NSR |
Autor |
Wiadomość |
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pią 28 Paź, 2011 11:57 NSR
|
|
|
Chodzi to za mną już od dłuższego czasu. Zawsze WKU unikałem jak mogłem, chociaż co i rusz wysyłali mi wezwania, a w końcu odsunięcie do rezerwy potraktowałem z ulgą i radością. Ale od jakiś dwóch lat, gdy widziałem te wszystkie reklamy NSR w telewizji uderzyło mnie to. Jestem Polakiem i nie czułem się nigdy przez Państwo zawiedziony. Chciałbym się jakoś odwdzięczyć. Poważnie zastanawiam się nad wstąpieniem.
Czy ktoś z was wie coś więcej na ten temat? Ma może znajomego albo kogoś w rodzinie, kto działa w ten sposób?
Wydaje się że jest z tego dużo profitów. A wstępując teraz po 6 letnim kontrakcie możliwość dołączenia do służby zawodowej. Zawsze to wtedy tylko 15 lat pracy a nie 30, nie? Pełen socjal, opieka medyczna, wynagrodzenie, awanse i nagrody, misje różniste. No i zapewnienie że z pracy mnie nie wywalą.
Jedyny problem to przygotowanie do służby, które może zająć parę miesięcy, bo już sama służba to 30 dni w roku.
Co o tym wszystkim myślicie? |
_________________ Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem
|
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 28 Paź, 2011 12:05
|
|
|
Cytat: | Co o tym wszystkim myślicie? |
Choć nie uczestniczę, to.... dla mnie strata czasu. Wojsko to instytucja gdzie się marnotrawi dobre chęci i umiejętności.
Chcesz przysłużyć się Ojczyźnie? Przez ten czas zrób coś dla ludzi, bezpośrednio, albo drzew gdzieś trochę posadź itd.
To tylko moje zdanie. |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pią 28 Paź, 2011 14:39
|
|
|
Rozmawiałem z WKU Leszno - przesada z żenadą. Jest mi przykro, bo bardzo chciałem się zapisać, ale nie na takich warunkach. Korpusy podoficerskie i oficerskie są od dwóch lat zamknięte. Mógłbym iść tylko na szeregowego. Z możliwością awansowania do stopnia... starszego szeregowego. Oczywiście zapomnieć mogę o wykorzystaniu umiejętności zawodowych. Latałbym z workami albo z cegłami po polu w przypadku kryzysu...
Mało tego - na przeszkoleniu wojskowym 4- miesięcznym dostałbym od pracodawcy urlop bezpłatny (z zapewnieniem powrotu do pracy po odbyciu szkolenia) a od wojska w ramach rekompensaty całe 600 złotych miesięcznie żołdu brutto...
Brak mi słów.
Kogoś kto robił te prospekty oraz strony www reklamowe powinni zamknąć - to kłamliwe i nieprawdziwe informacje. A szkoda. |
|
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 28 Paź, 2011 14:42
|
|
|
Sam widzisz....
Jonesy napisał/a: | Kogoś kto robił te prospekty oraz strony www reklamowe powinni zamknąć - to kłamliwe i nieprawdziwe informacje. |
Nie pierwszy raz Jonesy, nie pierwszy raz..... |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
Pomógł: 37 razy Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Sob 29 Paź, 2011 10:39
|
|
|
Jonesy, jest wiele form działalności pożytecznej dla innych i dla Ciebie.
No chyba, że Ty o tych profitach bardziej |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
Jras4
Docent
Pomógł: 11 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3302 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: Sob 29 Paź, 2011 15:24
|
|
|
kolego ja powiem ci tak NSR to wielke guwno ..to armia pajaców napiepszających na cwaniaków za darmo ...niema to nic wspulnego z Armią Polską kturej tak naprawde już niema ...jeśli chcesz być frajerem i latać z cegłami żeby nabjiać kabze Cwaniakowi jakiemuś to idz ...Tu zgodze sie z Tomkem jak chcesz coś zrobić dla ludzi to we własnym otoczeniu odnależ kogos kto potszebuie pomocy choćby w porąbanu drewna czy podwuzki dziecka do lekaża to da ci więcej satysfakcji |
_________________ KATOLIK CZARNY PEDOFIL |
|
|
|
|
koka
Towarzyski uzależniona od śmiechu
|
Wysłany: Sob 29 Paź, 2011 18:34
|
|
|
Jonesy napisał/a: | Jestem Polakiem i nie czułem się nigdy przez Państwo zawiedziony. Chciałbym się jakoś odwdzięczyć. Poważnie zastanawiam się nad wstąpieniem. |
zaimponowałeś mi takim podejściem
ale zaraz
Jonesy napisał/a: | Wydaje się że jest z tego dużo profitów. A wstępując teraz po 6 letnim kontrakcie możliwość dołączenia do służby zawodowej. Zawsze to wtedy tylko 15 lat pracy a nie 30, nie? Pełen socjal, opieka medyczna, wynagrodzenie, awanse i nagrody, misje różniste. No i zapewnienie że z pracy mnie nie wywalą. |
brak mi słów, nabrałeś mnie jak Ciebie reklama NSR
myślałam ze naprawdę to szlachetne pobudki |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Nie 30 Paź, 2011 16:42
|
|
|
No to nie tak - naprawdę chcę (raczej chciałem, ale o tym za chwilę) wstąpić do NSR z pobudek patriotycznych.
