była żona alkoholika |
Autor |
Wiadomość |
OSSA
Upierdliwiec
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 20 Wrz 2011 Posty: 2272 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 08:33
|
|
|
Klara napisał/a: | ważne jest, że bieg terminu rozpoczyna się dla każdego spadkobiercy indywidualnie co ma bezpośredni wpływ na uprawnienia wierzycieli do długów spadkowych. W takiej sytuacji, jeżeli postępowanie spadkowe rozpocznie się później niż w ciągu 6 miesięcy, wówczas wierzyciele będą mogli prowadzić egzekucję wyłącznie z masy spadkowej |
W przypadku dzieci Olgi zarówno syn jak i córka mają 6 miesięcy od chwili śmierci ojca na złożenie oświadczenia u notariusza lub w sądzie o odrzuceniu spadku. Wówczas majątek przechodzi na dalszych spadkobierców i ci znowu mają 6 miesięcy , ale od chwili gdy się dowiedzieli o prawie do spadku.
Tak po ludzku przecież dalsza rodzina nie musi wiedzieć o tym, że dzieci odrzuciły spadek , dlatego termin liczy się od daty gdy dana osoba się o tym dowiedziała. |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 08:38
|
|
|
W przypadku dzieci mojej znajomej po śmierci ojca okazało się, że ma długi nie tylko w prabankach, ale również zobowiązania wobec skarbu państwa z tytułu nie płaconych przez lata alimentów, które wraz z odsetkami i kosztami komornika urosły do setek tysięcy zł. Dlatego oni poszli do notariusza wspólnie z jedynym żyjącym bratem zmarłego i odrzucili spadek w całości.
taksa notarialna:
http://e-prawnik.pl/narze...notarialna.html
Cytat: | sporządzenie testamentu
do 50 zł,
a jeżeli testament zawiera zapis zwykły, polecenie lub pozbawia uprawnionego prawa do zachowku - do 150 zł
Sporządzenie testamentu zawierającego zapis windykacyjny 200 zł
Sporządzenie odwołania testamentu w formie aktu notarialnego
do 30 zł
Sporządzenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku
do 50 zł
Sporządzenie aktu poświadczenia dziedziczenia ustawowego lub testamentowego, uzupełniającego aktu poświadczenia dziedziczenia w zakresie spadkobierców dziedziczących gospodarstwo rolne
do 50 zł
Sporządzenie aktu poświadczenia dziedziczenia testamentowego z zapisem windykacyjnym do 100 zł
Sporządzenie protokołu dziedziczenia
do 100 zł
Sporządzenie protokołu otwarcia i ogłoszenia testamentu
do 50 zł
Sporządzenie aktu zwolnienia nieruchomości od obciążeń lub zrzeczenia się prawa, jeżeli wartości przedmiotu nie da się określić
do 60 zł
Zrzeczenie się własności nieruchomości lub prawa użytkowania wieczystego
do 80 zł |
|
Ostatnio zmieniony przez OSSA Sob 23 Kwi, 2016 08:42, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 01 Wrz 2011 Posty: 4353 Skąd: Hagen
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 08:48
|
|
|
przeczytałam, nie wszystko zrozumiałam ale to co najważniejsze wiem
termin rozpoczyna się wraz z datą śmierci
przejdę się do sądu, dowiem się jakie są terminy, jesli odległe to załatwię spraw u notariusza
tu jest o tyle korzystna sprawa, że jedyny jego majątek to udział w tej działce nieszczęsnej, komornik jej nie zajął bo to była wspólnota majątkowa wcześniej ze mną a po sprzedaży mojego udziału - z jego bratem
ze względu na tę wspólnotę komornik nie mógł jej ruszyć i nie będzie mógł nadal bo te częsci są niewydzielone, to są tylko udziały na papierze |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 08:51
|
|
|
OSSA napisał/a: | Sporządzenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku
do 50 zł |
czyli co 50 zł to kosztuje?
myślałam, że znowu 1200... |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 09:15
|
|
|
olga napisał/a: | OSSA napisał/a: | Sporządzenie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku
do 50 zł |
czyli co 50 zł to kosztuje?
myślałam, że znowu 1200... |
Nie wiem, dokładnie ale myślę, że po 50 zł od każdej osoby + jeszcze za jakieś wpisy/odpisy. Moja znajoma miała podobną sprawę z tego co pamiętam koszty około 300 zł. |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 09:18
|
|
|
Opłaty sądowe :
Rozdział 4
Sprawy z zakresu prawa spadkowego
Art. 49. 1. Opłatę stałą w kwocie 50 złotych pobiera się od wniosku o:
1) stwierdzenie nabycia spadku;
2) zabezpieczenie spadku;
3) sporządzenie spisu inwentarza;
4) odebranie oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku.
