A ja nie chwaląc się , kolędowałem dziś z Prezydentem Najjaśniejszej Rzeczpospolitej w kościele przy Rondzie Solidarności w Łodzi ( do obejrzenia w Wigilię o 20:20 ), było jeszcze paru pomniejszych - Zakopower i jakieś tam oraz Pani Krystyna Prońko - wielka klasa
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: świętokrzyskie
Wysłany: Śro 18 Gru, 2019 06:54
Janioł napisał/a:
A ja nie chwaląc się , kolędowałem dziś z Prezydentem Najjaśniejszej Rzeczpospolitej w kościele przy Rondzie Solidarności w Łodzi ( do obejrzenia w Wigilię o 20:20 ), było jeszcze paru pomniejszych - Zakopower i jakieś tam oraz Pani Krystyna Prońko - wielka klasa
Fajna sprawa... będę oglądał.
_________________ Mam bardzo silną wolę... robi ze mną co jej się tylko podoba.
Mój fotoblog
Cicha noc – jedna z najbardziej znanych kolęd na świecie, po raz pierwszy wykonana podczas pasterki w 1818 roku, w austriackim Oberndorf bei Salzburg. Autorem słów Stille Nacht był Joseph Mohr[1], melodię ułożył Franz Xaver Gruber. Słowa jednej z wersji w języku polskim ułożył ok. 1930 roku Piotr Maszyński.
Przetłumaczono ją na ponad 300 różnych języków i dialektów (Kolekcja Wallace Bronner, Frankenmuth, Michigan, USA).
Pieśń o Narodzeniu Pańskim – utwór Franciszka Karpińskiego, popularnie znany jako Bóg się rodzi, nazywany czasem królową polskich kolęd.
Tekst pieśni powstał w Dubiecku nad Sanem na zamówienie księżnej marszałkowej Izabeli z Czartoryskich Lubomirskiej (1736–1816). Kolęda, wraz z innymi utworami składającymi się na Pieśni nabożne, zabrzmiała po raz pierwszy w 1792 r. w Starym Kościele Farnym w Białymstoku[1]. W tym samym też roku ukazało się jej i innych „Pieśni nabożnych” pierwsze wydanie sporządzone w klasztorze oo. Bazylianów w Supraślu.
Pieśń składa się z pięciu zwrotek, każda po osiem ośmiozgłoskowych wersów. Występują rymy dokładne, żeńskie, krzyżowe. Łańcuch oksymoronów w tekście, np. „blask ciemnieje” uwydatnia znaczenie cudu, jaki miał miejsce w stajence. Słowa kolędy podkreśla formuła z Ewangelii św. Jana „A Słowo Ciałem się stało i mieszkało między nami”. Piąta strofa rozpoczynająca się słowami „Podnieś rękę, Boże Dziecię, błogosław (Ojczyznę) krainę miłą” nadaje pieśni charakteru narodowego, zwrotka ta nawiązywała również do posiadłości książąt Lubomirskich. Utwór tak poważny w treści, znacznie odróżnił ją od popularnych wtedy kolęd ludowych. Autorowi udało się połączyć wzniosłość z potocznością.
Wolne krzesło przy stole
Wigilia, rodzina i ty.
Czy byłbyś gotowy zaprosić w ten wieczór
Każdego, kto puka do drzwi?
Powiedz mi co byś zrobił, gdyby wyrwał cię z błogostanu
I zapukał w środku wigilii jakiś obcy z Pakistanu?
Powiedz mi, co byś zrobił, świąteczny mój młodzieniaszku
Gdyby za drzwiami twoimi staną jakiś obcy z Damaszku?
Powiedź mi co byś zrobił, uchyl choć rąbka sekretu
Gdyby za drzwiami twoimi staną Jezus z Nazaretu?
Wolne krzesło przy stole
Wigilia, rodzina i ty.
Może ktoś by wszeptał, siedźmy tu po kryjomu
Niech obcy sobie pomyślą, że nie ma nikogo w tym domu.
Głodni, bezdomni, samotni, na naszej ulicy, granicy.
Szczęścia mieli mniej od nas, poza tym żadnej różnicy.
Wolne krzesło przy stole, jak wyrzut naszego sumienia
Nikt obcy tu raczej nie siądzie, chyba, że ty to zmieniasz…
Wolne krzesło przy stole
Wigilia, rodzina i ty.
P.S.
U mnie wszystko dobrze ,czego tez i Wszystkim zycze !!!!!
To moge sobie swiatecznie na trzezwo pospiewac . Ale stwierdzilam naukowo dla mnie .....Hi....Hi....Hi....ze przewaznie o Swietach sie spiewa ze snieg jest ,czy snieg pada .....a tu u mnie juz od paru lat bez sniegu ,temperatura powyzej zera i ciapa i bloto. Jednak ze sniegiem bylo przyjemniej.
Bardziej nastrojowo i przytulnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum