Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje przemyślenia na temat trzeźwienia
Autor Wiadomość
wolny 
(banita)

Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013 13:57   

Dziubas, Trochę mam dylemat z tą wolnością i nie w sensie że nie wiem czym ona dla mnie jest lecz w tym czy warto o tym pisać, czy ma to jakiś sens i czy komuś to do czegoś się przyda
Do tej wolności swojej to ja dochodziłem ponad 40 lat , różnymi drogami byłem prowadzony , gdyż od urodzenia cały czas tlił sie we mnie jakiś płomyczek tej wolności którą w żaden sposób nie mogłem sobie jakoś tak po ludzkiemu wyjaśnić.
Teraz już wiem że wolność = trzeźwość = przebudzenie = oświecenie,.. jak zwał tak zwał,.. ale jest to stan mojego ducha, który jest wiecznie wolny i niczym nie ograniczony .
Dużo łatwiej jest mnie jako istocie ludzkiej wyjaśnić co tą wolnością nie jest aniżeli co nią jest !
Jest jeszcze inna trudność natury technicznej , nie da się tego opisać w paru zdaniach to trochę szerszy temat więc dlatego też zastanawiam sie czy warto ?? czy nie zanudzę znudzonych hihihih a nie wspomnę że mogę *ku**** co poniektórych zatwardziałych, w związku z tym miotam sie z myślami :mysli: :mysli: :bezradny: :bezradny:

Dziubas 
(konto nieaktywne)

Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013 14:08   

wolny napisał/a:
czy warto o tym pisać, czy ma to jakiś sens i czy komuś to do czegoś się przyda
wolny napisał/a:
mogę wk***ić co poniektórych

To już twoja sprawa.
Czy czujesz taką potrzebę?
Czy przejmujesz się oceną innych?
Czy Ci ten wku...w innych przeszkadza?

;)

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013 14:24   

wolny, daj się namówić :prosi:

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013 14:27   

wolny napisał/a:
czy nie zanudzę znudzonych hihihih

Nie spróbujesz- nie wiesz ;)

staaw 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013 14:36   

Wolny... pamiętaj że błazen nawet królowi bezkarnie może dokopać...

Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie :)

Jacek 
Uzależniony od Dekadencji
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013 15:05   

wolny napisał/a:
czy nie zanudzę znudzonych

jeszcze nie zasiałeś
a już się martwisz czy plon w spichlerz się zmieści

wolny 
(banita)

Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013 17:06   

Jo-asia, Jacek, staaw, pterodaktyll, Dziubas,

Wasza argumentacja jest nie do przebicia :okok: 433 433 34123

wolny 
(banita)

Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013 17:46   

Jak już wspominałem ten ogarek wolności przyświecał mi od najsłodszych lat, lecz wraz z moją edukacją i wychowywaniem mnie w różnoraki sposób ten mały ogień tak przygaszono że ledwie się tlił. Ale tlący sie żar też potrafi i parzyć,. jak go coś rozdmucha,.. więc parzył mnie od czasu do czasu, przypominając o swym istnieniu
Nie będę tu opisywał całej swojej drogi ku tej wolności bo to zbyt obszerne by sie zrobiło.
Kulminacyjnym punktem był rok 94 kiedy wraz z M wstąpiliśmy do biznesu i nie istotne do jakiego grunt że ten biznes naprowadził mnie na literaturę pozytywnego myślenia a ta z kolei otworzyła mi trochę oczy na rzeczywistość w jakiej żyję, no i wyjaśniła mi parę dość ważnych kwestii,. czym jest ta wolność, oczywiści w rozumieniu autorów tychże publikacji.
Piszę teraz o sobie oki!
Abym mógł osiągnąć tę wolność musiałem jednak przejść te wszystkie etapy i mnie akurat zajęło to 40 lat, co nie oznacza że wszyscy tak muszą mieć !
Etap pierwszy to ja to nazywam etapem czyszczenia szamba, a są to relacje między mną a SW, czym ona dla mnie jest i czym się charakteryzuje, jakie posiada atrybuty, gdyż to co mnie nawkładano do mózgownicy to nic jeno strach przed karą w tych relacjach był dominującym elementem, Typowa manipulacja: "jak będziesz tak klął to ci bozia język up***doli " i "do piekieł pójdziesz łobuzie jeden", to odzwierciedla wszystko inne czyli każdy zły postępek będzie adekwatnie wykorzystany przez SW do ukarania mnie w ten czy inny sposób . Strach sam w sobie to już jest więzienie, ale ja tam nie za mocno sie tej SW bałem, więc te argumenty i nie za mocno na mnie działały, ale na moją podświadomość jednak zadziałały i się toto wszystko powolutku nagromadzało, zwiększając jedynie grubość kajdan niewolniczych!cdn.
:kawa: :pies:

Jo-asia 
Upierdliwiec
miłośniczka

Pomogła: 59 razy
Wysłany: Nie 07 Kwi, 2013 21:02   

Cieszę się, że argumentacja...dotarła
i czekam na cd. :)

wolny 
(banita)

Wysłany: Pon 08 Kwi, 2013 05:31   

:hura: Trochę chaotycznie piszę, lecz mam nadzieję że mi ludziska wybaczą , bo nie o styl i ortografię tu chodzi przecież, ale o ten przekaz i to w stylu wolnym ;)
Wracając do tematu, też sobie kiedyś myślałem ,.a co ma SW wspólnego z wolnością i to duchową, ano jednak ma, gdyż jeżeli chciałem być wolnym człowiekiem musiałem pozbyć się i lęku przed karą SW,.( SW=Bóg ,.. nie mylić ze służba więzienna). Ba ,,.. nawet przed samą w sobie SW,.. przed czymś takim jak żądania (wymogi) jakie powinienem spełnić abym zasługiwał w ogóle na jakieś zainteresowanie tejże SW. Ktoś mógłby zapytać lub nawet stwierdzić, a co mnie to obchodzi jak ja ateista jestem, też swego czasu tak miałem i powiem uczciwie że to nazywa sie jeno pieprzone wyparcie,.. durnowate próby właśnie uniknięcia tego problemu o którym piszę , uniknięcia strachu przed czymś nieznanym. Wyraża się to wyparcie przeważnie poprzez krytykę tego czegoś i dzięki że jeden taki alko mi to szybko wyjaśnił , i powiedział: "te mundruś, ty sie zastanów , krytykujesz coś co uważasz że nie istnieje , toć durnia sam z siebie robisz ",.. i niby taki prosty alko, a jak mundrze to ujął , to mi wystarczyło aby nastąpiła odmiana myślenia. :)

wolny 
(banita)

Wysłany: Pon 08 Kwi, 2013 05:59   

Zwracam szczególna uwagę na to,.. że ja tu nie mam zamiaru snuć jakichś teologicznych wywodów, każden ma prawo do wiary w co chce i jak chce, nie o to tu chodzi.
I wiecie co sie zaczęło dziać , zacząłem coraz więcej myśleć o tej SW, i widocznie ta SW dzięki temu,..że w ogóle na nią uwagę zwróciłem,. też zaczęła dawać o sobie znać, wedle zasady jak o czymś myślisz,. to i to przyciągniesz, Zaprzestałem też tych idiotycznych prób krytyki czegoś, o czym miałem mgliste pojęcie, a w moim życiu zaczęły pojawiać się,.. nie wiedzieć czemu,.. elementy takie jak literatura i ludzie, którzy pomalutku objaśniali mi pewne niezrozumiałe dla mnie do tej pory kwestie związane z istotą tejże SW. Nie była to prosta droga , ponieważ do tych informacji docierałem bardzo długo, a przeplatało się to z okresami zapić trwających nie raz i po kilka miesięcy, po których dochodzenie do normalnego funkcjonowania mózgownicy też potrzebowałem czasu i to sporo. ;) ;)
Ostatnio zmieniony przez wolny Pon 08 Kwi, 2013 06:02, w całości zmieniany 1 raz  

wolny 
(banita)

Wysłany: Pon 08 Kwi, 2013 06:03   

Bóg jak chce Ci pomóc ,działa poprzez innych ludzi !! :mysli: Przerwa !!!!
:pies: :pies: :hura:
Ostatnio zmieniony przez wolny Pon 08 Kwi, 2013 06:06, w całości zmieniany 2 razy  

wolny 
(banita)

Wysłany: Pon 08 Kwi, 2013 08:04   

Do czego zmierzam ,otóż odkryłem coś co mnie w pewnym sensie uwolniło, a raczej moje myślenie, a nie mnie , po pierwsze zrozumiałem pewne rzeczy , gdyż do tej pory,. to ja dużo wiedziałem, a g***o rozumiałem,.. aaa to jest wielka różnica wiedzieć, a rozumieć !!
W większości przypadków mam do czynienia z ludźmi którzy też bardzo dużo wiedzą,.ale bardzo mało rozumieją( co oczywiście nie świadczy o tym że ja tu jestem najwszechwiedzący,. bo nie jestem) i tak w gruncie rzeczy to też mnie ani ziębi, ani grzeje!! Przeważnie słucham wylewnych patetycznych *p**** o czymś,. o czym ten pipczący najmniejszego pojęcia nie ma, gdyż nic z tego nie pojmuje co sam pierdaczy!! Ale kto mu zabroni pipczyć ,niech se tam pipczy, a co mi to!! I to była pierwsza oznaka wolności której udzieliłem sobie i innym, a to dopiero był zalążek. :szok:

wolny 
(banita)

Wysłany: Pon 08 Kwi, 2013 08:19   

Pierwsze co mnie zastanowiło w tej nowej nazwijmy to dziedzinie wiedzy to paradoks, jakim posługiwano sie wtłaczając mi do głowy niepotrzebną, a raczej zafałszowaną wiedzę na temat SW. Po pierwsze, ze wszystkich ambon świata głosi sie że SW(Bóg) jest miłością, no i gdzie tu sens miłości,. która ma za zadanie mnie karać. Potem dowiedziałem się że miłość jest prawdziwa tylko w przypadku, jeżeli jest bezinteresowna i nie posiada żądań , jest bezwarunkowa . No skoro tak,. to gdzie tu jest miejsce na jakąś karę i strach, totalna sprzeczność !! W związku z tym pojąłem że SW,.. ta moja SW jest miłością, która jest autonomiczna i bezwarunkowa, nie interesują jej moje czyny i wygibasy , jeno to czy nadal jestem istota ludzką i mam świadomość że ta SW jest i we mnie i we wszystkim tym co mnie otacza, ze jestem jakby malusią cząsteczką tej SW i muszę dostrzegać to samo w innych ludziach, że też są tylko istotami ludzkimi ,a tym samym malusimi cząsteczkami SW,.. jesteśmy tacy sami , różnimy sie tylko swoimi czynami! Wielkie odkrycie, bardzo wielkie, dla mnie oczywiście !!! :szok: :szok:

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 08 Kwi, 2013 08:53   

wolny napisał/a:
ta moja SW jest miłością

dlatego z cala odpowiedzialnością napisze: miłuje Cie :p

Odpowiedz do tematu