2. Jeżeli wnioski, o których mowa w ust. 1, są umieszczone w jednym piśmie
lub we wniosku o dział spadku, opłatę pobiera się od każdego z nich odrębnie.
Czyli jeśli syn i córka złożą wspólny wniosek o odrzucenie spadku w sądzie każdy z nich będzie musiał zapłacić po 50 zł . po uprawomocnieniu wyroku jeszcze za odpis są jakieś opłaty Nie są to duże kwoty . |
Ostatnio zmieniony przez OSSA Sob 23 Kwi, 2016 09:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 09:25
|
|
|
OSSA napisał/a: | Nie są to duże kwoty . |
no tak tylko tu chodzi o ten czas..żeby się w pół roku zmieścić |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 09:41
|
|
|
http://www.notariusz.w-sk...rzucenie-spadku
Cytat: | W jakiej formie możemy spadek odrzucić?
Oświadczenie o odrzuceniu spadku składamy przed sądem lub przed notariuszem.
U notariusza wtedy, kiedy wiemy, że jesteśmy spadkobiercami i nie jesteśmy zainteresowani stwierdzaniem spadku po zmarłym. Jeżeli jednak trwa już postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku, to możemy wtedy złożyć oświadczenie przed sądem.
Co ze sobą zabrać do notariusza?
Składając oświadczenie o odrzuceniu spadku u notariusza musimy:
przedłożyć odpis skrócony aktu zgonu,
przedłożyć przynajmniej kserokopie oświadczeń o odrzuceniu spadku jeżeli już takie były składane,
podać dane spadkobierców, którzy będą dziedziczyli po naszym oświadczeniu.
Jak może odrzucić spadek małoletni?
W imieniu małoletniego oświadczenie o odrzuceniu spadku składa jego rodzic, ale musi mieć on zgodę Sądu Rodzinnego i Opiekuńczego na złożenie takiego oświadczenia.
WAŻNE
Sami Państwo widzicie, że odrzucenie spadku powoduje konieczność składania oświadczeń o odrzuceniu spadku przez kolejne grupy spadkobierców, dlatego radziłabym:
najpierw ustalić wysokość długów spadkodawcy,
jeżeli spadkodawca miał kredyt bankowy – sprawdzić czy w umowie kredytowej nie ma ubezpieczenia kredytu na wypadek śmierci spadkodawcy,
rozważyć możliwość przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza. |
|
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 09:56
|
|
|
Ja widzisz odrzucenie spadku przez dzieci powoduje, że spadkobiercami długów stają się rodzice byłego, jak oni odrzucą spadek to rodzeństwo, dzieci rodzeństwa itd.
Dlatego jak będziesz w Polsce na spokojnie powinniście usiąść i wybrać najlepsze dla wszystkich wyjście. Z tego co mówiła moja znajoma jej ex zostawił po sobie długi , jego brat z synem i jej dzieci poszli do notariusza, wszyscy spadkobiercy jednocześnie złożyli oświadczenie o odrzuceniu spadku. Z tym odrzucaniem spadku ..... kolejny "spadkobierca" ma kłopot. |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 09:58
|
|
|
po zmianach z jesieni 2015 sprawy spadkowych długów wygladaja korzystniej;
Cytat: | Natomiast na gruncie nowego stanu prawnego, niezłożenie przez spadkobiercę oświadczenie o przyjęciu bądź odrzuceniu spadku będzie skutkowało przyjęciem „z automatu” spadku z dobrodziejstwem inwentarza tzn. spadek zostanie nabyty tylko do wartości ustalonego w wykazie inwentarza albo spisie inwentarza stanu czynnego spadku. Innymi słowy spadkobierca będzie odpowiadał za długi spadkowe tylko do wysokości aktywów nabytego spadku. Dzięki takiemu rozwiązaniu spadkobierca co do zasady nie będzie musiał się obawiać, iż potencjalny wierzyciel będzie chciał dochodzić zaspokojenia długów spadkowych z jego własnego majątku | .
