|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Głupota nie zna granic...... |
Autor |
Wiadomość |
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
|
Wysłany: Śro 24 Sie, 2011 16:42 Głupota nie zna granic......
|
|
|
Co zrobili studenci, kiedy naukowcy pokazali im, jaki skutek na ich zachowanie wywiera alkohol? Zaczęli pić więcej, bo uświadomili sobie, że to właśnie dzięki wódce mieli szansę na życie, o jakim na trzeźwo nawet wstydzili się marzyć...
"Jeśli uprawiasz seks, to jesteś ladacznicą, jeśli nie, cnotką - a picie alkoholu pozwala ci na bycie i tym, i tym. Możesz się upić, zaliczyć upojną noc z nowopoznanym facetem, a następnego dnia powiedzieć 'Wciąż jestem dobrą dziewczynką'", mówi uczestniczka badania na temat spożycia alkoholu przez młodzież, przeprowadzonego przez doktor Lainę Bay-Cheng. Z kolei studenci z grupy badawczej Thomasa Vander Vena mówili: "Upojenie alkoholowe to cudowna sprawa - bo tyle rzeczy może wtedy pójść nie tak; zawsze dzieje się coś interesującego, ekscytującego, albo zabawnego." Ponadto, po alkoholu wszystko jest prostsze: rozmowy, podryw, problemy dnia codziennego i generalnie życie. A jeśli zrobisz coś głupiego - trudno! Zawsze masz dobre usprawiedliwienie...
REKLAMA Czytaj dalej
W rzeczywistości, tytuł tego artykułu powinien brzmieć następująco: "Odwaga w płynie, czyli jak alkohol pokonał naukę", bowiem przedstawione tu treści ilustrują druzgocącą porażkę, jaką akademicy odnieśli w konfrontacji z procentami. Otóż w ciągu minionych kilku lat, specjaliści ze sporej grupy najbardziej liczących się uczelni w Stanach nie tylko badali wpływ napojów wyskokowych na ludzi, ale także starali się dotrzeć z tymi informacjami do młodzieży wkraczającej w dorosłość. Uzbrojeni w zatrważające statystyki, pomiary i analizy, naukowcy byli przekonani, że kiedy tylko studenci ujrzą na własne oczy jak bardzo dewastujący wpływ na życie człowieka mogą mieć pijackie ekscesy, wówczas z miejsca zreflektują się i zmienią swoje przyzwyczajenia, co z kolei przełoży się na zwalczenie plagi alkoholizmu obejmującej obecnie większość amerykańskich kampusów.
Specjaliści próbowali wszystkiego - od edukacji i wlewania oleju do głów młodzieży na siłę, poprzez doświadczenia i specjalnie przygotowane testy, aż po wizyty na imprezach, gdzie doktorzy i ich asystenci biegali za studentami i mierzyli ich alkomatami, tylko po to by "wywołać u nich szok" świadomością tego, jak duże ilości alkoholu, są w stanie pochłonąć podczas zaledwie jednej nocy. "Spójrz! Dwa promile! - mówili. - Taka dawka alkoholu działa na twój organizm w następujący sposób...". Uczeni ostrzegali, że procenty zaburzają ludzki osąd, że sprawiają, iż nie kontrolujemy swoich zachowań, a nawet więcej, dajemy upust tym najgorszym. Informowali też, że człowiek pod wpływem traci wszelkie hamulce oraz, że cechuje go wtedy ryzykanckie podejście do życia... A co zrobili studenci? Zaczęli pić więcej, bo odczytali wszystkie te ostrzeżenia, jako pozytywy alkoholu. No bo, jak podaje "USA Today", "jak inaczej nieśmiały uczeń pierwszego roku byłby w stanie nawiązać nowe znajomości?"
Wirtualna Polska 24.08.2011r.
http://facet.wp.pl/kat,10...ml?ticaid=1ce6a
Edit-
Wstawiłam link do źródła
Wiedźma |
_________________ |
Ostatnio zmieniony przez Wiedźma Śro 24 Sie, 2011 17:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Śro 24 Sie, 2011 16:54
|
|
|
Link do źródła poproszę. |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
|
Wysłany: Śro 24 Sie, 2011 16:55
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Jeśli uprawiasz seks, to jesteś ladacznicą, jeśli nie, cnotką - a picie alkoholu pozwala ci na bycie i tym, i tym. Możesz się upić, zaliczyć upojną noc z nowopoznanym facetem, a następnego dnia powiedzieć 'Wciąż jestem dobrą dziewczynką'" |
wow
że też na to nie wpadłam |
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Śro 24 Sie, 2011 16:55
|
|
|
Przeciez podałem źródło.....jaki link? |
_________________ |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
|
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Śro 24 Sie, 2011 17:36
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Przeciez podałem źródło |
Wirtualna Polska 24.08.2011r. ?
Na drugi raz podasz Onet, albo jeszcze lepiej Google!
Dzięki, Klaro |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
|
Wysłany: Śro 24 Sie, 2011 17:37
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: |
Przeciez podałem źródło... | jak byłem w Krynicy Zdrój to tam źródeł był dostatek |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Śro 24 Sie, 2011 17:49
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Na drugi raz podasz Onet, albo jeszcze lepiej Google! |
Drugiego razu nie będzie.......po co mam sobie życie komplikować.......... |
_________________ |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Śro 24 Sie, 2011 17:51
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Wiedźma napisał/a: | Na drugi raz podasz Onet, albo jeszcze lepiej Google! |
Drugiego razu nie będzie.......po co mam sobie życie komplikować.......... |
Proponowałem Ci coś... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
Klara
|
Wysłany: Śro 24 Sie, 2011 17:57
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | po co mam sobie życie komplikować...... |
Co za komplikacja.
- kopiujesz artykuł,
- wracasz do niego, (żeby było łatwiej to otwierasz wszystko w nowym oknie przeglądarki),
- zaznaczasz myszką na czarno adres (no, to: http://www......itd),
- najeżdżasz na niego kursorem i naciskasz prawy przycisk myszy,
- gdy rozwinie się lista klikasz "kopiuj",
- pod artykułem klikasz "wklej"
- JUŻ |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
|
Wysłany: Śro 24 Sie, 2011 17:58
|
|
|
i źródełko wytryśnie |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
dlugixp
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 24 Sie, 2011 17:59
|
|
|
andrzej napisał/a: | i źródełko wytryśnie |
Dziwnie mi się to kojarzy... ale ja to chory jestem |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|