prosty człowiek pyta |
Autor |
Wiadomość |
mirek18
Małomówny witam
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 19:17 prosty człowiek pyta
|
|
|
Witam Was jestem nowy nazywam się Mirek
mam 27 lat na studiach dużo piłem ale nigdy nie straciłem kontorli nad piciem zawsze wiedziałem co robie i kiedy przestać ale moj ojciec byl alkoholikiem a ja nie chce nikomu niszczyc zycia wiec mam pytanie czy dawki które serwuje WHO mają jakis sens ? przyznam ze czasami mam ochote na piwko czy dwa.
( 2 piwa 5 % przez 5 dni w tyg i 2 dni abstynencji) w tescie AUDIT mam 7 punktów. |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 19:40 Re: prosty człowiek pyta
|
|
|
mirek18 napisał/a: | przyznam ze czasami mam ochote na piwko czy dwa.
( 2 piwa 5 % przez 5 dni w tyg i 2 dni abstynencji) w tescie AUDIT mam 7 punktów. |
Witaj, moim zdaniem jesteś na dobrej drodze do alkoholizmu. Piszesz że czasami masz ochotę a pijesz tydzień, to minimalizowanie.
Moja żona ma czasami ochotę na piwo i wypija niecałe raz na pół roku... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
Ostatnio zmieniony przez staaw Sob 14 Sty, 2017 19:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
AnnaEwa
Gaduła AnnaEwa
Pomogła: 8 razy Wiek: 51 Dołączyła: 04 Maj 2016 Posty: 599
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 19:50
|
|
|
Przyjmujesz alkohol systematycznie przez przeważającą ilość dni w tygodniu, liczysz te dni, i liczysz dni bez alkoholu. Robisz sobie testy. Twój ojciec był alkoholikiem.
Na co Ci odpowiedź o sens dawek WHO?
Chcesz jakiś termometr, który wykaże, czy już jesteś uzależniony, czy jeszcze nie? |
|
|
|
|
mirek18
Małomówny witam
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 19:54 Re: prosty człowiek pyta
|
|
|
staaw napisał/a: | mirek18 napisał/a: | przyznam ze czasami mam ochote na piwko czy dwa.
Witaj, moim zdaniem jesteś na dobrej drodze do alkoholizmu. Piszesz że czasami masz ochotę a pijesz tydzień, to minimalizowanie.
Moja żona ma czasami ochotę na piwo i wypija niecałe raz na pół roku... |
nie nie nie to sa zalecenia WHO ze tyle mozna ja pije rzadziej ok 2- 3 razy w tygodniu po dwa piwa czasami w ogole. ale jak sobie pomysle ze moglbym byc jak moj ojciec to nie wiem czy warto z drugiej strony przyjemnie wypic piwko po pracy raz na jakis czas z dziewczyna i obejrzec film. |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 20:05 Re: prosty człowiek pyta
|
|
|
mirek18 napisał/a: |
( 2 piwa 5 % przez 5 dni w tyg i 2 dni abstynencji) . |
Mirku, przeczytaj jeszcze raz co napisałeś...
Teraz piszesz że 2-3 razy w tygodniu.
MINIMALIZOWANIE aż oczy bolą...
Ja w Twoim wieku byłem już uzależniony, strat nie ponosiłem więc tylko po większym piciu robiłem testy, przysięgałem sobie że nigdy więcej...
Wiedziałem że nie piję jak inni, ale zawsze widziałem tych co pili więcej i żyli...
Dopiero przed czterdziestką okazało się że dotarłem do punktu bez powrotu i zacząłem się leczyć... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 20:10
|
|
|
cześć
to nie ważne ile pijesz, ważne jest to co sie z Toba dzieje po alkoholu.
mirek18 napisał/a: | z drugiej strony przyjemnie wypic piwko po pracy raz na jakis czas z dziewczyna i obejrzec film. |
dopóki piwo nie stanie sie ważniejsze niż dziewczyna i film nie będzie źle
ale czemu nie napisałeś?
fajnie po pracy posiedzieć z dziewczyną, pooglądac film i wypić piwo |
|
|
|
AnnaEwa
Gaduła AnnaEwa
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 20:10
|
|
|
Powiem tak: znam pewną rodzinę, gdzie ojciec był alkoholikiem, i miał czterech synów, wszyscy są już dawno dorośli. Trzech z nich twierdzi, że nie są alkoholikami, bo w poście i adwencie potrafią nie pić. Czwarty twierdzi, że nie chce być jak ojciec, i że wie, że musi uważać - i tylko ten jeden funkcjonuje normalnie. Co do pozostałych trzech, nie mam żadnych wątpliwości - są uzależnieni.
Jaki z tego morał - nie wiem, po prostu uważaj na siebie. Jesteś w grupie wyższego ryzyka, i warto o tym pamiętać. |
|
|
|
|
mirek18
Małomówny witam
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 20:13 Re: prosty człowiek pyta
|
|
|
staaw napisał/a: | mirek18 napisał/a: |
( 2 piwa 5 % przez 5 dni w tyg i 2 dni abstynencji) . |
Mirku, przeczytaj jeszcze raz co napisałeś...
Teraz piszesz że 2-3 razy w tygodniu.
MINIMALIZOWANIE aż oczy bolą...
Ja w Twoim wieku byłem już uzależniony, strat nie ponosiłem więc tylko po większym piciu robiłem testy, przysięgałem sobie że nigdy więcej...
Wiedziałem że nie piję jak inni, ale zawsze widziałem tych co pili więcej i żyli...
Dopiero przed czterdziestką okazało się że dotarłem do punktu bez powrotu i zacząłem się leczyć... |
[b][b]2 piwa 5 % przez 5 dni w tyg i 2 dni abstynencji to dawki WHO[/b][/b] a nie moje picie.
nie minimalizuje po co mam klamac obcych ludzi na forum? Poprostu martwie się zeby nie zniszczyc nikogo na swojej drodze. |
|
|
|
|
mirek18
Małomówny witam
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 20:14
|
|
|
Bardzo chcialem kiedys z Wami porozmawiac znam wsrod artystow wielu Anonimowych ALkoholiwko np KeKe i jest to wspanialy czlowiek. Alkoholicy ktorzy sie przyznali sa na prawde odwazni i wspaniali |
|
|
|
|
pannaJot
Trajkotka alkoholiczka,bulimiczka, DDA
Pomogła: 14 razy Wiek: 43 Dołączyła: 08 Mar 2012 Posty: 1153
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 20:17
|
|
|
Wiesz, mnie się wydaje, że jeśli ktos juz martwi się czy nie pije za dużo itp to znaczy, ze picie mu przeszkadza w jakis sposób i jest juz problemem. |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 20:20
|
|
|
OK, załapałem.
Jeżeli WHO zaleca tygodniowe picie to mam o nich jeszcze gorsze zdanie niż
kiedy wciskali szkodliwe szczepionki...
Jeżeli niepokoi Ciebie że możesz komuś piciem zniszczyć życie, to moim zdaniem najprawdopodobniej zniszczysz.
Alkoholizm ojca z pewnością uszkodził conieco w Twoich emocjach a alkohol to świetny znieczulacz. Do czasu... |
|
|
|
|
AnnaEwa
Gaduła AnnaEwa
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 20:24
|
|
|
mirek18 napisał/a: | nie minimalizuje po co mam klamac obcych ludzi na forum? |
To nie o to chodzi, czy kłamiesz nam - zastanów się, czy nie kłamiesz sobie
Od jak dawna, na przykład, liczysz te piwa? Zastanów się, kiedy miałeś ostatnio taki czas, że np. nie piłeś przez kilka tygodni, miesięcy wcale, bo, nie wiem, nie przyszło Ci to do głowy, albo filmy były jakieś takie niepiwowe |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 20:26
|
|
|
mirek18 napisał/a: | 2 piwa 5 % przez 5 dni w tyg i 2 dni abstynencji to dawki WHO[/b][/b] a nie moje picie. |
znalazłem to o czym piszesz
Cytat: | Aby uniknąć negatywnych konsekwencji spożywania alkoholu, trzeba monitorować ilość wypijanego alkoholu. Na podstawie badań naukowcy WHO ustalili poziom spożywania alkoholu związany z przeciętnie najmniejszym ryzykiem szkód zdrowotnych. Warto je znać, bowiem mogą ułatwić ocenę aktualnego wzoru picia i podjęcie decyzji o ograniczeniu spożycia alkoholu.
Dla mężczyzn
W przypadku picia okazjonalnego spożywanie jednorazowo nie więcej niż 6 porcji standardowych (60 g 100% alkoholu), tzn. nie więcej niż 3 półlitrowe butelki piwa, 3 kieliszki wina o pojemności 200 ml lub 180 ml wódki.
Przy piciu codziennym:
zachowanie co najmniej 2 dni abstynencji (najlepiej dzień po dniu) w tygodniu,
nieprzekraczanie 4 porcji standardowych (tzn. 40 g 100% alkoholu) dziennie; 4 porcje alkoholu to: 2 półlitrowe piwa, 2 kieliszki wina o pojemności 200 ml lub 120 ml wódki. |
komuś kto to wymyslil powiedział bym
-co ty k... wiesz o zapijaniu |
|
|
|
Linka
Moderator
Pomogła: 47 razy Wiek: 59 Dołączyła: 15 Gru 2011 Posty: 2210
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 20:28
|
|
|
Mirek, a nie prościej po prostu zapytać fachowca?
Zajrzyj na tę stronę, tu masz i testy i adresy poradni.
https://komudzwonia.pl/viewtopic.php?t=1271 |
_________________ Na moim niebie zawsze świeci słońce |
Ostatnio zmieniony przez Linka Sob 14 Sty, 2017 20:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mirek18
Małomówny witam
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 20:35
|
|
|
AnnaEwa napisał/a: | mirek18 napisał/a: | nie minimalizuje po co mam klamac obcych ludzi na forum? |
To nie o to chodzi, czy kłamiesz nam - zastanów się, czy nie kłamiesz sobie
Od jak dawna, na przykład, liczysz te piwa? Zastanów się, kiedy miałeś ostatnio taki czas, że np. nie piłeś przez kilka tygodni, miesięcy wcale, bo, nie wiem, nie przyszło Ci to do głowy, albo filmy były jakieś takie niepiwowe |
No prawie kaZdy jest niepiwowy.:) są w porządku . No Np od paZdziernika do sylwestra nie piłem nic a nic bo brałem leki i czułem się normalnie tylko schudłem A co do WHO to nie wciskali żadnych szczepionek - to był konflikt firm i jednej podesłali chore dzieci.(jestem lekarzem, chirurgiem). Wiem ze nie jest ze mną jeszcze złe ale skoro widzicie ze wchodzę na zła drogę to porostu nie chce się tam dalej pchać bo trzeźwość mi odpowiada. Czuje lek przed chorobami bo spotykam je codziennie w pracy. Często się badam i tak samo jak od innych chorób chce się wystrzec alkoholizmu. Może mam coś z hipochondryka |
|
|
|
|
|