Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
złoty środek na walkę z syndromem zacierania śladów pod dywa
Autor Wiadomość
głęboka otchłań 
Towarzyski

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 20:50   złoty środek na walkę z syndromem zacierania śladów pod dywa

Witajcie.

Mieszkam z rodzicami ( z pewnych względów poniekąd niezależnych ode mnie nie mogę narazie się wyprowadzić i usamodzielnić finansowo). Oboje piją, dużo ( nie chce pisać o szczegółach, wiem, że dużo to pojęcie względne). Mam pewien problem, który gołym okiem widać było już nie co wcześniej, ale poprzez rozmowy z terapeutką oraz moją przyjaciółką bardziej go sobie uświadomiłam. Pewnie to nie nowość: mam syndrom zacierania śladów, sprzątania, matkowania im, opiekowania się i stwarzania tym wspaniałych warunków do picia. Wiem, że pomagam im w piciu. Próbowałam nawet ćwiczeniami, kiedy wieczorem piją zostawiać wszystko na ławie, nie zmywać, nie poprawiać, nie układać, nie odprowadzać do łóżka. Wytrzymywała -1 próba 2 godziny, 2 próba- 2 dni, skapitulowałam. Terapuetka uświadamia mi, że żyje ich życiem, jestem jak bluszcz który się obwija. Problem w tym, że nie umiem wytrwać by totalnie olać ich picie, swój rytm dnia podporządkowuje rytmowi ich picia, ugłaskuje wszystko, żyje w zakłamaniu, bo wiedzą sąsiedzi jak kto siedzi, nie tylko sąsiedzi. Podjęłam sie chodzenia na terapie, chce chodzić także na spotkania z psychologiem, zaczęłam trochę czytać literatury o współuzależnieniu i AA- ale to za mało , ja powinna czynami to traktować tylko nie umiem, nie wiem czy to z przyzwyczajenia, z lęku czy może z nadopiekuńczości.
Pytam się Was drodzy forumowicze - szczególnie Ci współuzaleznieni jak wy radzicie są z podobnymi problemami, mieszkając z rodzicami alkoholikami. Przecież ja też żyje w tym mieszkaniu, nie mogę bytować w chlewie, żygocinach, brudzie, smrodzie, sprzatam by mieć czysto. Ostatnio usłyszałam, że to tylko moje usprawiedliwienie, bo tak naprawde sprzatam bo chce, jestem jak ta pijawka.
Proszę o konstruktywne wypowiedzi , bez żartów w stosunku do mojej osoby.

DanaN 
Towarzyski
Współuzależniona

Pomogła: 19 razy
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 21:01   

głęboka otchłań napisał/a:
z pewnych względów poniekąd niezależnych ode mnie

a jakie to względy?
według mnie najlepszym jest wyprowadzenie się... nie patrzenie na to wszystko, odebranie komfortu picia

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 21:03   Re: złoty środek na walkę z syndromem zacierania śladów pod

Próbowałam nawet ćwiczeniami, kiedy wieczorem piją zostawiać wszystko na ławie, nie zmywać, nie poprawiać, nie układać, nie odprowadzać do łóżka. Wytrzymywała -1 próba 2 godziny, 2 próba- 2 dni, skapitulowałam. Terapuetka uświadamia mi, że żyje ich życiem, jestem jak bluszcz który się obwija.

Zupełnie jak ja z piciem... Mogłem kontrolować max tydzień....

Podjęłam sie chodzenia na terapie, chce chodzić także na spotkania z psychologiem, zaczęłam trochę czytać literatury o współuzależnieniu i AA- ale to za mało , ja powinna czynami to traktować tylko nie umiem, nie wiem czy to z przyzwyczajenia, z lęku czy może z nadopiekuńczości.

Chodzisz tylko na indywidualną? Może warto również na grupową. Nauczysz się słuchać co inni mają do powiedzenia, nie tylko ci którym na to pozwalasz...

Przecież ja też żyje w tym mieszkaniu, nie mogę bytować w chlewie, żygocinach, brudzie, smrodzie, sprzatam by mieć czysto.

Dla czego nie sprzątasz u siebie? Znaczy.... dla czego się jeszcze nie wyprowadziłaś?

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 21:06   

Terapuetka uświadamia mi, że żyje ich życiem, jestem jak bluszcz który się obwija. Problem w tym, że nie umiem wytrwać by totalnie olać ich picie, swój rytm dnia podporządkowuje rytmowi ich picia, ugłaskuje wszystko, żyje w zakłamaniu,

Zadaj sobie może pytanie na ile ta sytuacja jest dla Ciebie dyskomfortowa. Czy na pewno chcesz zmian w swoim życiu? Czy jesteś na nie gotowa?

głęboka otchłań 
Towarzyski

Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 21:09   

Nie możecie uszanować tego, że nie chciałam mówić dlaczego się nie mogę wyprowadzić. Nie możecie do jasnej ciasnej.. świezbi was i ciekawi..... Nie wyprowadziłam się bo nie jestem w stanie się utrzymać, a nie jestem w stanie bo fizycznie nie mogę podjąć pracy, a nie mogę bo... nie będe o tym mówić! Chodzę na indywidualną, bo to dopiero początek, być może terapeutka po zebraniu większej grupy i upewnieniu się, że jestem już przygotowana do grupowej skieruje mnie na nią.
Sprzątam u siebie, ale w pozostałych pokojach również bo inni przychodzą, przecież nie będzie chlewu.

głęboka otchłań 
Towarzyski

Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 21:11   

staaw napisał/a:
Nauczysz się słuchać co inni mają do powiedzenia, nie tylko ci którym na to pozwalasz...

