Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Alkoholik, kto to taki ?
Autor Wiadomość
jorgus777 
(banita)

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 13:32   Alkoholik, kto to taki ?

Im dłużej jestem trzeźwy tym bardziej zastanawia mnie kim jestem tak na prawdę ?
Dzieckiem Najwyższej Inteligencji która mnie stworzyła przecież jestem a nie dzieckiem związku chemicznego, dlaczego mam się utożsamiać z czymś co jest stworzone zamiast ze Stwórcą ??? To absurdalne utożsamiać się z chorobą zamiast ze zdrowiem . To tak jakbym sam siebie unicestwiał, mogę się mylić w swoich przemyśleniach ale mi one dokuczają.

ZbOlo 
[*][*][*]
Ojciec Chrzestny

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 13:43   

jorgus777 napisał/a:
To absurdalne utożsamiać się z chorobą

...myślę, że wystarczy tylko wiedzieć o swojej chorobie i ograniczeniach z nią związanych... i już.... bez utożsamiania się....

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 13:59   

Wiedźmo, załóż Jorgiemu pamiętniki i niech tam wypisuje te swoje "złote myśli". Natknie się na niego jeszcze jakiś nieprzekonany do końca alkoholik i problem gotowy. A tak będzie sobie pisał co mu się podoba lub nie podoba. I nie będzie trzeba tego czytać...

Halibut 
Gaduła

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 14:21   

jorgus777 napisał/a:
To absurdalne utożsamiać się z chorobą

Coś mi się wydaje, że sam sobie odpowiedziałeś. Także pytanie raczej retoryczne.

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 14:54   

Jonesy napisał/a:
Wiedźmo, załóż Jorgiemu pamiętniki

O ile mnie o to poprosi - chętnie to zrobię :tak:
Jak zawsze z resztą.

Ate 
Nimfomanka netowa

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 15:26   

Jorgus , sadze ze po jakims czasie niepicie jest juz tak naturalnym stanem rzeczy , ze nie mysli sie juz tak czesto o sobie ja alkoholik, to sa tylko moje przypuszczenia, jak bede miala wieloletni staz niepicia powiem cos wiecej :)

jorgus777 
(banita)

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 15:37   

Jonesy, Widzisz koleżko sam potwierdzasz swoje słabości, po pierwsze nikt cie nie zmusza do czytania, czy uczestniczenia w rozmowie, jesteś wolnym człowiekiem i możesz wybierać i tematykę i wypowiedzi, a nie narzucać ludziom co maja czynić abyś ty się dobrze czuł, w takie gierki już nie gramy jeżeli chodzi o ścisłość to raczej ty rób tak abyśmy tu wszyscy się dobrze czuli, i nie prowokuj konfliktowych sytuacji swoimi sugestiami które i tak nie mają żadnej mocy więc spoko brachu. :mgreen:

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 15:40   

jorgus777 napisał/a:
To absurdalne utożsamiać się z chorobą zamiast ze zdrowiem .

Problem moim zdaniem polega na tym, że zdrowy tez nie jesteś, bo cierpisz na chorobę nieuleczalną (jak zresztą ja i mnie podobni) i logiczne dla mnie jest, że ze zdrowym człowiekiem też nie możesz się utożsamiać, bo to znaczyłoby to w konsekwencji, że możesz pić w sposób nazwijmy to "zdrowy" jak większość ludzi, co jak obaj wiemy, jest bzdurą
Ostatnio zmieniony przez pterodaktyll Czw 28 Lip, 2011 15:41, w całości zmieniany 1 raz  

jorgus777 
(banita)

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 15:41   

Ate, Właśnie takie mam odczucia, i dochodzę do wniosku że jednak ta choroba alkoholowa jest jedynie złym zaprogramowaniem podświadomości.

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 15:49   

moim OSOBISTYM zdaniem, jorgi to bardzo mądry gość i warto przynajmniej się zastanowić co napisze, zastanów się co on pisze...

pamiętacie tylko przekleństwa, zmienę ręki po 100x lub niezamierzone ataki na innych

jorgus777 
(banita)

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 15:49   

pterodaktyll, Poniekąd masz rację ale gdybyś tak mógł spojrzeć na ten problem z innej perspektywy z perspektywy tej Najwyższej Inteligencji Stwórczej które tworzy tylko i wyłącznie dobro, i nas jak istoty ludzkie też tak stworzyła, to czy stworzyłaby w nas chorobę, nie może tak być gdyż dobro nie tworzy zła ale je eliminuje. Nie może byc dwie stwórcze przeciwstawne sobie siły gdyż w takim wypadku powstałby chaos.Zło i choroby to tylko efekt naszych myśli a nie złych mocy czy innych tam d***.

Ate 
Nimfomanka netowa

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 15:53   

jorgus777 napisał/a:
Zło i choroby to tylko efekt naszych myśli
a jak to sie ma do chorujacych niemowlat, wiesz ja bardzo wiele razy nad tym sie zastanwailam i nie potrafie zanlezc wytlumaczenia

jorgus777 
(banita)

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 16:02   

Ate, Bardzo istotny temat i z mich przemyśleń wynika a raczej nie z moich a z wiedzy Wielkich tego świata którą czytam namiętnie że to o czym piszesz to tylko przeciwstawianie się PRAWU a raczej uleganie światowej umysłowości lub różne elementy życia raczej te złe a nawet na pewno złe, złe doświadczenia życiowe błędne pojmowanie dogmatów religijnych, ignorancja, fobie, lęki powodują że na świat przychodzą chore dzieci.
Wybacz ale to jest na prawdę temat rzeka. Jedno jest pewne odpowiedzialność i tak spada na nas.

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 16:05   

jorgus777 napisał/a:
gdybyś tak mógł spojrzeć na ten problem z innej perspektywy z perspektywy tej Najwyższej Inteligencji Stwórczej

Chyba byłoby mi dosyć trudno, bo gdzie mi tam równać sie z taką siłą, zresztą w moim odczuciu niewiele by to zmieniło w moim życiu. Znasz zapewne te rosyjskie przysłowie: "tisze jediesz, dalsze budiesz". Ja wiem na co jestem chory, "lekarz" zapisał mi pewne "lekarstwa" na tę nieuleczalną chorobę, więc po co ja mam się zastanawiać czy jestem trochę chory, czy trochę zdrowy, skoro jestem absolutnie przekonany, że jestem chory i im dłużej utrzymuję te chorobę "w uśpieniu", tym coraz bardziej funkcjonuję nieomal jak człowiek zdrowy. Mnie to na dziś wystarcza a jutro? Zobaczymy.....
jorgus777 napisał/a:
Zło i choroby to tylko efekt naszych myśli

Myślę, że można to i tak określić, choć oczywiście nie jest to wyłącznie efekt naszych myśli

jorgus777 
(banita)

Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 16:10   

szymon, Dzięki za dobre słowa i trafne zresztą, i nie zwracaj uwagi na słowa krytyki czy prowokacji tak to już jest gdy się czegoś nie rozumie to się po prostu wyśmiewa , krytykuje ,deprecjonuje to najstarsza metoda na świecie. Wiesz "stare nienawidzi nowego".

Odpowiedz do tematu