|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Otwarty przez: pietruszka Sob 28 Gru, 2013 14:51 |
Orzekanie o winie |
Autor |
Wiadomość |
Dora
(konto nieaktywne)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 12 Sie 2011 Posty: 1133 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 15:56
|
|
|
Ano właśnie, Leon ma rację. Mój kolega lubił wypić i pije do dziś. Żadnych awantur nie było, ot taki pijaczyna weekendowy, zarabiał dobrze, utrzymywał ją i dziecko. Zdarzyło się tak w końcu że po iluś tam latach ich miłość wypaliła się i jego żona poznała innego faceta i zapragnęła się z nim rozwieść w końcu, ale umyśliła sobie to tak, że to będzie z jego winy i ona tez dostanie na siebie alimenty. Od tej pory wzywała policje za każdym razem kiedy pił, kilka razy dziennie, nawet sama sobie nabiła siniaka pod okiem, wygadywała bzdury niemiłosierne na temat jego rękoczynów ! I koniec końców, dostała ten rozwód, ale bez orzekania o winie, bo wyszło na jaw ze jest w ciąży z tamtym gościem, co potwierdziły badania genetyczne po urodzeniu dziecka. Nie warto chyba tak grać, warto się dogadać i spokojnie się rozejść. I nikt mnie nie przekona że interwencje policji są dla dobra dziecka ! |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile...
Ryszard Riedel |
|
|
|
|
iwonka1000
Towarzyski Współuzależniona
Pomogła: 3 razy Wiek: 42 Dołączyła: 21 Lis 2013 Posty: 345
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 16:05
|
|
|
każdy ma prawo do swojego zdania.Ja nie mam kochanka i nie robię nic. Z premedytacją.Mam prawo zadbać o swój spokój,a jeżeli chodzi o pijaństwo mojego męża to zapraszam Cię do siebie to zobaczysz jaki jest miły.Moze zmienisz pogląd.
Moze i skończy się to rozwodem,jestem na to przygotowana.Jednak na ta chwile marze o spokoju.I nie mam gdzie iść z moimi dziećmi,także jestem skazana na jego towarzystwo. |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 16:07
|
|
|
Dora napisał/a: | Nie warto chyba tak grać, |
Uważasz, że Iwonka gra?
Dora napisał/a: | warto się dogadać i spokojnie się rozejść |
nie wiem na ile można dogadać się z czynnym alkoholikiem...
Osobiście jestem za tym, aby zapewnić dzieciom po prostu spokój i poczucie bezpieczeństwa... Bo to jest obowiązkiem rodzica... Zarówno czynny alkoholizm, jak i czynne współuzależnienie sprawiają, że problemy dzieci są spychane gdzieś w kąt. Czasem w imię miłości i wiary, ze on się opamięta i przestanie pić, że nie wolno rozwalać rodziny, że czym jest kobieta bez mężczyzny obok... No ale niestety nie ma magicznej pigułki, aby wyleczyć w 5 minut alkoholizm czy współuzależnienie... To wszystko trwa... byleby... nie za długo... |
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 16:07
|
|
|
Dora napisał/a: | I nikt mnie nie przekona że interwencje policji są dla dobra dziecka ! |
nie słyszałaś nigdy, że pijany ojciec terroryzuje rodzinę, bije dzieci, gwałci córki, żonę, bije domowników?
od takiego gnoja należy uciekać jak najdalej, a jak nie ma możliwości, to należy wzywać policję
PS
często w wątkach bronisz czynnych i agresywnych alkoholików, pomyśl o tym...
czy to z terrorystami jest coś nie tak, czy z osobami, które są poddawane torturze
wesołych itd itp |
|
|
|
|
Dora
(konto nieaktywne)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 12 Sie 2011 Posty: 1133 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 16:09
|
|
|
Akcja wywołuje reakcję, ona wzywa policje on jest wściekły. Jak sobie wyobrażasz, dalsze życie w miłości i pokoju ? Ja nie wierzę w czystość intencji Iwonki, ale mogę się mylić. Jej sprawa, tylko czemu niszczy człowieka w taki sposób, chce pić niech pije, niech się z nim dogada że przepisuje na nią połowę majątku i alimenty dla dzieci i wystarczy tej podłości ! Wystarczy stanowczo porozmawiać i przedstawić swoje racje, a nawet przyjść na taką rozmowę z adwokatem. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile...
Ryszard Riedel |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 16:13
|
|
|
Dora napisał/a: | Jak sobie wyobrażasz, dalsze życie w miłości i pokoju ? |
tia..... z czynnym alkoholikiem to jest... najwyższa forma miłości i pokoju... Dora... pobudka... puk... puk... Czy ty byś się dogadywała w spokoju i miłości, gdyby maż Ciebie szturchał, przezywał od k..., bawił się z Tobą w kotka i myszkę, dam na dzieci pieniądze, nie dam... No chyba... ze jesteś aniołem cierpliwości i dobroci... |
|
|
Duszek
Gaduła coraz częściej szczęśliwa
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 07 Gru 2012 Posty: 719
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 16:14
|
|
|
Dora napisał/a: | warto się dogadać i spokojnie się rozejść. I nikt mnie nie przekona że interwencje policji są dla dobra dziecka |
Tak, to może porozmawiaj z moim dzieckiem i jej wytłumacz wszystko to, co dotąd przeżyła.
Dora napisał/a: | czemu niszczy człowieka |
a alkoholik ma prawo niszczyć innych w imię czego...
Dora, czasem się zastanawiam w jakim Ty świecie żyjesz... |
_________________ Nie można stracić tego, czego nie ma. Nie można zburzyć tego, co nie zostało zbudowane. Można jedynie rozwiać iluzję tego, co wydawało się realne.
|
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 01 Wrz 2011 Posty: 4353 Skąd: Hagen
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 16:16
|
|
|
Doro kochana stanowczo to mozna rozmawiac z czlowiekiem swiadomym a nie z czynnym alko. Ilez ja umow zawarlam z moim eksem tylk, ze jakos ja sie czulam zobowiazana...a on? jakby sie na nic nie umawial....ja sie nadziwic nie moglam....no jak to? umowil sie i nic |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 16:16
|
|
|
Dora napisał/a: | Akcja wywołuje reakcję, ona wzywa policje on jest wściekły. |
Nie czytałaś tego wątku od początku!
Najpierw on był wściekły, pił, wykorzystywał jej pracę bez pieniędzy i bez ubezpieczenia a w końcu ona zaczęła wzywać policję wtedy, gdy bez powodu się awanturował.
Dora, nie wypowiadaj się we współuzależnieniu, bo chyba ciągle jeszcze pijesz! |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
leon
Trajkotka
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 16:18
|
|
|
Klara napisał/a: | Nie kieruj się tym, co napisał Leon. Jego doświadczenia sięgają lat 70/80 ubiegłego wieku, a od tamtego czasu wiele się zmieniło pod tym względem. |
Wszystko co napisalem jest aktualne,moze nie zrozumialas intencji,ktora mi przyswiecala,zatem w skrocie powtorze meritum owej...mialem na mysli,ze albo niech zaakceptuje niedoskonalosc meza,w zamian za to,co im niewatpliwie w swerze materialnej gwarantuje,albo rozejsc sie jak ludzie i nie sciemniac w stylu "chciala bym,a boje sie",oczywiscie bez orzekania winy,bo jak mniemam pan popijajacy od czasu do czasu ciezko pracowal na to co jest w tym domu... |
_________________ I'm not beaten,I'm just going for a little walk
Magoichi Saika |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 16:21
|
|
|
leon napisał/a: | ,oczywiscie bez orzekania winy, |
a czemu bez? przeciez jesli to malzenstwo sie rozpadnie to z jego winy, przeciez to on pije i jest agresywny..... |
|
|
|
|
leon
Trajkotka
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 16:23
|
|
|
olga napisał/a: | leon napisał/a: | ,oczywiscie bez orzekania winy, |
a czemu bez? przeciez jesli to malzenstwo sie rozpadnie to z jego winy, przeciez to on pije i jest agresywny..... |
Nie znasz historii tego malzenstwa,masz do dyspozycji tylko wyrywkowe opinie jednej strony,czy nie za szybko ferujesz wyroki...? |
Magoichi Saika |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 16:25
|
|
|
leon napisał/a: | Nie znasz historii tego malzenstwa,masz do dyspozycji tylko wyrywkowe opinie jednej strony,czy nie za szybko ferujesz wyroki...? |
Nie jesteśmy sądem i doradzamy jednej stronie.
Leon, proszę Cię, nie wydawaj sądów i nie broń alkoholika. Rozumiem, że jesteś po jego stronie, bo jesteś czynny, ale daj już spokój.
Proszę!!!!! |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
Ostatnio zmieniony przez Klara Czw 26 Gru, 2013 16:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 16:28
|
|
|
leon, gdy w gre wchodzi alkohol kazde malzenstwo wyglada tak samo, nooo nie kazdy alko jest przemocowcem, taka roznica, te same mechanizmy uzaleznienia i wspoluzaleznienia, manipulacje z jednej i drugiej strony, postepujace degeneracja alko i postepujaca nerwica u wspol, nasilajace sie cechy DDA u dzieci. Koniec. Nic wiecej nie wchodzi w gre. |
|
|
|
|
leon
Trajkotka
|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 16:30
|
|
|
Klara napisał/a: | leon napisał/a: | Nie znasz historii tego malzenstwa,masz do dyspozycji tylko wyrywkowe opinie jednej strony,czy nie za szybko ferujesz wyroki...? |
Nie jesteśmy sądem i doradzamy jednej stronie.
Leon, proszę Cię, nie wydawaj sądów i nie broń alkoholika. Rozumiem, że jesteś po jego stronie, bo jesteś czynny, ale daj już spokój.
Proszę!!!!! |
Nie jestem po niczyjej stronie,a wyrok juz zostal wydany,przez olge i pare innych osob,do ktorych ja nie nalezalem... |
Magoichi Saika |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|