filmik o uzależnieniu |
Autor |
Wiadomość |
margo
Trajkotka
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 14:08 filmik o uzależnieniu
|
|
|
http://joemonster.org/filmy/72514
Co myślicie o tym? Bo z tego filmiku wynika, że aby wyjść z uzależnienia wystarczy wyjść do ludzi i uzależnienie wynika tylko i wyłącznie z samotności i alienowania. Tutaj brzmi to bardzo optymistycznie... z częścią się zgadzam, a z częścią jednak nie do końca. Filmik ostatnio jest dość popularny w internecie... |
|
|
|
|
Ann
Upierdliwiec
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 14:39
|
|
|
margo napisał/a: | z tego filmiku wynika, że aby wyjść z uzależnienia wystarczy wyjść do ludzi i uzależnienie wynika tylko i wyłącznie z samotności i alienowania. | takie wyjście do ludzi to wspólnota i terapia, czyż nie? Przecież według mnie zasadniczo to o to właśnie chodzi.
Filmik jest jak dla mnie mocno zakręcony i zasadniczo mówiony takim tonem, że co chcesz usłyszeć usłyszysz. |
_________________ Być może jest tak, że każda istota musi podlegać jakiemuś uzależnieniu. Że człowiek zupełnie wyzbyty uzależnień jest niekompletny. Że to naturalne jak oddychanie.
Jakub Żulczyk, Ślepnąc od świateł |
|
|
|
|
margo
Trajkotka
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 14:51
|
|
|
Ann, też mówię, że częściowo się z tym zgadzam. Ale pokazane to jest tak, że wystarczy wyjść do ludzi i tyle. Tam nawet jest fragment, kiedy żołnierze wracając tylko po wojnie do domu wychodzili z uzależnienia i nie szli na żadną terapię. Można by wywnioskować, że aby wyleczyć się z uzależnienia wystarczy po prostu być z ludźmi. Moim zdaniem samo bycie z ludźmi nie wystarczy |
|
|
|
|
Ann
Upierdliwiec
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 15:01
|
|
|
margo, obejrzałam cały filmik zanim odpowiedziałam .
Mnie się zdaje, że tu chodzi o tą osobowość uzależnieniowca, bo według mnie to coś odgrywa główną rolę, w całości tej sprawy. Emocje, które latami zabijały, znalazły lek, a lek przestał działać.. stał się zabójcą.. no i teraz ani ukojenia, ani radości.
Swoją drogą.. iluż jest alkoholików, którzy piją w towarzystwie, otoczeni całą masą ludzi..? |
_________________ Być może jest tak, że każda istota musi podlegać jakiemuś uzależnieniu. Że człowiek zupełnie wyzbyty uzależnień jest niekompletny. Że to naturalne jak oddychanie.
Jakub Żulczyk, Ślepnąc od świateł |
|
|
|
|
margo
Trajkotka
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 15:11
|
|
|
Po prostu chciałam o formie tego filmiku porozmawiać, że jest średnio zrozumiała, zawiera dużo miejsca na domysły, a jest propagowana wśród osób, które na temat uzależnień wiedzą niewiele trafiłam na niego, kiedy ktoś w pewnej grupie na fb zapytał o problem z uzależnieniem od morfiny, a ktoś rzucił tym filmikiem i kazał wyjść do ludzi i że to pomoże. Jeśli już edukować społeczeństwo na temat uzależnień, to lepiej robić to porządnie. Mało kto, kto nie miał styczności z uzależnieniem, zdaje sobie sprawe, że uzależnienie to sprawa emocji. A tego typu filmiku zamiast porządkować wiedzę w zasadzie trochę mieszają, bo tak jak mówisz: każdy może wyczytać tam to, co chce wyczytać... |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 15:14
|
|
|
margo napisał/a: | pokazane to jest tak, że wystarczy wyjść do ludzi i tyle. |
moim zdaniem w tym video są poważne błędy logiczne:
1. żołnierze - czy rzeczywiście uzależnili się? Czy był to rodzaj chwilowego dość radzenia sobie z trudną sytuacją, która mijała po powrocie do domu. Inna sprawa, że o ile się nie mylę wśród weteranów wojny w Wietnamie szerzył się ostro alkoholizm, szczególnie wśród kalek.
2. Mam wrażenie, że ktoś myli przyczyny uzależnienia z wychodzeniem z uzależnienia. O ile ktoś, kto ma od dziecka szczęśliwe, emocjonalnie bogate życie, bogate w relacje międzyludzkie to rzeczywiście może mieć mniejszą skłonność do wejścia w uzależnienie, o tyle droga wychodzenia z uzależnienia raczej nie wydaje mi się taka prosta. Po za tym jeśli wyszło się z pustki to zwykle wraca się do pustki, którą dopiero trzeba mozolnie czymś zapełnić, nauczyć się wchodzić w relacje, budować więzi. To wcale nie takie łatwe...
Jak rzucałam palenie to największy żal miałam, że już nie przynależę do tej grupy, która na przerwach w czasie mitingu, czy w pracy wymykała się na dymka...
Czasem uzależnienia bywają przez jakiś czas wzmacniane przez pozorne (bardziej lub mniej) poczucie przynależności do grupy. |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 15:18
|
|
|
margo napisał/a: | Co myślicie o tym? |
Myślę, ze ktoś w bardzo zręczny sposób reklamuje książkę |
_________________ |
|
|
|
|
Giaur
Towarzyski
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 15:21
|
|
|
Też mi przykład, człowiek to nie szczur i trzeba mu trochę więcej niż fajnego miejsca pełnego kryjówek i chętnych panien. Gdyby tak nie było dalej siedzielibyśmy w jaskiniach. A przykład z weteranami też moim zdaniem nietrafiony, do każdej teorii można podpiąć jakąś statystykę. A może raczej jej wycinek.
I jeszcze jedno, nie doszukałem się niestety źródeł. A chętnie bym się dowiedział skąd autor wytrzasnął liczbę 20% służących którzy poniekąd zażywali heroinę. Odsetek jak dla mnie absolutnie nieprawdopodobny. |
_________________ “I can never forget, but no matter how much it hurts, how dark it gets or no matter how far you fall, you are never out of the fight.”
Marcus Luttrell |
Ostatnio zmieniony przez Giaur Nie 08 Lis, 2015 15:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 15:33
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Myślę, ze ktoś w bardzo zręczny sposób reklamuje książkę |
co samo w sobie, moim zdaniem dyskwalifikuje nieco przesłanie filmu. Sprytnie jest tam zakamuflowana informacja, ze chodzi o książkę Johann Hari'sa 'Chasing The Scream: The First and Last Days of the War on Drugs |
|
|
|
|
Giaur
Towarzyski
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 15:38
|
|
|
Ha, skupiłem się na źródłach a przegapiłem nazwisko. Wiele wyjaśnia, teoriom tego pana "nie dziękuję", chociaż jak zwykle w fajnym opakowaniu, jak każdy produkt tego "dziennikarza". |
_________________ “I can never forget, but no matter how much it hurts, how dark it gets or no matter how far you fall, you are never out of the fight.”
Marcus Luttrell |
|
|
|
|
margo
Trajkotka
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 17:11
|
|
|
Dlatego właśnie poruszyłam ten temat, bo przekaz tego filmu jest kiepski, podejrzewam, że przekaz książki taki sam jak i filmu promocyjnego... a co za tym idzie - propagowanie wśród ludzi nieprawdziwych informacji. Wkleiłam tu ten filmik, bo mam dużo wątpliwości co do niego... i chciałam sprawdzić Waszą opinię. Widzę, że mamy podobną |
|
|
|
|
Giaur
Towarzyski
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 17:15
|
|
|
Generalnie ten gość to taki dziennikarski celebryta, cały jego styl to już w Huffington było jedno wielkie gwiazdorzenie i przynajmniej wybiórcze zbieranie faktów do pożal się artykułów. Po oskarżeniach o plagiat (słusznych) mistrz pióra się zaczął za homoseksualizmem chować. W okolicach wietnamskich "statystyk" mi się czerwona lampka zapaliła, tyle że nazwisko gdzieś przeoczyłem. |
Marcus Luttrell |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 17:51
|
|
|
Giaur napisał/a: | ten gość to taki dziennikarski celebryta |
Czy przypadkiem w ogóle to nie jest do tego głosem zmierzającym do legalizacji narkotyków? |
|
|
|
|
Giaur
Towarzyski
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 17:53
|
|
|
Jest, niestety dla tejże jak najbardziej słusznej sprawy. |
Marcus Luttrell |
|
|
|
|
margo
Trajkotka
|
Wysłany: Nie 08 Lis, 2015 20:33
|
|
|