Pomogła: 39 razy Wiek: 53 Dołączyła: 30 Sie 2013 Posty: 1649
Wysłany: Nie 28 Sie, 2016 01:04
w zasadzie mieszkania z hipoteką tak łatwo się nie sprzeda, bo wymagana jest zgoda banku.. chociaz to pocieszające dla tych co maja kredyty mieszkaniowe...
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
Wysłany: Nie 28 Sie, 2016 09:32
http://finansenaplus.pl/j...zeniem-kredytu/
Wobec kradzieży danych w sytuacji, gdy nie wiemy, że ktoś ma do nich dostęp, bardzo ważna jest ostatnia informacja w tym artykule - o możliwości zapewnienia, że ktoś nas zaalarmuje, jeśli ktokolwiek spróbuje zaciągnąć kredyt z naszego konta.
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
Pomogła: 39 razy Wiek: 53 Dołączyła: 30 Sie 2013 Posty: 1649
Wysłany: Nie 28 Sie, 2016 15:22
Klara napisał/a:
o możliwości zapewnienia, że ktoś nas zaalarmuje, jeśli ktokolwiek spróbuje zaciągnąć kredyt z naszego konta.
myslałam o tym, żeby odwiedzic mój bank i ustalić jakies dodatkowe procedury tak na wszelki wypadek.. ten BIK to dobry pomysł, bo przez niego wszystkie wnioski kredytowe przechodzą, ale ciekawe ile to kosztuje..
Wysłany: Nie 28 Sie, 2016 18:34
Przyszła do głowy taka sytuacja:
Ktoś ukradł moje dane, zgłasza się do banku w piątek po południu i otrzymuje któryś z oferowanych mi nieustannie kredytów (nazywają się chyba konsumpcyjne) udzielanych od ręki.
Bank sprawdza w BIK-u i nie widzi zadłużenia, więc wypłaca gościowi gotówkę do garści.
W tym czasie dostaję sms-a, interweniuję w banku, a tu zonk. Jest już po 18, nikt nie pracuje, a kasa sobie poszła....
Nie wiem, czy jest to możliwe, czy poniosła mnie fantazja
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
Jacek Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Nie wiem, czy jest to możliwe, czy poniosła mnie fantazja
z tą fantazją jest ci różniście
gdzieś ci tu niedawno czytałem że złodzieje okradli bank (wirtualnie)wkradli się przez komputer,okradli bank a poszkodowanych nie było (i tego nie pojąłem)
ja rozumie że dziś wszystko chodzi lub prawie wszystko wirtualnie (nawet płacimy kartą)no ale jakie właściciele pewnej puli muszą być
chyba że okradli brudasy niesprane
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
Ostatnio zmieniony przez Jacek Nie 28 Sie, 2016 20:11, w całości zmieniany 1 raz
pterodaktyll Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
Wysłany: Nie 28 Sie, 2016 20:38
pterodaktyll napisał/a:
O co ta panika?
O to, że jeśli ktoś ma Twoje dane osobowe, bo np. Twoje właśnie wyciekły, a Ty "posiadasz" zdolność kredytową, to także zna sposób, żeby na Twoje nazwisko wziąć kredyt.
Ostatnio zmieniony przez Klara Nie 28 Sie, 2016 20:39, w całości zmieniany 1 raz
pterodaktyll Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
Wysłany: Nie 28 Sie, 2016 20:44
Klara napisał/a:
jeśli ktoś ma Twoje dane osobowe, bo np. Twoje właśnie wyciekły, a Ty "posiadasz" zdolność kredytową, to także zna sposób, żeby na Twoje nazwisko wziąć kredyt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum