Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przepite mosty
Autor Wiadomość
staralfur 
Małomówny

Wysłany: Nie 26 Paź, 2014 20:06   przepite mosty

No dobra. Czas na krótką opowieść, nowej zagubionej duszyczki na forum. :)

Alkohol zaczął mi towarzyszyć od liceum. Praktycznie każdy weekend to imprezy naszej licealnej paczki. Czasy młodości, to pierwsza miłość, beztroska i ta cała otoczka związana z beztroskim życiem nastolatka. Pierwszy urwany film miałem na 18tce kolegi, pamiętam do dzisiaj kac moralny i rozwaloną brodę po tym zajściu.
Pomimo bardzo dobrze zdanej matury nie dostałem się na studia do Opola i zacząłem studiować w moim mieście. W kwestii alkoholu nic się nie zmieniło tzn. studiowałem, a w weekendy imprezowałem albo spędzałem ten czas u mojej ówczesnej dziewczyny.

W wieku 25lat przeprowadziłem się do mojego ukochanego Opola. Zacząłem pracować, ale jakoś nie potrafiłem się usamodzielnić. Zachowywałem się bardziej jak student - imprezy, romanse i ogólnie życie z dnia na dzień, bez żadnych dalekosiężnych planów. W wieku 27lat nawet się nie zorientowałem jak zacząłem coraz częściej popijać sobie w samotności do laptopa. Złoty okres mojego picia - rozkręcaliśmy z kolegami firmę, więc pracowałem sobie w moim pokoju (pomimo tego wieku dalej wynajmowałem pokój w mieszkanku studenckim) z laptopa. Często, coraz częściej dzień wyglądał tak: wstawałem na lekkim kacu, wysyłałem maile, dzwoniłem do klientów, potem jadłem coś i kolejna impreza albo picie w samotności.

Złoty okres miał się skończyć z hukiem, firma się zadłużała, ja się zadłużałem, a mój przyjaciel alkohol szeptał mi do ucha "napij się, jakoś to będzie przecież. Nie szukaj pracy będzie lepiej, odkujesz się, będzie lepiej" Było tak lepiej że zamiast zmienić cokolwiek w moim życiu na lepsze w wieku 29lat musiałem wrócić do domu rodzinnego z kilkoma tysiącami długów w wigilię zeszłego roku.

Obwiniałem siebie za porażkę życia i za to że sam sobie to zrobiłem. Wylądowałem na antydepresantach. Życie zmieniło się w egzystencje, pocieszałem się jedynie tym że nie piłem, ale teraz wiem że pomyliłem drzwi w ośrodku zdrowia i że zamiast na terapie d.s. uzależnień poszedłem do psychiatry po atydepresanty. W każdym razie w kwietniu lekarz stwierdził że to właściwie nie była depresja tylko chwilowe załamanie nerwowe i wszystko ze mną ok. Zadowolony, podbudowany wsiadłem w autobus i pojechałem do pracy za granicę do Holandii. Nie minął miesiąc jak wróciłem do starych przyzwyczajeń - piwo po pracy, a w weekndy imprezy. Długi pooddawałem, w międzyczasie znalazłem nową pracę też w holandii i znów żyłem sobie z dnia na dzień. Obudziłem się dwa tygodnie temu po tym jak po powrocie z urlopu osłabiony na antybiotykach, przeciąłem sobie rękę w pracy. Zostałem zwolniony z dnia na dzień i musiałem wracać do kraju. Tu uwaga najlepsze :) Spojrzałem na konto a tam bida piszczy, mało tego dalej nie oddałem 3tysiecy długu.

Przynudna opowieść kończy się tutaj. Jechałem za granicę z wielkimi planami i marzeniami, a zanim się zorientowałem wróciłem do tego samego miejsca sprzed wyjazdu, a wszystko dzięki alkoholowi, a raczej jego wpływowi na mój przepity mózg.

Nie piję od piątku i nie wiem co ze sobą zrobić dalej.

p.s sorry za składnie, ale pisałem bez poprawek. Zresztą szło mi to bardzo ciężko i mozolnie a to co przeczytałem przeraziło mnie i po prostu kliknąłem "wyślij"

Ann 
Upierdliwiec

Pomogła: 22 razy
Wysłany: Nie 26 Paź, 2014 20:20   

staralfur napisał/a:
teraz wiem że pomyliłem drzwi w ośrodku zdrowia i że zamiast na terapie d.s. uzależnień poszedłem do psychiatry po atydepresanty.
Przerobiłam coś podobnego w 2009 roku. Ani słowem nie sprzedałam się, że to alkohol rujnuje mi życie, że piję i tylko to najlepiej mi wychodzi. Ubrałam wszystko w piękne słowa, obwiniłam wszystkich w koło, zaprzeczyłam jakobym piła więcej niż inni, usłyszałam: nerwica, depresja. Dostałam prochy i tak się bujałam. Zapijałam je alkoholem i wegetowałam kilka miesięcy, któregoś dnia porzuciłam prochy, nie poszłam na kolejną wizytę i zaczęłam pić jeszcze więcej i więcej i więcej. Prochy nie rozwiązują problemów. Dziś to wiem. Problem jest zgoła inny.
staralfur napisał/a:
Masz do wyboru opcje np: terapia, wspólnota AA. Ja ze swej strony powiem: te dwie sprawy uratowały mi ponad 15 miesięcy życia. Polecam.

Jakub Żulczyk, Ślepnąc od świateł

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Nie 26 Paź, 2014 20:52   

staralfur napisał/a:
Przynudna opowieść kończy się tutaj. Jechałem za granicę z wielkimi planami i marzeniami, a zanim się zorientowałem wróciłem do tego samego miejsca sprzed wyjazdu, a wszystko dzięki alkoholowi, a raczej jego wpływowi na mój przepity mózg.

Historia jak z schematu iluzji i zaprzeczeń . ;)
staralfur napisał/a:

Jak to co ? Zacznij to wszystko odkręcać. Przestań bawić się w Piotrusia Pana i do dzieła. :) Skoro w tej chwili nie pracujesz , zadzwoń z samego rana do OLU i umów się na wizytę.
To będzie Twój pierwszy dorosły i najważniejszy krok w " bogatym" życiorysie :)

staralfur 
Małomówny

Wysłany: Nie 26 Paź, 2014 21:01   

zołza napisał/a:

Jak to co ? Zacznij to wszystko odkręcać. Przestań bawić się w Piotrusia Pana i do dzieła. :) Skoro w tej chwili nie pracujesz , zadzwoń z samego rana do OLU i umów się na wizytę.
To będzie Twój pierwszy dorosły i najważniejszy krok w " bogatym" życiorysie :)

Dzięki za ostre i mocne słowa. Sam na siebie często "piotruś pan" mówię.Wezmę ten telefon do ręki jutro i zobaczymy co dalej.

Ann napisał/a:
staralfur napisał/a:
teraz wiem że pomyliłem drzwi w ośrodku zdrowia i że zamiast na terapie d.s. uzależnień poszedłem do psychiatry po atydepresanty.
Przerobiłam coś podobnego w 2009 roku. Ani słowem nie sprzedałam się, że to alkohol rujnuje mi życie, że piję i tylko to najlepiej mi wychodzi. Ubrałam wszystko w piękne słowa, obwiniłam wszystkich w koło, zaprzeczyłam jakobym piła więcej niż inni, usłyszałam: nerwica, depresja. Dostałam prochy i tak się bujałam. Zapijałam je alkoholem i wegetowałam kilka miesięcy, któregoś dnia porzuciłam prochy, nie poszłam na kolejną wizytę i zaczęłam pić jeszcze więcej i więcej i więcej. Prochy nie rozwiązują problemów. Dziś to wiem. Problem jest zgoła inny.

Heh. Pomyliłem te drzwi z premedytacją wtedy. Widziałem, że to przez alkohol, ale łatwiej mi było zrobić coś na zasadzie - dostanę leki, to nie będę pił alkoholu i podziałało przez 4 miesiące.
Ostatnio zmieniony przez staralfur Nie 26 Paź, 2014 21:01, w całości zmieniany 1 raz  

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Nie 26 Paź, 2014 21:09   

staralfur napisał/a:
Dzięki za ostre i mocne słowa

Upss :oops: czasami ze mnie wychodzi zołza. :mgreen:

Tutaj masz spis Ośrodków na Śląsku :)
http://www.poradnia-monar.pl/poradnie/17-por-sla
Ostatnio zmieniony przez zołza Nie 26 Paź, 2014 21:12, w całości zmieniany 1 raz  

Thomasson 
Towarzyski

Wysłany: Nie 26 Paź, 2014 21:14   

Bardzo przejrzyście się czyta twój post, fajnie.