tu jest cały tekst
http://maszprawo.org.pl/2...anach-z-2015-r/ |
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 10:07
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | OSSA napisał/a: | tylko w prabankach, |
Pamiętam jak dziś te prabanki........byłem wtedy taki malutki |
wówczas nazywało się to zwyczajnie lichwą , teraz parabankami .... jak zwał , tak zwał kłopot ma teraz rodzina i wcale jej pewnie nie jest do śmiechu . |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 10:16
|
|
|
yuraa napisał/a: | po zmianach z jesieni 2015 sprawy spadkowych długów wygladaja korzystniej;
Cytat: | Natomiast na gruncie nowego stanu prawnego, niezłożenie przez spadkobiercę oświadczenie o przyjęciu bądź odrzuceniu spadku będzie skutkowało przyjęciem „z automatu” spadku z dobrodziejstwem inwentarza tzn. spadek zostanie nabyty tylko do wartości ustalonego w wykazie inwentarza albo spisie inwentarza stanu czynnego spadku. Innymi słowy spadkobierca będzie odpowiadał za długi spadkowe tylko do wysokości aktywów nabytego spadku. Dzięki takiemu rozwiązaniu spadkobierca co do zasady nie będzie musiał się obawiać, iż potencjalny wierzyciel będzie chciał dochodzić zaspokojenia długów spadkowych z jego własnego majątku | .
tu jest cały tekst
http://maszprawo.org.pl/2...anach-z-2015-r/ |
Owszem, ale jest pewien haczyk, na potencjalnych spadkobiercach ciąży wycenia majątku , aktywów i długów.
Prywatny spis inwentarza
Cytat: | Kolejną nowością związaną z ograniczeniem odpowiedzialności za długi spadkowe, która wejdzie w życia dnia 18 października 2015 roku, jest możliwość sporządzenia przez spadkobiercę wykazu inwentarza majątku spadkowego (potocznie zwany prywatnym spisem inwentarza), który musi zostać przedłożony w sądzie albo przed notariuszem.
Spadkobierca we własnym zakresie spisze co wchodzi w odziedziczony majątek i jaką ma on wartość). Jest to o tyle dogodne rozwiązanie, iż zwalania spadkobiercę z obowiązkowego (poza przypadkami wskazanymi w przepisach) występowania do komornika o sporządzenie spisu inwentarza, który niejednokrotnie jest bardzo kosztowny i który dotychczas był standardową formą ustalania aktywów spadku w przypadku przyjęcia go z dobrodziejstwem inwentarza. Toteż, dla spadkobiercy zaistnieje możliwość zaoszczędzenia znacznych środków pieniężnych. |
|
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 11:15
|
|
|
olga napisał/a: | tu jest o tyle korzystna sprawa, że jedyny jego majątek to udział w tej działce nieszczęsnej, komornik jej nie zajął bo to była wspólnota majątkowa wcześniej ze mną a po sprzedaży mojego udziału - z jego bratem |
No właśnie , tak naprawdę jedną osobą zainteresowaną przyjęciem majątku po twoim byłym jest jego brat.
jak twoje dzieci odrzucą spadek, kolejnymi osobami są jego rodzice, oni odrzucą spadek, to przechodzi na brata /ci, ten może przyjąć z "dobrodziejstwem inwentarza" wówczas spłaci długi do wartości udziału w działce i całość w rodzinie zostanie.
Nie podejmuj pochopnych decyzji , warto by później nie żałować |
Ostatnio zmieniony przez OSSA Sob 23 Kwi, 2016 11:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 11:29
|
|
|
Jeszcze jedno należy sprawdzić czy to odrzucenie spadku dziś , nie będzie rodzić dla twoich dzieci skutków na przyszłość. Rodzice exa mają jakiś majątek , po ich śmierci dziedziczyłby ex, a po jego śmierci twoje dzieci. Czy jeśli odrzucą spadek po ojcu , nie pozbawia się praw do ewentualnego spadku po dziadkach.
Ja miałam taką sprawę po śmierci ojca , rodzina chciała sprzedać dom po moich dziadkach, ojciec już nie żył, ja i moje rodzeństwo było uczestnikiem postępowania. Nawet nie pojechałam na sprawę, z ustawy zasądzili mi udział w nieruchomości 1/..... , a jeszcze odziedziczyłam 1/8 malucha Z tym dopiero był kłopot , nie było chętnego by zapłacił za złomowanie |
Ostatnio zmieniony przez OSSA Sob 23 Kwi, 2016 11:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016 12:25
|
|
|
OSSA napisał/a: | Jeszcze jedno należy sprawdzić czy to odrzucenie spadku dziś , nie będzie rodzić dla twoich dzieci skutków na przyszłość. Rodzice exa mają jakiś majątek , po ich śmierci dziedziczyłby ex, a po jego śmierci twoje dzieci. Czy jeśli odrzucą spadek po ojcu , nie pozbawia się praw do ewentualnego spadku po dziadkach. |
dziadki już wszystko poodpisywały wszystkim dzieciom, nie mają już nic swojego |
|
|
|
|
|