Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Idę na terapię zamkniętą
Autor Wiadomość
utopia
[Usunięty]

Wysłany: Sob 04 Lip, 2009 14:21   

Bebuś a co się zmieniło od czasu powrotu z terapii? napisz nam - jestem ciekawa czy widzisz różnicę- czy dało Ci to w ogóle coś oprócz zaprzestania picia oczywiście

Bebetka 
Główna księgowa

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Sob 04 Lip, 2009 17:15   

utopia napisał/a:
Bebuś a co się zmieniło od czasu powrotu z terapii?

Moze to i dobry pomysł bo pozwoli mi na chwile refleksji? :roll:

Sama terapia, dała mi bardzo dużo….najważniejsze to, to ze pozwoliła mi zrozumieć siebie samą i chorobę jaką jest alkoholizm a to był dla mnie punkt wyjścia. Przerobienie na terapii poczucia winy, wstydu uwolniło mnie na tyle, ze potrafiłam wybaczyć nawet sobie samej, uwierzyć w siebie na nowo, odkryć w sobie to czego nie dostrzegałam nigdy do tej pory.

Może miałam to szczęście, że spotkałam cudownych terapeutów i kilkunastu wspaniałych ludzi, alkoholików takich jak ja. Tam, bardzo uważnie słuchałam, chłonęłam wszystko co słyszałam o sobie i innych podczas zajęć czy nawet czasu wolnego….myślę dziś, ze nie zmarnowałam z tego czasu ani chwili.

Wiele się zmieniło w moim życiu po ukończeniu terapii……tylko to nie jest tak, ze od razu. Te zmiany wciąż trwają i z miesiąca na miesiąc jest inaczej…..do tej pory okrywam jakby na nowo siebie, wciąż i wciąż….

Może to śmiesznie zabrzmi ale dopiero po pół roku trzeźwienia zauważyłam u siebie poprawę koncentracji, większą uważność na to co mówią inni i taki dziwny, tak dawno nie zaznany spokój wewnętrzny.

Inaczej tez odbieram to co mówią do mnie inni…..tzn. nie reaguję tak emocjonalnie i gwałtownie jak kiedyś, mniej rzeczy odbieram do siebie. Jest we mnie więcej spokoju, pogody ducha, wiele rzeczy biorę na wesoło…..i jest mi z tym dobrze :roll:

Mam i złe dni, doły, chandry…..problemy z którymi się borykam na co dzień ostatnio, powodują wiele stresów, które dały o sobie znać pod postacią dwóch snów alkoholowych w odstępie dwóch tygodni .Ale nie panikuję….jestem czujna na siebie samą a świadomość tego co się dzieje ze mną i sposoby na radzenie sobie z tym wyniosłam właśnie z terapii.

Wiele jeszcze rzeczy mam do zrobienia, wiele chcę w sobie zmienić ale nie wszystko bo to uważam za bzdurę. Nawet jeżeli jakieś moje cechy doprowadziły mnie do alkoholizmu…..nie chce tego zmieniać tylko je wykorzystać. Moja ogromna nadwrażliwość np. …..na terapii polubiłam ją na nowo i postanowiłam wykorzystać – jak? może kiedyś jeszcze o tym napisze :roll:

To był było na tyle na razie :roll:
Ostatnio zmieniony przez Bebetka Sob 04 Lip, 2009 17:21, w całości zmieniany 1 raz  

stiff 
Uzależniony od netu

Wysłany: Sob 04 Lip, 2009 17:46   

Bebetka napisał/a:
wiele chcę w sobie zmienić ale nie wszystko bo to uważam za bzdurę.

Wszystkiego nie da się zmienić... :roll:
Pozmieniałem tylko to w swoim życiu, co wg. mnie zagrażało mojej trzeźwości...
Ale o innych o których sie dowiedziałem na terapii,
pamiętam i staram sie nie przekraczać
pewnych granic...

Odpowiedz do tematu