Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak i dlaczego zaczęłam/zacząłem pić?
Autor Wiadomość
Ann 
Upierdliwiec

Pomogła: 22 razy
Wysłany: Sob 24 Paź, 2015 19:03   Jak i dlaczego zaczęłam/zacząłem pić?

Tak mi przyszło do głowy, postawienie pytania do rozmowy:
"Jak i dlaczego zaczęłam/zacząłem pić?".

Ma ktoś chęć się wypowiedzieć na ten temat? Ja pewnie niedługo wrzucę swoje dwa słowa, jak napiszę po wcześniejszym skoncentrowaniu się :P .

Jakub Żulczyk, Ślepnąc od świateł
Ostatnio zmieniony przez Whiplash Nie 25 Paź, 2015 00:32, w całości zmieniany 1 raz  

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Sob 24 Paź, 2015 19:07   

Cytat:
z gwinta , bo kumple też pili

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Sob 24 Paź, 2015 19:10   

szwendanie się po pracy, żeby do domu jak najpóźniej wrócić, pub, muzyka na żywo, piwo, samotnie i tak przynajmniej raz w tygodniu najpierw, a potem każdorazowo, gdzie grała ulubiona kapelka z Armenii, a potem to już poszło.

zupełnie pierwsze picie alkoholu to na imprze rodzinnej, pierwszy urwany film to na imprezie z licealistami, chyba :mysli:
Ostatnio zmieniony przez smokooka Sob 24 Paź, 2015 19:15, w całości zmieniany 1 raz  

ankao30 
Trajkotka

Pomogła: 24 razy
Wysłany: Sob 24 Paź, 2015 19:10   

Ann napisał/a:
Jak i dlaczego zaczęłam/zacząłem pić?

Też z gwinta z kuzynką, bo byłam ciekawa jak wiśniówka smakuje. I smakowała, urwał już wtedy mi się film.

Giaur 
Towarzyski

Wysłany: Sob 24 Paź, 2015 19:45   

Debiut - obóz sportowy (14l), dwa tygodnie ostrego ciągu, nawet jak na późniejsze standardy jestem pod wrażeniem, urwany film co drugi dzień, do dzisiaj nie jestem w stanie zrozumieć przyzwolenia wychowawców na cały ten cyrk. Potem różnie, czasem częściej, czasem rzadziej, ale zawsze w typie zero-jeden, czyli albo wcale, albo w trupa. Picie destrukcyjne po zakończeniu edukacji. A dlaczego alkohol? Od początku chyba czułem że to jest TO, żaden narkotyk nie dawał mi takiego kopa. A od rzeczywistości jakoś musiałem uciec.

EDIT
Przez destrukcyjne picie rozumiem zażywanie w samotności, porządkowanie całego życia pod butelkę, próby ograniczania/zerwania z nałogiem. Negatywny wpływ alkohol miał na mnie zawsze, tylko jedną na dziesięć imprez/popijaw mogę wspominać w jako tako pozytywnym świetle.
Ostatnio zmieniony przez Giaur Sob 24 Paź, 2015 19:55, w całości zmieniany 2 razy  

ankao30 
Trajkotka

Wysłany: Sob 24 Paź, 2015 20:14   

Ann,
Dałaś do myślenia. :mysli:

Zastanawiam czemu ma służyć ta analiza, choć sponsorka też mi zadała takie pytanie, kiedy pierwszy raz się upiłam i jak to wyglądało. Ale więcej nie analizowałam, bowiem to kojarzy mi się z użalaniem dlaczego ja, jak to możliwe itp. A prawda jedna, jestem uzależniona i wiem o tym, nie muszę tego analizować. Wiem, że jak wypiję drinka, to na tym się nie skończy, że ten pierwszy to ta lokomotywa. Ja to wiem, a czemu, jak i kiedy to analizowałam i piłam, bo nie umiałam się z tym pogodzić.
Teraz mam wewnętrzny spokój. Jak pierwszy raz się upiłam miałam 11 lat nie wiedziałam, że tak się to skończy. A i miałam karę, nie dość, że strasznego kaca, to mama mnie ukarała.
Ostatnio zmieniony przez ankao30 Sob 24 Paź, 2015 20:17, w całości zmieniany 2 razy  

MILA50 
Towarzyski
nadzieja

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Sob 24 Paź, 2015 20:52   

Ann napisał/a:

pierwsze kieliszki wychylałam przy biesiadnym stole z rodzicami i ich gośćmi,potem ze swoimi przyjaciółmi na własnych biesiadach a potem to samotnie
wychodzi na to że zaczęłam dla towarzystwa ,potem dla ukojenia duszy a potem na przymusie picia.....tak to szło :(

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Sob 24 Paź, 2015 21:55   

Ann napisał/a:

Jak? Po kryjomu. Dlaczego? Bo po alkoholu życie mniej bolało, a świat stawał się kolorowy.
Ja od dzieciństwa cierpiałam na ból istnienia, a pierwszy kieliszek wódki wypity w wieku 12 lat
okazał się natychmiastowym lekarstwem na tę dolegliwość - chciałam już zawsze tak się czuć
i sprowadzałam na siebie ten stan tak często jak się tylko dało - na początku ukradkiem, później towarzysko.
A jeszcze później - znów samotnie, ale to już we władzy uzależnienia.

Ann 
Upierdliwiec

Wysłany: Sob 24 Paź, 2015 22:26   

To o czym piszecie jest też po części moje.

Ja zaczęłam pić mając 12-13 lat, zdaje się, że bliżej 12. Wcześniej próbowałam, maczałam palce w kieliszku i inne takie. Ale tak całkiem świadomie, w ukryciu z dala od oczu dorosłych wypiłam piwo na pół. Mocne, w puszce. I poczułam, że to jest to. To coś co sprawia, że świat nagle staje się choć trochę bardziej do przyjęcia.
Piłam od tamtej pory coraz częściej, zwiększając ilość alkoholu i różnicując towarzystwo.
Piłam, bo to pozwalało mi uciec, bo alkohol dawał mi ludzi do rozmowy, bo życie mniej bolało, a rzeczywistość wisiała coraz bardziej.
Pijałam rozrabiany spirytus kranówą, pijałam wina, piwa, jabole. Wszystko co kręciło beretem. Wszystko co paliło zwoje. Wszystko co .... zabijało mnie we mnie.
Pijałam w ukryciu, w starych bunkrach i na stacji kolejowej. Pijałam w lesie, nad rzeką i na łąkach w krzaczorach, w których gdyby mi łeb urwali, to nawet nikt by mnie nie znalazł. Najpierw towarzysko i eksperymentalnie, później dzieląc los z kumplem o podobnych życiowych zagięciach, na ławce pod blokiem, w klatkach schodowych i piwnicach. Później chwilę jeszcze bardzo towarzysko, by ostatecznie solo zapijać się przed komputerem każdego wieczora.

Tak sie zastanawiam, czy jedyne czego szuka alkoholik w alkoholu to ukojenie i czy tak jest od samego poczatku...? czy ewaluuje? U mnie chyba od początku poszukiwałam czegoś co wymiesza dyski i odłączy zasilanie.

Giaur 
Towarzyski

Wysłany: Sob 24 Paź, 2015 22:50   

Ann napisał/a:

Tak sie zastanawiam, czy jedyne czego szuka alkoholik w alkoholu to ukojenie i czy tak jest od samego poczatku...? czy ewaluuje? U mnie chyba od początku poszukiwałam czegoś co wymiesza dyski i odłączy zasilanie.

Ja stawiam na ewoluowanie, na początku potrzebowałem wymieszać dyski i odłączyć zasilanie, co weekend nieodparta potrzeba zresetowania się, bo.... bo powód się zawsze znajdzie, od melanżu do melanżu, od weekendowego alkoholika do pełnowymiarowego. A potem wraz z postępami choroby oraz wraz z narastaniem problemów (w które się pakowałem alkoholem właśnie) dopiero dwa dęby podłączały zasilanie, a w okolicach piątego dyski się jako tako uporządkowały. I tak wkoło, a z każdym kolejnym "uporządkowaniem" stawiałem kolejny krok do wczesnego grobu. Na koniec to ja w alkoholu szukałem... alkoholu i niczego poza tym.

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Nie 25 Paź, 2015 10:41   

Ann napisał/a:

do tego poczatkowo niewielka ilość alkoholu, była w stanie odciąć zasilanie. Z czasem, potrzebna była większa ilość. Coraz szybciej zasilanie wracało, wiec piłam coraz wcześniej. A z czasem nic nie pomagało. Wtedy zgłosiłam się na detox. Do wyboru miałam tylko jeszcze ... wieczne odcięcie ;) śmierć.

kas25 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie 25 Paź, 2015 11:39   

Moje początki… :mysli: ...w liceum - chciałam być "fajna". Towarzystwo piło, eksperymentowało - ja też.
Niestety nie zdawałam sobie sprawy, że alkohol stał się dla mnie czymś więcej.
Ucieczką. Przed brakiem bezpieczeństwa, wsparcia, miłości, jakichkolwiek ról w rodzinie, okazjonalnym kontaktem z rodzicami. Stał się łatwym sposobem poradzenia sobie z lękiem i trudnościami.
I tak minęło ponad 10 lat …
...od popijania po szkole, w parkach, na domówkach - do codziennego szwendania się po imprezach, picia przed snem, "bo bez alkoholu nie wytrzymam, zwariuję", aż w końcu po bolesne pragnienie, przysięgi składane sobie i światu, "że to już ostatni raz".
Wtedy trafiłam na dekadencję, później na psychoterapię. I rozpoczęła się moja baaaardzo długa i cholernie trudna droga do zdrowienia :)
I tak potrafię zdecydować, że dzisiaj nie piję. I gdy upłynie dzień , będę mogła ponownie wybrać czy wrócę do picia, czy nie. Piszę o tym bo każdy kolejny dzień trzeźwości daje mi nowe możliwości. Mogę realizować swoje pasje i postanowienia, cieszyć się bliskimi, pracą. W końcu mogę naprawdę wszystko... :)

Ann 
Upierdliwiec

Wysłany: Nie 25 Paź, 2015 20:08   

Giaur napisał/a:
bo.... bo powód się zawsze znajdzie, od melanżu do melanżu, od weekendowego alkoholika do pełnowymiarowego.
Powodów zawsze było tyle ile trzeba: bo padało, bo świeciło słońce, bo się ktoś krzywo spojrzał, bo ciężki dzień był, bo trzeba odpocząć, bo trzeba się nagrodzić, bo chciałam się zresetować, bo mi się należy!
Bo problemy mnie przerastały. Bo nienawidziłam siebie.
Nierozwiązywane problemy piętrzyły się z dnia na dzień. Po dzień dzisiejszy jeszcze wyłażą na wierzch. No ale cóż, to na własne życzenie było.

Kiedyś się zastanawiałam, czy to może jest tak, że po prawdzie ja się alkoholiczką urodziłam, czy się nią stałam tak szybko, tak mocno i tak głęboko nurkując w tych piekących wodach. W sumie ta odpowiedź nie jest mi potrzebna by żyć, ale tak sobie czasem myślę. O.

ankao30 
Trajkotka

Wysłany: Nie 25 Paź, 2015 20:19   

Ann,

Też się zastanawiałam czy to geny, kiedy granicę przeszłam, czy jakbym później spróbowała to bym nie była alkoholiczką. Teraz wiem, że mój alkoholizm to tylko syndrom choroby. To mi pokazał krok czwarty. Jak uczciwie rozpisałam przeszłość, a piątka ze sponsorką uwolniła mnie. Po dziewiątce nic mi już nie wypływa. Choć nic niewiadomo, jakby co zawsze mogę wrócić do kroków 1-9, pozostałymi trzema żyję na codzień. Ale to ja i dziś.

Miłego dnia :kwiatek:

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Nie 25 Paź, 2015 20:46   

u mnie było jak z tym facetem, co to rozebrał się do naga i skoczył w pokrzywy. Pytali się potem "durniu, po coś to robił???"
"Cóż" odpowiedział "Wtedy wydawało mi się to dobrym pomysłem"
:bezradny:

Odpowiedz do tematu