Otwarty przez: Wiedźma Czw 29 Wrz, 2011 19:34 |
Poradnik finansowy |
Autor |
Wiadomość |
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 09:59 Poradnik finansowy
|
|
|
Jako, ze wielu z nas trapią problemy finansowe postanowiłam założyć nowy temat.
Proszę o Wasze doswiadczenia. Sama chętnie podzielę się swoimi.
Zapraszam do dyskusji. |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 10:06
|
|
|
esaneta napisał/a: | Zapraszam do dyskusji. |
Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach.... |
_________________ |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 10:17
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach.... |
Ale Ty ptaszysko jesteś
No dobra, zacznę.
Jako, że mamy wrzesień a więc poczatek roku szkolnego i olbrzymie związane z tym wydatki zacznę od Dzieci
1. Podręczniki
Zebrałam wszystkie podreczniki dzieci i powymieniałam je w antykwariatach na te, których aktualnie potrzebują. Zaoszczędziłam w ten sposób ok. 70-80 %
2. Kieszonkowe dzieci
Skąd brać dodatkowe pieniądze, skoro budżet i tak dziurawy? Ano, zacheciłam dzieciaki do zrobienia remanentu w szafach, regałach, biurkach. Owocem tych remanentów było mnóstwo nie noszonych juz ubrań, książek, pluszaków, gier planszowych itp. Dzieciaki obfotografowały to wszystko i sprzedalismy na aukcjach internetowych. Uzyskane w ten sposób fundusze podzieliłam równo między oboje.
One były zadowolone (niezłą kaskę dostały) a ja cieszyłam się dodatkowo, ze w końcu posprzątały swoje pokoje.
c.d.n.... |
|
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 10:19
|
|
|
esaneta napisał/a: | Skąd brać dodatkowe pieniądze, skoro budżet i tak dziurawy? |
Ja mam taki kufel (porcelanowy) do którego wrzucam nieomal codziennie jakieś drobne. Jak robi się "bryndza" to wyciągam. Działa jak cholera. |
_________________ |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 10:46
|
|
|
Ja - odkąd pół roku temu skończył mi się zasiłek dla bezrobotnych -
przymierzam się do życia praną. Ponoć siem da |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 10:50
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | odkąd pół roku temu skończył mi się zasiłek dla bezrobotnych |
Nio - 6 m-cy juz tak zyjesz |
|
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 10:51
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | przymierzam się do życia praną. |
Bez karmy???? ..................... |
_________________ |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 10:53
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Bez karmy???? |
Widać taka moja karma |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 11:05
|
|
|
jakbyś nic nie jadła to bys wyglądała tak jak ja
a ty całkiem, całkiem |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 11:40
|
|
|
Cisza!!!
Ja tu powazny wątek załozyłam (wyglada na to, ze tylko dla siebie )
Spróbuję dalej dzielić się swoimi doswiadczeniami.
Banki, kredyty.
Kiedy zaczęłam miec problemy z bankami trafiłam na jakieś forum (chyba kredytowe).
Tam przede wszystkim (nie zostałam uzytkowniczką tego forum, byłam tylko gosciem i po informacje wpadłam) otrzymałam mnóstwo optymizmu i poczułam jak rozluźnia mi sie pętla, którą miałam na szyi. Przede wszystkim nie należy unikać konfrontacji z bankami, im nie zależy żeby nas od razu licytować, trzeba z nimi negocjować.
Udało mi sie otrzymac 6-mczną prolongatę w spłacie kredytu, choć na poczatku miły pan z banku chciał mnie do tej opcji zniechęcić strasząc, że wymaga to podpisania aneksu, który w moim wypadku kosztowałby ok. 2-3 tys zł. (jakis procent od kapitału pozostałego do spłaty), jednak dzięki mojemu uporowi i talentach negocjatorskich za tenże aneks zapłaciłam 200 zł (słownie: dwieście zł)!
Zyskałam w ten sposób całe pół roku na zrobienie porządku w finansach. Bardzo mi to pomogło.
c.d.n. |
|
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 16:10
|
|
|
Oszczędność w najprostszych sprawach:
moja Miła kupuje sobie bilet kwartalny, na co u niej w pracy koleżanki reagują: ojej, ale wydajesz kasy "na raz".
A nie łaska policzyć że zaoszczędza w ten sposób ok 30% na miesięcznych przejazdach + czas na "doładowanie" miesięcznego.
Tak jest z wieloma rzeczami. Ja zamawiając "coś" w sieci od razu myślę czego mogę potrzebować od tego dostawcy w ciągu najbliższego pół roku, już oszczędzam na kosztach wysyłki. A bajka jest jak ktoś znajomy lub z rodziny coś potrzebuje.
Koszty utrzymania samochodu: jeden znajomy mechanik, zaufany, dlatego mam preferencyjne ceny na robociznę, do tego upatrzony dostawca części, specjalizujący się w "mojej" marce, ale nie ASO oczywiście.
Telefony komórkowe: wszystkie, całej rodziny, w jednej sieci. Oszczędność na wzajemnych połączeniach.
Gdy zbliża się czas odnowienia umów, nie biorę aparatów tel + umowa na 24mieś, ale zniżki na abonament, preferencyjne warunki + umowa na 12mieś.
Wyliczałem to kiedyś wielokrotnie, jeżeli biorę opcje z aparatem tel, a bez rabatów, drożej to wychodzi, a i jeszcze jestem związany przez 24mieś.
Tak to dostaje rabaty, a za zaoszczędzoną kasę mogę kupić aparat jaki chce na wolnym rynku, też nowy.
Sposób ten działa w przypadku gdy chcemy aparat który nie kosztuje powiedzmy powyżej 800-1000zł na allego. A i jeszcze jedno: zawsze negocjuje przez "infolinie" a nie idę do salonu operatora. Taniej jest i można lepsze warunki dostać. |
Ostatnio zmieniony przez Marc-elus Śro 21 Wrz, 2011 16:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 19:15
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Telefony komórkowe: |
na kartę
odkąd straciłam ponad 1200 zł na abonamencie, już chyba żadną siłą nikt mnie nie zmusi do podpisywania umów ...
Marc-elus napisał/a: | wszystkie, całej rodziny, w jednej sieci |
część rodziny zamierza przejść do innej sieci, jeśli tak się stanie kupię sobie startera w tej sieci i będę łazić z dwoma telefonami |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
Pomógł: 37 razy Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 19:49
|
|
|
Flandra napisał/a: | część rodziny zamierza przejść do innej sieci, jeśli tak się stanie kupię sobie startera w tej sieci i będę łazić z dwoma telefonami |
A to faktycznie oszczędnośc |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 19:51
|
|
|
Najtańszy telefon za 80pln można kupić. Za 10 zeta miesięcznie mam nieograniczone rozmawy ze wszystkimi w sieci... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 19:58
|
|
|
Gonzo.pl napisał/a: | A to faktycznie oszczędnośc |
najniższe doładowanie - chyba 5 zł, przedłuża ważność numeru na kolejne 90 dni
więc wychodzi niecałe 2 zł na miesiąc
jak będę musiała dzwonić do tej bandyckiej sieci, to też się przyda, bo zamiast 70groszy za minutę zapłacę 30 czy jakoś tak ... |
|
|
|
|
|