Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wątek fotograficzny :)
Autor Wiadomość
She 
Gaduła

Wysłany: Pią 19 Wrz, 2014 16:59   Wątek fotograficzny :)

Natchniona przez Margo, Marysię i Pietruszkę ( w kolejności alfabetycznej :wysmiewacz: ) postanowiłam założyć takie cudo :)
Aż mnie ręka świerzbi żeby napisać więcej, ale na chwilę obecną chciałam Wam podziękować dziewczyny :)
No to zaczynamy :cwaniak:

Jras4 
Docent

Wysłany: Pią 19 Wrz, 2014 17:14   

a gdzie fotografie ?

olga 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 19 Wrz, 2014 17:18   

jeszcze niezrobione :mgreen:

margo 
Trajkotka

Wysłany: Pią 19 Wrz, 2014 21:36   

Super!
She, a czy to watek teoretyczno-praktyczny? W sensie, ze wymiana doswiadczen + efektow? :mgreen:

:buzki:

She 
Gaduła

Wysłany: Pią 19 Wrz, 2014 22:08   

Margo może być teoretyczno-praktyczny jak i praktyczno-teoretyczny :)
Za bardzo dziś mieszam, idę spać :idzie:

She 
Gaduła

Wysłany: Śro 24 Wrz, 2014 13:52   

No i nastała cisza :mgreen:

To co dziewczyny (i chłopaki) fotografujecie?
Czym?
Jakie światło wg Was jest najlepsze?

U mnie na 1 miejscu jest fotografia makro.
Mam dedykowany obiektyw ze stałym światłem i to wraz z body jest najlepszą opcją na "gorsze" dni.
Zrobiłam kiedyś zdjęcie pająka tygrzyka i wysłałam koleżance która panicznie boi się pająków z opisem "moja dzisiejsza zdobycz"
Koleżanka przekonana że w załączniku znajdzie zdjecie portretowe mało zawału nie dostała gdy na ekranie jej monitora pojawiły się owłosione, pajęcze, wielkie ŁAPY.

Lubię takie akcje 54rerrer

olga 
Uzależniony od netu

Wysłany: Śro 24 Wrz, 2014 14:21   

ja tez najbardziej lubie zdjecia makro robic sc43545

Kami 
Trajkotka
Jak wyczerpać temat, zanim nas wyczerpie K.C.B.

Wysłany: Śro 24 Wrz, 2014 14:32   

Wrzucę tutaj link do tej traby powietrznej, która przeszła nad moim miastkiem

NASTAŁA CISZA !!!!!! ONA BYŁA PRZED BURZĄ

Kami 
Trajkotka

Wysłany: Śro 24 Wrz, 2014 14:35   

http://www.tgcom24.medias...a_2019627.shtml

LINK .... DLA CIEBIE SPECJALNIE WIEDŹMINKO :buziak: :skromny:

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Wysłany: Śro 24 Wrz, 2014 14:43   

Kochane Moje Dziewczyny! :)
ostatnio nie mam czasu na forum, dopiero teraz widze ten watek :)
akurat sprawy fotograficzne mam na tapecie i to bardzo mocno, bo właśnie za sprawą zrzutki rodzinnej nabyliśmy skaner do klisz i zdjęć i robie archiwum cyfrowe wszystkich papierzanych zdjęć jakie sa w domu :lol2:
uzupełnię wszystkie brakujące sztuki z klisz na papier i skompletuję wreszcie albumy jak sie należy :)
dumna jestem z siebie, że się za to zabrałam, bo od wielu lat ciagle to odkładałam :)
allle frajda mówię Wam :)
emocje, przeżywka ... dzieci jak były małe... tu córka trzy lata, tu syn osiem itd :)
wspaniała sprawa :)
wiem, że troche czym innym sie tu zajmujecie ale tak mi bardzo przypasowało sie u Was pochwalić :)

She 
Gaduła

Wysłany: Śro 24 Wrz, 2014 15:20   

Sziko ostatnio cały dzień siedzieliśmy z chłopakami i oglądaliśmy fotki z... prawie 15 lat :)

Oj mnóstwo śmiechu przy tym było, wracają wspomnienia, rzeczy które ukryły się gdzieś w zakamarkach pamięci...
Super sprawa!

Na najbliższy weekend planujemy oglądanie filmów.
zv4v

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Wysłany: Śro 24 Wrz, 2014 15:51   

Kasety VHS również planuję zgrać na DVD, sa firmy wyspecjalizowane w tym... koszt niby niewielki ale nie wszystko na raz :) ogladałam do drugiej w nocy (wytaszczyłam stare wideo - jeszcze działa:) ) nawet nie wiem kiedy upłynął czas :) najfajniejsze było usłyszeć głosy...dzieci i swój :)
a co do zdjęć... ja odpłynełam na dobre tygodnie :)
narodziny dzieci, potem raczkowanie, potem pierwsze kroki... poznaję zabawki na podłodze, ubranka, które lubiłam, sytuacje, spacery, wczasy nad morzem... ech wspomnienia wspaniała sprawa :)

Kami 
Trajkotka

Wysłany: Śro 24 Wrz, 2014 17:27   

szika napisał/a:
Kasety VHS również planuję zgrać na DVD, sa firmy wyspecjalizowane w tym... koszt niby niewielki ale nie wszystko na raz

gdzie sie trzeba udac bo ja też mam ich całkiem sporo zdjecia tez musze przynajmniej poskanować ;)

szika 
Trajkotka
Uzależniona i DDA

Wysłany: Śro 24 Wrz, 2014 17:59   

skanowanie zdjeć to duzy koszt jesli chciec korzystać z usług firm... w Polsce biorą ok 0,60-0,80 złotego za jeden kadr... nie opłaca sie... ja kupiłam skaner http://www.komputronik.pl...CFUrpwgodyAsARQ

skanuję już drugi tydzień i zdjęcia sa naprawdę super, łatwa obsługa, w miare szybki..

jesli sie ma więcej niż 500 kadrów, a chyba kazdy ma to lepiej samemu poskanowac...

kasety wyslę do Zabrza... najlepsza oferta z tych, które wyszukałam to http://www.vhs24.pl/www/oferta ... rozmawiałam z gościem i jest bardzo ok... maja dobre opinie... oni tez skanują klisze i zdjęcia, mozna ewentualnie spróbowac u nich... koszt do 0,90 zł za kadr lub zdjęcie..

Ostatnio zmieniony przez szika Śro 24 Wrz, 2014 18:02, w całości zmieniany 1 raz  

margo 
Trajkotka

Wysłany: Śro 24 Wrz, 2014 18:16   

Ja coś wrzucę, jasna sprawa, myślę o tym cały czas :luzik: nie wiem czym by się tu podzielić...

Jestem amatorem, więc nic profesjonalnego nie powiem :luzik:
Mam Canona 500D i gdzieś w czeluściach Zenita i nawet nie pamiętam jaki model... :oops:
Jestem maniaczką robienia zdjęć w trybie "full manual", innego nie uznaję, bo nie po to kupiłam lustrzankę, żeby robić zdjęcia na automacie :wysmiewacz: a zatem przysłony, migawki, balanse bieli i inne takie, to jest to co ustawiam sama ręcznie przed zrobieniem każdego zdjęcia, co sprawa mi frajdę :mgreen:
Jakie światło do robienia zdjęć? Według mnie światło dzienne to najlepsze światło, przy czym wschód i zachód słońca daje bardzo miękkie światło (przy wschodzie jest bardziej białe, przy zachodzie żółte...). Ja wolę jednak światło takie w ciągu dnia, nie lubię tych przeżółceń (wybredna jestem) :roll:
Lampa błyskowa? Na pewno nie ta wbudowana w aparat! Chyba, że mamy taką, którą możemy swobodnie manipulować - jeśli jest ustawiona bezpośrednio na obiekt to spłaszcza go i tworzy ostre cienie. Ewentualnie można użyć kalki technicznej - wyciąć kawałek i nałożyć na lampę, żeby zmiękczyć światło i uzyskać trochę efekt softboxa (duża lampa z nałożonym na nią płótnem w celu właśnie uzyskania miękkiego rozproszonego światła - w bardzo dużym skrócie :P ). Na ogół nie używam. Nie umiem robić zdjęć w ciemnościach :P

Czego robię zdjęcia? Często wszystkiego, makro, widoczki, zwierzaczki, robaczki, budynki i inne takie. Ale tylko ładnych rzeczy. Mam takie dziwny myk w głowie, że nie robię zdjęć widokom, które zapierają mi dech w piersi - dlaczego? Otóż dlatego, że absolutnie żadna fotografia nigdy nie odda tego widoku, który widzę oczami i wolę dany widok zapamiętać w głowie jako piękny i podziwiać go za każdym razem gdy sięgnę do niego myślą, niż wracać do fotografii, która jest tylko imitacją piękna... takie zboczenie.

Photoshop? Bardzo rzadko używam, zazwyczaj pokazuje zdjęcia w formie surowej. Dlaczego? Bo nie chce mi się obrabiać :lol:

to tyle o moich eee... preferencjach a raczej wybrzydzaniu na prawo i lewo :P

no, my tu gadu gadu, a tu jesień przyszła!

(zdjęcie październik 2013, buty moje :skromny: )

Odpowiedz do tematu