Początek już zrobiłeś zakładając ten wątek, a podróż na tysiąc mil zaczyna się właśnie od pierwszego kroku. Trzeźwa podróż to wielka przygoda.

U mnie było tak: wyszedłem rano (na kacu) na podwórko, odlałem się w miejsce w które zwykle to robiłem, w myślach zobaczyłem jak moje życie kręci się w kółko, splunąłem przed siebie i powiedziałem "Darek, bierz dowód osobisty i idź do ośrodka terapii". Mój początek, nic specjalnego. A że byłem bez pracy to mogłem chodzić codziennie na terapie.

Przemas 
Małomówny
Alkoholik

Wysłany: Nie 26 Paź, 2014 21:14   

staralfur napisał/a:
dostanę leki, to nie będę pił alkoholu

takie rzeczy to tylko w filmach

staralfur 
Małomówny

Wysłany: Nie 26 Paź, 2014 21:22   

Przemas napisał/a:
staralfur napisał/a:
dostanę leki, to nie będę pił alkoholu

takie rzeczy to tylko w filmach

Działało fsdf43t Do momentu jak je przestałem brać tzn. wyrzuciłem ostentacyjnie do kosza.

Ehhh :roll:
Ostatnio zmieniony przez staralfur Nie 26 Paź, 2014 21:23, w całości zmieniany 1 raz  

matiwaldi 
[*][*][*]

Wysłany: Nie 26 Paź, 2014 21:49   

staralfur napisał/a:
a wszystko dzięki alkoholowi, a raczej jego wpływowi na mój przepity mózg.

fuj ,jaki ten alkohol nie dobry........ tak się na Ciebie uwziął .......ech......
8)

stanisław 
Gaduła
stan

Wysłany: Nie 26 Paź, 2014 21:52   

Witaj Piszesz ze jesteś z Opola moze nie musisz korzystać z poradni ,może wystarczy spróbowac wejśc na program AA jutro poniedziałek w Opolu napewno sa mitingi z tego co wiem kładą nacisk na program . Powodzenia dobrych wyborów ci życze

staralfur 
Małomówny

Wysłany: Nie 26 Paź, 2014 21:59   

matiwaldi napisał/a:
staralfur napisał/a:
a wszystko dzięki alkoholowi, a raczej jego wpływowi na mój przepity mózg.

fuj ,jaki ten alkohol nie dobry........ tak się na Ciebie uwziął .......ech......
8)

Zatrzymałem się nad klawiszem `backspace` podczas pisania tego zdania, ale nie skasowałem go, bo tak jest. Przewijając ile złych decyzji w życiu podjąłem przez alkohol, to stwierdzam że tak właśnie puszka piwa była moim sterem.

Prosty przykład na szybko sprzed 2 lat: Poznałem niesamowicie fajną kobietę , ale z dzieckiem ułożoną i niepijącą, a jednocześnie zadawałem się z koleżanką z którą wino nad odrą albo kilka piw u mnie w mieszkaniu to była randka ideał. Chyba wiecie, którą wybrałem...

Wiem wiem Ameryki nie odkrywam.

P.S plan na wieczór: posłuchać audiobooka Wielkiej Księgi na youtubie. O!

staralfur 
Małomówny

Wysłany: Nie 26 Paź, 2014 22:03   

stanisław napisał/a:
Witaj Piszesz ze jesteś z Opola moze nie musisz korzystać z poradni ,może wystarczy spróbowac wejśc na program AA jutro poniedziałek w Opolu napewno sa mitingi z tego co wiem kładą nacisk na program . Powodzenia dobrych wyborów ci życze

Witam.

Opole to "raj utracony". Wygoniłem się z tego miasta niecały rok temu. Teraz mieszkam w Raciborzu na śląsku, ale też mają kilka klubów. Duchowy(Yoga) ze mnie człowiek od jakiegoś czasu więc mógłbym się wkręcić w program. Może zajrzę na jakieś spotkanie i może nie ucieknę z niego.

Pozdrawiam

stanisław 
Gaduła
stan

Wysłany: Nie 26 Paź, 2014 22:10   

Wiesz moze to juz zostawiasz sobie furtke U nas w AA ja chcę

staralfur 
Małomówny

Wysłany: Nie 26 Paź, 2014 22:13   

Poprawiam się: Chce iść na spotkanie i może nie ucieknę

Pozdrawiam

stanisław