|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
MOJ plan na dziś |
Autor |
Wiadomość |
kasiowa
Milczek KASIOWA
|
Wysłany: Pon 18 Maj, 2015 19:46 MOJ plan na dziś
|
|
|
Mam pytanie. Od następnego tygodnia zaczynam terapie podstawowa( to nie jest moja pierwsza terapia, po raz kolejny próbuje walczyć o siebie), zastanawiam się czy równolegle poszukać sobie sponsora. A może poczekać az abstynencja się trochę zakorzeni? Ten etap trwa 11 tygodni, i myślałam ze po tym czasie poszukam sobie sponsora. A teraz posłucham rozejrze się za kimś...jak było u was? Od ostatnich 6-7lat moja abstynencja nie trwała dłużej niż około( może trochę ponad) miesiąc....jakie wy macie zdanie na ten temat? |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Pon 18 Maj, 2015 21:59
|
|
|
cześć , bo się chyba jeszcze nie witalem
zamki na piasku budujesz , jeszcze nic nie zrobiłaś terapia za tydzień a juz się o sponsora martwisz. i co / zrzucisz mu na garba swoje rozchwiane emocje ?
terapia 11 tygodni a ty od siedmiu lat nie miałas misiąca przerwy. Nie myśl co będzie po terapii, Ty ją po prostu solidnie przepracuj
a , sponsora nigdy nie miałem i nie mam zamiaru mieć.
jak przyszedłem do AA nie było słychać o tym wynalazku, po prostu podpatrywałem innych |
|
|
|
Ann
Upierdliwiec
Pomogła: 22 razy Wiek: 35 Dołączyła: 11 Lip 2013 Posty: 2075
|
Wysłany: Pon 18 Maj, 2015 22:41
|
|
|
kasiowa napisał/a: | rozejrze się za kimś | rozejrzyj się w sobie... przy pomocy terapii. Myślę, że to będzie dobrą podstawą, dzień po dniu, powoli.
Ja jestem we wspólnocie od prawie 2 lat. Nie mam sponsorki i nie miałam.. również jak yuraa nie widzę takiej potrzeby u siebie. Po prostu to nie moja droga. Patrzę, słucham, uczę się. Jestem w terapii i to ona nauczyła mnie przede wszystkim jak sobie radzić w życiu bez picia. |
_________________ Być może jest tak, że każda istota musi podlegać jakiemuś uzależnieniu. Że człowiek zupełnie wyzbyty uzależnień jest niekompletny. Że to naturalne jak oddychanie.
Jakub Żulczyk, Ślepnąc od świateł |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Pon 18 Maj, 2015 22:42
|
|
|
kasiowa napisał/a: | .jakie wy macie zdanie na ten temat? |
Zdecydowanie negatywne....... |
_________________ |
|
|
|
|
Samsara
Małomówny Sam
|
Wysłany: Wto 19 Maj, 2015 00:49
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | kasiowa napisał/a:
.jakie wy macie zdanie na ten temat?
Zdecydowanie negatywne....... | Sie naczytałem...
kasiowa napisał/a: | po raz kolejny próbuje walczyć o siebie | No i to jest bezcenne, że próbujesz. Ze sponsorem ja czekam, czekam właśnie na mocne korzenie kasiowa napisał/a: | A może poczekać az abstynencja się trochę zakorzeni | A teraz myśl o terapii, po niej może też uznasz że nie jest Ci potrzebny, a wiem, że ten "wynalazek" wielu z nas uratował życie. Walcz dziewczyno |
_________________ Jak dbasz tak masz... |
|
|
|
|
Jędrek
Trajkotka ALKOHOLIK
|
Wysłany: Wto 19 Maj, 2015 07:47
|
|
|
kasiowa napisał/a: | Ten etap trwa 11 tygodni, i myślałam ze po tym czasie poszukam sobie sponsora. |
proponuję jednak sponsorkę......
kasiowa napisał/a: | Od ostatnich 6-7lat moja abstynencja nie trwała dłużej niż około( może trochę ponad) miesiąc |
i planujesz że skończysz terapię podstawową trwającą 11 tygodni... hmm....
Ja długo nie potrafiłem się przestawić na nowe tory w życiu... nawet prostych zaleceń terapeutów, żeby nie spotykać się z ludźmi, z którymi piłem nie potrafiłem przestrzegać... uważałem że wystarczy tylko nie pić...i męczyłem sie na d*** 2,5 roku.
Może Ty nie potrafisz sie samotnie borykać ze sobą.....
Może już masz dość upadania.....
Może już chcesz zmienić swoje życie....
Może, może, może.... nie siedze w Twojej głowie.
To ja się zdecydowałem że pójde na terapię po detoksie...
To ja podjąłem decyzję, że sięgnę po alkohol po 8 tygodniach...
To ja pobiegłem po pomoc do psychiatry, bo wiedziałem, że sam sobie nie radzę...
To ja próbowałem jeszcze 3- ech terapii podstawoawych, które przerywałem....
To ja podjąłem decyzję, że idę do psychiatryka na zaburzenia afektywne... na dwa miesiące...
To ja podjąłem decyzję, że tylko szczerość i otwartość może mi pomóc...
To ja podjąłem decyzję, żeby iść po zaburzeniach afektywnych na terapię podstawową, później na pogłębioną i do tej pory na indywidualną... To ja podjąłem decyzję, że poprosze o pomoc starszego stażem alkoholika....
Wszystkie te decyzje były spowodowane jednym: Nie radziłem sobie zupełnie z życiem bez alkoholu i nie potrafiłem sam zmienić swojego życia.....
yuraa napisał/a: | po prostu podpatrywałem innych |
w tej ocji było dla mnie za dużo różnych opcji potrzebowałem konkretnego punktu zaczepienia. Więc wybrałem nawiedzonego gościa, który mi pokazał parę podstawowych kroków. Jak do tej pory 8 |
_________________ Andrzej
„Niepoczytalność: robisz w kółko to samo, a spodziewasz się zmian”
Poczytalność? Robisz w kółko to samo, kiedy zaczynasz zauważać pozytywne zmiany. |
Ostatnio zmieniony przez Jędrek Wto 19 Maj, 2015 07:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zimna
Gaduła Księżniczka \^^^/
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 06 Gru 2011 Posty: 783
|
Wysłany: Wto 19 Maj, 2015 08:52
|
|
|
Jędrek napisał/a: | kasiowa napisał/a:
Ten etap trwa 11 tygodni, i myślałam ze po tym czasie poszukam sobie sponsora.
proponuję jednak sponsorkę...... |
zdecydowanie
Ja sponsorkę miałam, mam i mieć będę, ale prace ze sponsorka rozpoczynałam po ponad półtorarocznej terapii. |
_________________ "jestem ciszą między parą tonów,
które niełatwo się ze sobą godzą" R.M.Rilke ..................................... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|