. Wyjście z nałogu jest dla niego ostatnią szansą uratowania całości rodziny. Drugi z bohaterów, Michał, ma lat 30. Mówią o nim „przypadek beznadziejny”. Być może poszukuje swojego „dna”, które musi osiągnąć, żeby wyjść z nałogu. Trzeci bohater, Staszek, ma 42 lata. Stracił wszystko: rodzinę, przyjaciół i pieniądze. Jego jedyną nadzieją jest wiara, wiara w Boga i w to, że kiedyś udowodni rodzinie, że jest innym człowiekiem. I czwarty bohater pierwszej części cyklu – Jacek, 39-latek, któremu zgubny nałóg zmarnował karierę sportową. Właśnie po raz kolejny opuścił szpital. Jak twierdzi, zrobi wszystko, aby udowodnić terapeutom, dającym mu niewielkie szanse wyleczenia, że się mylą
Drugi odcinek przedstawia pozostałych dwóch bohaterów tego cyklu. Zbyszek ma 26 lat i mnóstwo marzeń: o maturze, miłości, sukcesie. Po kilkunastu szpitalnych kuracjach odwykowych nie traci nadziei na to, że wyjdzie z nałogu. Konrad - najmłodszy z grupy - ma tylko 19 lat. Pić zaczął mając zaledwie 13 lat. Rodzice alkoholicy nie mieli szans odciągnięcia go od nałogu. Właśnie podejmuje kolejną terapię szpitalną. Ma nadwyrężony układ nerwowy i falowe napady padaczki. A jednak chce wyzdrowieć
Michał ma nawrót choroby, szuka okazji do wypicia. Staszek wychodzi ze szpitala, żegna się z kolegami i Konradem. W poradni Jacek w grupie analizuje zyski z niepicia alkoholu. Michał ciężko zapija
Michał na kacu opowiada o swojej bezsilności wobec alkoholu. Jurek spędza czas w klubie AA. Staszek mieszka u poznanej na mityngu Ani, odwiedza Konrada w szpitalu. Jacek ciągle szuka pracy. Oddział odwykowy odwiedza misja chrześcijańska z Wisły. Zapraszają do siebie na dni trzeźwości i skupienia. Staszek i Zbyszek jadą do Wisły.
Misja chrześcijańska w Wiśle – Staszek i Zbyszek wysłuchują świadectw mówiących o cudownych wyjściach z nałogu. Staszek, będąc tu drugi raz, poddaje się atmosferze modlitwy. Zbyszek w samotności szuka kontaktu z Bogiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum