Przewlekłe lub ostre zapalenie trzustki |
Autor |
Wiadomość |
losowynick
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 08:05 Przewlekłe lub ostre zapalenie trzustki
|
|
|
Moi drodzy forumowicze, zwracam się z prośbą czy ktoś z Was cierpiał na PZT lub ewentualnie OZT?
Czy mógłby opisać jak to u niego wyglądało, może być na pw jak nie chce pisać tutaj. Wiem że jest dużo informacji na ten temat w necie ale ciekawi mnie relacja z "1 ręki". Szczególnie interesuje mnie PZT bo być może że mam to u siebie (zła dieta, kiedyś częsty alkohol, litry piwa co wieczór, niezdrowe jedzenie również na noc, napoje gazowane notorycznie itp. wiele lat takiej diety skutecznie rozpieprzyło mi brzuch). Podobno właśnie piwo rozpieprza strasznie ten organ...
I mimo że od już paru lat skutecznie ograniczyłem picie a w chwili obecnej nie pije w ogóle to brzuch daje się we znaki. Stres którego mam pełno potęguje to, a kolejne błędy dietetyczne (moja głupota) dają się we znaki.Nie byłem u lekarza ale objawy pasują do chorej trzustki stąd moja ciekawość aby ktoś mógł opisać to bym sobie porównał.
W sumie powinienem iść zrobić badania ale trochę czekam i liczę że samo przejdzie bo fakt główne bóle to ja mam po tym jak po raz kolejny z rzędu zjem coś czego JEŚĆ nie powinienem ! Ale mi trochę lepiej to później zapominam o tym że jeszcze wczoraj cierpiałem! Toż to niczym jak z alkoholizmem. |
|
|
|
|
losowynick
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 08:07
|
|
|
Za wszystkie odpowiedzi również priw serdecznie dziękuję a jeśli napisałem w nieodpowiednim dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie, chociaż w sumie temat przy nadużywaniu alkoholu chyba nieobcy więc dział wydaję się chyba odpowiedni. |
|
|
|
|
matiwaldi
[*][*][*]
|
Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 08:17
|
|
|
losowynick napisał/a: | W sumie powinienem iść zrobić badania ale trochę czekam i liczę że samo przejdzie |
samo przedzie ......???
to po co Ci doświadczenia......
losowynick napisał/a: | Nie byłem u lekarza ale objawy pasują do chorej trzustki stąd moja ciekawość aby ktoś mógł opisać to bym sobie porównał. |
porównasz i co.....??? pójdziesz do lekarza ???
to po co tracisz czas ......chyba,że samo przejdzie .....
|
_________________ To be, or not to be, that is the question:... |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 08:19
|
|
|
Mój mąż miał ostre zapalenie trzustki, spróbuję go namówić, żeby z Tobą pogadał.
Mój ojciec też miał, ale on już z nikim nie pogada... |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 09:30
|
|
|
losowy Ty się nie staraj znaleźć diagnozę w internecie tylko do lekarza zasuwaj,
brzuch cie napiprza z lewej strony i liczysz że samo przejdzie.
a temat moze tutaj być bo to poalkoholiczna doleglliwość jak najbardziej |
|
|
|
losowynick
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 09:41
|
|
|
yurra tak szczerze to mnie jak boli to raczej w centrum a nigdy z lewej raz z prawej he no dobra głupota te moje samodiagnozowanie się. |
Ostatnio zmieniony przez losowynick Pią 18 Sty, 2013 09:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 09:50
|
|
|
ja Cie straszyć nioe zamierzam ale fakty sa takie:
koleś do pracy we wrześniu jeszcze jeździł rowerem, zaczęło go boleć w brzuchu,
myślal że samo przejdzie
w grudniu został zakopany |
|
|
|
wampirzyca
Trajkotka praca nad samym sobą jest najtrudniejsza
Pomogła: 15 razy Wiek: 50 Dołączyła: 08 Cze 2011 Posty: 1792 Skąd: Transylwania
|
Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 16:27
|
|
|
wiem dużo na ten temat....
wiem również że PZT towarzyszy całe życie ....trzeba przyjmować leki wspomagające trawienie.....nazwy nie wymienię......bezwzględny zakaz alkoholu....papierochy też bardzo szkodzą na ten organ......
co do żywienia to metodą prób i błędów będziesz wiedział co ci szkodzi a co nie .....generalnie raczej ostrego i tłustego nie wolno
co do ostrego zapalenia trzustki podejrzewam że już byś wiedział bo byś nie wytrzymał z bólu i wywiezli by cię na sygnale...
idz najlepiej do lekarza rodzinnego...lub na ostry dyżur.....zrobią ci poziomy Amylazy i Lipazy któe przekroczone 3 krotnie wskazują na OTZ.....itd......ale idz do lekarza...nie zwlekaj bo z tym organem nie ma żartów.naprawdę...
aha trzustka nie boli z lewej ani z prawej tylko właśnie w centrum po środku....z lewej to gniecie trochę jak coś za tłustego zjesz.....albo zakłuje....więc radzę startować do lekarza.... |
_________________ wampirzyca |
Ostatnio zmieniony przez wampirzyca Pią 18 Sty, 2013 16:33, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
wampirzyca
Trajkotka praca nad samym sobą jest najtrudniejsza
Pomogła: 15 razy Wiek: 50 Dołączyła: 08 Cze 2011 Posty: 1792 Skąd: Transylwania
|
Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 16:34
|
|
|
wiem to wszystko bo leżałam w szpitalu i babki na oddziale były właśnie po ostrym zapaleniu trzuchy i wiem wszystko na ten temat z nudów wszystkiego wysłuchałam
a koleżanka z pracy by się prawie przekręciła .......na OTż notabene po fachu koleżanka |
_________________ wampirzyca |
Ostatnio zmieniony przez wampirzyca Pią 18 Sty, 2013 16:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Kulfon
Trajkotka pacjent nie z tej ziemi
|
Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 17:10
|
|
|
losowy zapylaj do lekarza!!!!
USG i krew enzymy trzustkowe, przy okazji watrobowe,
ja od kiedy odstawilem % zero bolu z okolicy trzustki, OZT o maly wlos sie nie nabawilem, ale niewydolnosc ze wzgledu na % i zlal diete mialem, ratowalem sie enzymami trzustkowymi, ale zawcze po najpozniej 2 tygodniach wracalem do %, od kiedy na dobre porzegnalem %, to po miesiacu wszystko zaczelo sie normowac a po 9-12 miesiacach wyniki krwi byly juz na 5,
gazowanie, biegunki i bol brzucha promieniujacy do kregoslupa tak to sie objawialo, na kacu albo bo tlustej wyrzerce zawsze sie nasilalo |
|
|
Arcadios
[*][*][*]
|
Wysłany: Sob 02 Lut, 2013 12:02
|
|
|
matiwaldi napisał/a: | .chyba,że samo przejdzie ..... | mistrz cietej riposty |
_________________ Arcadios |
|
|
|
|
evita
[*][*][*]
Pomogła: 75 razy Wiek: 58 Dołączyła: 03 Wrz 2009 Posty: 2895 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Sob 02 Lut, 2013 17:45
|
|
|
losowynick napisał/a: | brzuch daje się we znaki |
mój men najpierw takie bóle zapijał a jak już przestał pić to wylądował w szpitalu z gnijącym wyrostkiem i gangreną lepiej dmuchać na zimne czyli wybrać się do lekarza |
_________________ spragniona niecodzienności,stęskniona do nadzwyczajności ...
|
|
|
|
|
|