" bo przecież zawsze mogę przestać" ? |
Autor |
Wiadomość |
DDAnia
Małomówny
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 13:37 " bo przecież zawsze mogę przestać" ?
|
|
|
Umysł to jednak często najlepszy przyjaciel ale i najgorszy wróg człowieka. Przynajmniej mój. Mam za sobą tony przeczytanych książek psychologicznych, setki trafnych rad, o które zwracają się do mnie przyjaciele ale we własnej sprawie najtrudniej jest być mi sędzią. Za namową dobrej duszyczki zrobiłam kilka testów na uzależnienie - klasyczny ALKOHOLIK, to ja. Nie z bramy, nie wystający pod sklepem, ale popijający piwo w ramach alternatywy dla ciężkiego dnia w pracy, zepsutej pralki, deszczowego wieczora czy jakiegokolwiek innego powodu. Bez urwanych filmów, bez kaca dnia następnego, od, zrelaksowany ALKOHOLIK. I wiecie co ? Cieszę się, że to zrozumiałam. Bo teraz wiem, kim jestem, albo inaczej - kim nie chcę być. To pewnie wierzchołek góry lodowej, zrozumienie i zaakceptowanie tego faktu ale jednocześnie czuję się dziwnie lekko i optymistycznie, bo nie muszę już kłamać, nawet sama przed sobą. I nie chcę żeby puszka z piwem decydowała o moim nastroju, mojej kondycji, moim śnie. Bo przecież mogę przestać. I po raz pierwszy w życiu tego właśnie chcę. |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 13:45
|
|
|
DDAnia napisał/a: | Bo przecież mogę przestać. I po raz pierwszy w życiu tego właśnie chcę. | |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 14:33
|
|
|
DDAnia napisał/a: | Bo przecież mogę przestać |
...jeśli to zdanie powiedziane jest samemu sobie, szczerze... to jest super! Ale pamiętam to zdanie wypowiedziane, bodaj "milion" razy, żonie... kiedy Ona stwierdzała, że jestem alkoholikiem, ja mówiłem: "...co Ty gadasz, nie jestem alkoholikiem, bo przecież mogę przestać...". |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
Pomogła: 49 razy Wiek: 45 Dołączyła: 19 Lut 2010 Posty: 1705
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 15:02
|
|
|
DDAnia napisał/a: | Za namową dobrej duszyczki zrobiłam kilka testów na uzależnienie - klasyczny ALKOHOLIK, to ja. Nie z bramy, nie wystający pod sklepem, ale popijający piwo w ramach alternatywy dla ciężkiego dnia w pracy, zepsutej pralki, deszczowego wieczora czy jakiegokolwiek innego powodu. Bez urwanych filmów, bez kaca dnia następnego, od, zrelaksowany ALKOHOLIK. I wiecie co ? Cieszę się, że to zrozumiałam. Bo teraz wiem, kim jestem, albo inaczej - kim nie chcę być. | Samo zrozumienie tego to już dla Ciebie połowa sukcesu .. |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 15:03
|
|
|
DDAnia napisał/a: | przecież mogę przestać. I po raz pierwszy w życiu tego właśnie chcę |
Zawsze przychodzi kiedyś ten pierwszy raz.........oby był dla Ciebie początkiem lepszego życia.....
Cześć Danio...... |
_________________ |
|
|
|
|
evita
[*][*][*]
Pomogła: 75 razy Wiek: 58 Dołączyła: 03 Wrz 2009 Posty: 2895 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 15:07
|
|
|
DDAnia napisał/a: | Za namową dobrej duszyczki zrobiłam kilka testów na uzależnienie - klasyczny ALKOHOLIK, to ja. |
ja wprawdzie jeszcze nie ale jestem blisko tego wg testów
DDAnia napisał/a: | Bo przecież mogę przestać |
fajnie jest mieć świadomość tego, że możemy kierować swoim życiem ale nieraz ciężko jest to przełożyć na czyny niestety tobie wytrwałości i lekkości w podejmowaniu słusznych decyzji życzę |
_________________ spragniona niecodzienności,stęskniona do nadzwyczajności ...
|
|
|
|
|
DDAnia
Małomówny
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 15:16
|
|
|
wierzę, że dam radę. a czas pokaże, czy mam rację. |
_________________ Pozdrawiam,
Ania |
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 15:20
|
|
|
DDAnia napisał/a: | wierzę, że dam radę. a czas pokaże, czy mam rację. |
To w duuużej mierze zależy od Ciebie.... |
_________________ |
|
|
|
|
DDAnia
Małomówny
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 15:24
|
|
|
myślę, ze to zależy tylko ode mnie i od tych, którzy - jak będzie mi żle, znajdą dla mnie chwilkę czasu żeby choćby przejść się na spacer, dotlenić, pozbierać kasztany albo ulepić bałwana ( żebym miała towarzystwo, bo życiowy bałwanek ze mnie jest niezły, haha)
dawniej wydawało mi się, że to wina rodziców, wychowania, blablabla a teraz wiem, że cienie cieniami, ale mordkę trzeba wystawić ku słońcu i przeć do przodu, choć pewnie lekko nie będzie bo nikt za mnie tego nie zrobi. tak więc postanowione. a jak ja się na coś uprę ... to nie ma bata |
Ania |
|
|
|
|
Urszula
Trajkotka
Pomogła: 7 razy Wiek: 69 Dołączyła: 23 Maj 2010 Posty: 1208
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 15:57
|
|
|
DDAnia napisał/a: | jak ja się na coś uprę ... to nie ma bata |
Uprzyj się, DDAniu!
DDAnia napisał/a: | dawniej wydawało mi się, że to wina rodziców, wychowania, blablabla a teraz wiem, że cienie cieniami, ale mordkę trzeba wystawić ku słońcu i przeć do przodu, |
Bardzo mi się podoba Twoje podejście do sprawy!!!
Nie szukasz usprawiedliwienia, nie obwiniasz nikogo - po prostu chcesz zaprzestać i... z pewnością Ci się uda, skoro naprawdę tego chcesz.
Trzymam kciuki!!! |
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 16:02
|
|
|
DDAnia napisał/a: | życiowy bałwanek ze mnie jest niezły, haha |
To własciwie niczym się nie różnimy...... |
_________________ |
|
|
|
|
DDAnia
Małomówny
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 16:16
|
|
|
różnimy - płcią :-) i chwała najwyższemu, bo porannego golenia bym nie zdzierżyła :-) |
Ania |
|
|
|
|
Urszula
Trajkotka
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 16:16
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | To własciwie niczym się nie różnimy...... |
Płcią, Ptero, płcią!!!
Nie bądź jak ten Czukcza, który wypełniając anielskojęzyczny formularz na pokładzie samolotu lecącego do Nowego Jorku, w rubryce "sex" wpisał: 8-10 x dziennie.
Stewardessa zwróciła mu uwagę:
- Wie pan, tu chodzi o to, czy kobieta, czy mężczyzna...
A Czukcza:
- Obojętnie! Wiewiórka też może być! |
|
|
|
|
Urszula
Trajkotka
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 16:18
|
|
|
DDAnia napisał/a: | różnimy - płcią :-) i chwała najwyższemu, bo porannego golenia bym nie zdzierżyła :-) |
Zawsze można zapuścić brodę! |
|
|
|
|
DDAnia
Małomówny
|
Wysłany: Czw 07 Paź, 2010 16:25
|
|
|