Nasza kuchnia malutka |
Autor |
Wiadomość |
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 12:55
|
|
|
Obiecałem cuda miody i orzeszki.
Poprosiłem Gaję aby nam pomogła w urządzeniu i dopasowaniu kuchni. Nasza kuchnia jest bardzo malutka, w dodatku żona miała jakąś wizję, pod którą zaplanowała ściany... i był klops.
Tu mniej więcej widać gdzie jest kuchnia i jak niewielką powierzchnię zajmuje. Ciasno aż piszczy.
Przeforsowałem wywalenie jej wizji kuchni (w ordynarnych fioletowo czerwonych plastikach) na stonowaną i ciepłą kuchnię w stylu śródziemnomorskim. Z wyspą lub półwyspą robiącą za stół i miejsce do przygotowań potraw.
Wydawało by się, że nie ma najmniejszych szans, żebyśmy dostali to co sobie zamarzyliśmy, na przestrzeni, jaką naszykowała nam żona...
Oto co zaproponowała nam Gaja:
Pełen odpał. Spełnienie naszych marzeń!!! |
_________________ Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem
|
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 12:58
|
|
|
Kuchnia jak wiadomo bywa jednym z najważniejszych miejsc w domu. Cholernie mi sie to podoba co wymyśliła Gaja |
_________________ |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 13:14
|
|
|
Oczywiście, zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że to centralne pomieszczenie, serce domu. To tu domownicy tak naprawdę spędzają większość wspólnego czasu. W kuchni ma się chcieć gotować. Przebywanie tam ma być przyjemnością.
Cel, o ile wreszcie przekujemy go na real, zostanie osiągnięty. |
|
|
|
|
|
endriu
(banita)
Pomógł: 18 razy Wiek: 55 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 2925 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 15:48
|
|
|
a gdzie zmywarka? |
_________________ Nie piję od 29.04.2011
|
|
|
|
|
kamo
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 16:02
|
|
|
endriu napisał/a: | a gdzie zmywarka? |
W wyspie.
Pytanie do projektanta;Od kiedy stawia się lodówkę obok mikro i piekarnika? |
_________________ KAMO |
|
|
|
|
kamo
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 16:26
|
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie ;jaka jest odległość od wyspy do dolnych szafek?
może być w centymetrach.......... |
_________________ KAMO |
|
|
|
|
Dziubas
(konto nieaktywne)
Pomógł: 16 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Gru 2011 Posty: 1251 Skąd: W-w
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 20:56
|
|
|
kamo napisał/a: | Pytanie do projektanta;Od kiedy stawia się lodówkę obok mikro i piekarnika? |
Kamo nie czepiaj się, to projektant, a nie inżynier chłodnik |
_________________ "Niczego nie oczekuje, niczego się nie boję,
jestem wolny" N.Kazantzakis |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 21:20
|
|
|
Dziubas napisał/a: | to projektant, a nie inżynier chłodnik |
ja jestem inżynier i wiem, ze przy odpowiednich warunkach można montować lodówka-piekarnik.
w każdym sklepie AGD sprzedawca wspomni, ze można tak zrobić spełniając kilka warunków.
min podstawowy jest taki, ze jedno i drugie ma być do zabudowy.
piszą o tym, też producenci w instrukcjach montażu.
lodówka chłodzi w środku a grzeje z tyłu, wydziela "więcej" ciepła niż zimna - bo sprawność.
piekarniki do zabudowy mają własne chłodzenie-wentylacje, bo inaczej, spaliła by się ta obudowa.
podobnie jest z lodówkami, posiadają własne chłodzenie agregatów.
podsumowanie
obalam mit, ze nie można lodówki obok piekarnika |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 20 Wrz 2011 Posty: 2272 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 21:36
|
|
|
szymon napisał/a: | ja jestem inżynier i wiem, ze przy odpowiednich warunkach można montować lodówka-piekarnik. |
kamo napisał/a: |
endriu napisał/a:
a gdzie zmywarka?
W wyspie |
Mam wątpliwości jeśli chodzi o montaż zmywarki, ja osobiście przed włożeniem naczyń do zmywarki spłukuje je , dlatego mam ustawioną zmywarkę zaraz obok zlewu.
W projektowanej kuchni zmywarka jest umieszczona w wyspie dość daleko od zlewozmywaka, wydaje mi się to mało praktyczne.
Poza tym |
Ostatnio zmieniony przez OSSA Śro 20 Cze, 2012 21:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
piotr7
Gaduła
Pomógł: 9 razy Wiek: 70 Dołączył: 10 Kwi 2012 Posty: 949 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 21:42
|
|
|
moja cura ma taki system lodówka -piekarnik i używa go od dwóch lat bez żadnych problemów |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5442
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 22:33
|
|
|
OSSA napisał/a: | ja osobiście przed włożeniem naczyń do zmywarki spłukuje je , dlatego mam ustawioną zmywarkę zaraz obok zlewu. |
ponoć... jest to zbędne... nowoczesne zmywarki mają sobie poradzić z brudem, a nawet pozostałościami na talerzach, osadnik (czy jak tam go zwał) mają wyłapać wszystkie nieczystości, a dodatkowe spłukiwanie jest zbędne i jest niepotrzebną stratą wody. W sumie też przestałam spłukiwać ze dwa lata temu - i zmywarka dalej chodzi... naczynia są super umyte... a zmywarkę mam już dość wiekową - to 16- letni Bosch. I odpukać - właściwie bezawaryjny... a nie używam żadnych dodatkowych zmiękczaczy... tylko tabletki (nawet nie markowe) i sól...
Mi się bardzo projekt podoba... i takie fajne ciepełko widzę w tej kuchni... I nie ukrywam - bardzo mi się podobają piekarniki wyżej usytuowane - wydaje mi się to wygodniejsze, niż tradycyjnie piekarnik, do którego trzeba się schylać. Wypróbował ktoś, jak się sprawdza w praktyce? |
|
|
kamo
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 22:48
|
|
|
szymon napisał/a: | Dziubas napisał/a: | to projektant, a nie inżynier chłodnik |
ja jestem inżynier i wiem, ze przy odpowiednich warunkach można montować lodówka-piekarnik.
w każdym sklepie AGD sprzedawca wspomni, ze można tak zrobić spełniając kilka warunków.
min podstawowy jest taki, ze jedno i drugie ma być do zabudowy.
piszą o tym, też producenci w instrukcjach montażu.
lodówka chłodzi w środku a grzeje z tyłu, wydziela "więcej" ciepła niż zimna - bo sprawność.
piekarniki do zabudowy mają własne chłodzenie-wentylacje, bo inaczej, spaliła by się ta obudowa.
podobnie jest z lodówkami, posiadają własne chłodzenie agregatów.
podsumowanie
obalam mit, ze nie można lodówki obok piekarnika |
niestety to co piszą producenci lub mówią w salonach sprzedaży nijak ma się w praktyce.Nie twierdz e ze to nie możliwe tyle że szkodliwe dla lodówki,pomimo tego że to sprzęt do zabudowy piekarnik nagrzewa się bardzo mocno co wpływa na żywotność lodówki oraz pobór prądu.Znam to z autopsji. |
_________________ KAMO |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 22:50
|
|
|
kamo napisał/a: | Znam to z autopsji. |
to miałeś złą autopsję, oczywiście moim zdaniem |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 22:53
|
|
|
OSSA napisał/a: | szymon napisał/a: | ja jestem inżynier i wiem, ze przy odpowiednich warunkach można montować lodówka-piekarnik. |
kamo napisał/a: |
endriu napisał/a:
a gdzie zmywarka?
W wyspie |
Mam wątpliwości jeśli chodzi o montaż zmywarki, ja osobiście przed włożeniem naczyń do zmywarki spłukuje je , dlatego mam ustawioną zmywarkę zaraz obok zlewu.
W projektowanej kuchni zmywarka jest umieszczona w wyspie dość daleko od zlewozmywaka, wydaje mi się to mało praktyczne.
Poza tym |
Ah, za późno wszedłem, aby wybronić moją Gaję ukochaną. Zresztą, ona sama się nie broni, gdyż zaproponowane przez nią rozwiązania olśniewają geniuszem prostoty. Dlatego też Esa nie zauważyłaś, że zmywarka stoi w wyspie vis a vis zlewu. Opłukujesz talerze, obrót i ładujesz w zmywareczkę. A że na wyspie robi się jedzenie, do dobrze znowu brudy odkładać za siebie, czyli do zlewu, a nie obok w wyspie, gdzie by chlapało niemiłosiernie na żarcie.
Zapewniam wam, że to rozwiązanie było przeze mnie i żonę moją przeanalizowane z każdej strony. Zaświadczamy obaj, że Gaja jest objawieniem projektanckim. I żałujemy tylko że łazienek i pokoi nie robi, przez co będą w cholerę odstawać poziomem. Ale za to w kuchni będę siedział non stop, nawet jeśli stał |
|
|
|
|
|
kamo
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 20 Cze, 2012 22:55
|
|
|
Od 14 lat wykonuję meble na wymiar a od 10 też robię projekty więc wiem o czym mówię |
_________________ KAMO |
|
|
|
|
|