Uważasz, że słucham tylko tych którym na to pozwalam?

staaw 

Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 21:19   

staaw napisał/a:
Nauczysz się słuchać co inni mają do powiedzenia, nie tylko ci którym na to pozwalasz...

Uważasz, że słucham tylko tych którym na to pozwalam?
Zauważyłem tylko pewną nerwowość w obec ludzi mówiących rzeczy niewygodne...

DanaN 
Towarzyski
Współuzależniona

Pomogła: 19 razy
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 21:20   

ciekawi.....

nie ciekawi.. tyko pełniejszy obraz pozwala lepiej ogarnąć problem... i tym samym ewentualnie bardziej wesprzeć

głęboka otchłań 
Towarzyski

Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 21:37   

staaw napisał/a:
Zauważyłem tylko pewną nerwowość w obec ludzi mówiących rzeczy niewygodne...

Jest raczej znerwicowanie "trwającą sytuacją domową".

DanaM napisał/a:
tyko pełniejszy obraz pozwala lepiej ogarnąć problem... i tym samym ewentualnie bardziej wesprzeć

Wolę narazie nie opowiadać zbyt wiele bo to intymne rzeczy

głęboka otchłań 
Towarzyski

Wysłany: Śro 14 Gru, 2011 01:17   

Wiecie co, prześledziłam forumi odniosłam takie wrażenie, że do innych którzy tu piszą zwracacie sie ciepło, uprzejmie, nie zadajecie niewygodnych pytań, nie czepiacie sie , nie strofujecie , nie łapiecie za słówka. Przeczytałam swoje watki, ile w nich krytyki z waszej strony, i takiego podejścia na anty do mnie, zarzucania mi róznych rzeczy, cech, cytowania poj wypowiedzi w celu pokazania, tej złej strony.
Sadziłam że logujac sie tu znajde zrozumienie, a jedyne co spotkałam to brutalną krytykę, czepialstwo i antypatyczne nastawienie do mojej osoby przez Moderatorów i stałych bywalców z duzym stażem.
Przykro mi poprostu jak widzę ze są równi i równiejsi.

Zaraz podniosą sie gormyy...

kosmo 
Gaduła
uzależniona, ociekająca jadem...

Pomogła: 48 razy
Wysłany: Śro 14 Gru, 2011 06:21   

Żadne gromy się nie podniosą...
Nie jesteś jedyna na forum, do której czasami kieruję ostrzejsze słowo, więc argument "równi, równiejsi" odpada... Ja po prostu nie znoszę takiego gdybania i niezdecydowania...
A co do krytyki, każdemu nowemu trochę się obrywa, nie tylko Tobie.

Mówisz o cytowaniu..., mnie na przykład w ten sposób łatwiej się odpowiada na posty...
Masz chyba 31 lat, jeśli dobrze zapamiętałam, a mieszkasz z rodzicami i nie jesteś w stanie sama się utrzymać, widzisz... dla mnie to niepojęte, być może dlatego tak dociekam, dlaczego nie możesz się wyprowadzić...
Musi być jakaś ważna przyczyna, inaczej dawno byś uciekła z tego piekła...
W każdym razie zapamiętaj, że nawet jeśli szorstko się do Ciebie odezwę, to nie ze złośliwości, a raczej z troski o kolejną ofiarę alkoholu...

staaw 

Wysłany: Śro 14 Gru, 2011 06:59   

Sadziłam że logujac sie tu znajde zrozumienie, a jedyne co spotkałam to brutalną krytykę

Mylisz zrozumienie z wazeliniarstwem....
Lubisz być oszukiwana? Niestety, ja JUŻ nie oszukuję, zbyt dobrze znam tę chorobę...

głęboka otchłań 
Towarzyski

Wysłany: Śro 14 Gru, 2011 07:03   

staaw napisał/a:
Lubisz być oszukiwana? Niestety, ja JUŻ nie oszukuję, zbyt dobrze znam tę chorobę...

Panie Wszystko Mądry nie wychylaj się tak do przodu bo ci tyłu zabraknie.

staaw 

Wysłany: Śro 14 Gru, 2011 07:17   

:bezradny:
i tak Cię lubię, że będzie dobrze- nie powiem. Będzie coraz gorzej chyba że zaczniesz słuchać...

Igiel28 
Milczek

Wysłany: Śro 14 Gru, 2011 07:20   

Witaj Aniu:D ja tez jestem tu niejako nowy i nie zgadzam sie z Toba w duzej mierze..
Wiekszosc postow z cytatami Twoich wypowiedzi odbierasz jako atak na Twoja osobe ,naruszenie Twojej prywatnosci.A ja widze ze poprostu Forumowicze staraja Ci sie pomoc ,i stad ta ich dociekliwosc i tyle pytan.Ja w pelni Cie rozumiem apropos mieszkania z rodzicami. Ja przez moje picie stracilem mieszkanie ,rodzine i niezaleznosc finansowa.Znow mieszkam u rodzicow.Bardzo chcialbym sie wyprowadzic ,ale nie moge sobie teraz na to pozwolic.Moj terapeuta,ludzie z grupy wsparcia,przyjaciele z AA czesto sugeruja mi bym sie wyprowadzil bo sytuacja w domu wplywa na mnie bardzo zle...i co mam sie na nich wsciekac,obrazac?Ja caly czas ucze sie sluchac bo wiem ze moj mozg czesto dziala przeciw mnie samemu.Ciesz sie ze tak dociekaja i dopytuja ,bo zawsze dobrze miec trzezwe oczy obok siebie.

Odpowiedz do tematu