Po pierwsze to to o czym pisałem - że mam potrzebę odwdzięczenia się, takie jakieś patriotyczne zapędy delikatne,
po drugie - mam dosyć wszędobylskiego zdezorganizowania w sytuacjach kryzysowych. Chciałem tam wstąpić, bo sądziłem, że szkolą tam ludzi, aby potrafili zorganizować się i poradzić, w przypadku katastrofy - zalania, wybuchu, powodzi, wichury, pożaru i tak dalej.
A skoro według prospektów jest szansa na polepszenie sobie, to dlaczego nie. Przecież gdybym przeszedł do armii zawodowej to jako informatyk - też mam coś do zaoferowania, prawda? Poza tym czasy niepewne i też nie wiadomo jak zawodowo sytuacja moja będzie wyglądać. Opcja dodatkowa byłaby wielce pomocna, zwłaszcza w obliczu przyszłego kredytu. Żle Koka oceniasz człowieka, który planował skorzystać z okazji, jakie dawała ta propozycja.
A teraz trochę o prawdzie - jestem po rozmowie z panem oficerem z WKU i z kolegą z Wojska. A więc po kolei:
- przed NSR trzeba odbyć służbę wojskową,
- są 3 korpusy - szeregowych, podoficerów i oficerów - dwa ostatnie nigdy nie ruszyły, ale oczywiście w prospektach są na pierwszym miejscu,
- w praktyce idę do wojska na 4 miesiące jako zwykły trep, z bandą dzieciaków, którzy tam idą standardowo,
- do NSR oczywiście w stopniu z woja - czyli jako szeregowy
- jako szeregowy to ja sobie w NSR mogę pomarzyć, że mnie ktoś nauczy jak organizować ludzi i radzić sobie w sytuacjach kryzysowych - wyszkolą mnie na trepa, żebym umiał cegły i worki nosić...
- NSR są traktowane jako "katapulta awaryjna" dla żołnierzyków nieudaczników, którzy mają wyższych stopniem w wojsku i ich wywindują za czas jakiś,
- za tych "niedzielnych żołnierzyków" wywindowanych po cwaniaczemu wywalają prawdziwych żołnierzy i oficerów po szkołach
- miało być super, a wyszło typowo po polskiemu...
ŻENADA
|
|
|
|
|
|
koka
Towarzyski uzależniona od śmiechu
|
Wysłany: Nie 30 Paź, 2011 22:47
|
|
|
Jonesy napisał/a: | Żle Koka oceniasz człowieka, który planował skorzystać z okazji, jakie dawała ta propozycja. |
Nie oceniam Cię, rozbawiła mnie tylko ta zbieżność, kłamiąca reklama i Twoje szlachetne pobudki które podparłeś oczekiwaniami.
Z racji pracy mam kontakt z kandydatami do NSR, nie powiedzieli Ci jednej rzeczy, istotnej, która może niejednego zachęcić, idzie tam sporo dziewczyn
cała reszta reklamy to rzeczywiście ściema. Ty sprawdziłeś, mało kto to robi, no więc zgłaszają się myśląc ze życie się wreszcie jakoś poukłada. Ale to nie jest dobry pomysł. |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Nie 30 Paź, 2011 23:35
|
|
|
nie dodałem nawet że idąc na te 4-miesięczne przeszkolenie pobieram żołd szeregowca - całe 700 zł brutto. Jest tylko mały mankamencik - w tym całym bajzlu mój kochany dyrektor na wniosek państwa udziela mi bezpłatnego urlopu na okres odbywania służby (coby zatrudnić wtedy kogoś na moje miejsce). Ja sobie życia ułożyć nie muszę. Pobudki naprawdę były szlachetne, a ewentualna ewentualność była na sytuację ostro awaryjną.
Czasem naprawdę dochodzę do przerażającego wniosku - nasze państwo, a raczej ludzie nim rządzący robią wszystko by wreszcie się Polska wypieprzyła na pysk. Utrudniają wszystko wszystkim. Jedyne osoby, które są promowane to przestępcy - nawet takiemu włamywaczowi nie można *p****, bo można trafić za kratki... |
|
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pon 31 Paź, 2011 08:28
|
|
|
"Wysoki sądzie, bo on jakiś dziwny ten Pan włamywacz"
"Wszedł mi do domu nocą"
"wziął mój lewarek"
"i pomimo moich sprzeciwów począł się nim bić po głowie"
"w przypływie amoku ją szyć do siebie z kuszy"
"a następnie skręcił sobie kark, skacząc z progu między pokojami"
"usiłowałem jeszcze go reanimować kablem od lampy podłączonym do gniazdka 220 V"
"ale nie dało rady"
(...)
|
|
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Pon 31 Paź, 2011 08:40
|
|
|
|
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pon 31 Paź, 2011 09:06
|
|
|
Słyszałem w innej wersji.
Za pierwszym razem Policja spisuje czarnego "próba włamania" i wyrok - 5 lat,
Za drugim razem wylatuje przez tylną szybę - policja spisuje - "włamanie i próba ucieczki z miejsca przestępstwa" - murzyn dostaje 7 lat.
Za trzecim razem po tym jak wylatuje tylną szybą białas wysiada i ładuje w czarnego cały magazynek - "za recydywę, włamanie, próbę ucieczki z miejsca przestępstwa oraz nielegalne posiadanie amunicji" - 15 lat dla murzyna... |
|
|
|
|
|
|