Terapia uzależnień. |
Autor |
Wiadomość |
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 19:00 Terapia uzależnień.
|
|
|
Po długim wahaniu zdobyłam się na założenie tematu w tym dziale mimo iż wielu znamienitych członków społeczności tu skupionej uważa, że garnkotłuki - jak się kiedyś wyraził kolega od czasu do czasu wpadający tu jak burza i w podobnym stylu znikający - nie powinny mieć tu wstępu.
Wyartykułowane to zostało jakiś czas temu, gdy zwróciłam uwagę jednej osóbce, żeby nie słuchała rad że ma sobie radzić sama w sytuacji, gdy ciągle i ciągle wraca do alkoholu, lecz poszła na terapię.
Do dziś jestem poobijana po awanturze, która się wówczas rozpętała.
Jeden z uczestników dyskusji nieustannie domagał się naukowych dowodów na skuteczność terapii uzależnień wraz z podaniem źródeł.
Znalazłam odpowiednią pozycję i zamówiłam. Trochę trwało zanim ją otrzymałam z powodu zawirowań z wysyłką z winy dostawcy, ale dziś nadeszła.
Przypominam, że jest to praca pod redakcją naukową Petera M. Millera "Terapia uzależnień. Metody oparte na dowodach naukowych" z dodatkiem o terapii uzależnień w Polsce.
Gwałtowna dyskusja wywiązała się między osobami uważającymi się za wyleczone z uzależnienia dla których użyłam zapożyczonego określenia "ozdrowieńcy", a zwolennikami terapii.
Wracając do książki.
Oczywiście nie zdążyłam jej poczytać z racji moich garnkotłukowych obowiązków, ale ją pobieżnie przejrzałam i wpadły mi w oko dwa fragmenty:
Streszczenie do rozdziału pt. „Czy terapia jest koniecznością? Samowyleczenia a system lecznictwa”.
Oto cytat fragmentu: Wyniki badań nad samowyleczeniami uzależnienia wskazują, że osoby doświadczające poważnych problemów alkoholowych mają duże szanse na samodzielne ich przezwyciężenie. wyniki amerykańskich badań ilościowych realizowanych na próbie osób uzależnionych wskazują, że około 25% osób spełniających kryteria diagnostyczne DSM-IV wychodzi z uzależnienia bez udziału pomocy terapeutycznej, decydując się na abstynencję lub picie umiarkowane W procesie podejmowania decyzji o zmianie zachowania nałogowego istotną rolę na poziomie indywidualnym odgrywa ocena poznawcza własnej sytuacji oraz bilans plusów i minusów zaprzestania lub ograniczenia picia. Każda indywidualna zmiana zachowania nałogowego odbywa się w specyficznym kontekście społecznym; odniesienie sukcesu jest znacznie bardziej prawdopodobne, jeśli towarzyszy mu zmiana stylu życia na taki, w którym zachowania ryzykowne tracą atrakcyjność i gdy jednostka może liczyć na wsparcie rodziny i przyjaciół.”
(…)
„Ciągle brakuje też prospektywnych badań lingitudinalnych z grupami kontrolnymi oraz badań łączących metody ilościowe z jakościowymi”.
Fragment z rozdziału pt. „Leczenie osób uzależnionych od alkoholu w Polsce”.
„W 1994 r. Instytut Psychologii Zdrowia rozpoczął na zlecenie PARPA program badawczy monitorowania i oceny efektów terapii prowadzonej w ponad trzydziestu polskich placówkach odwykowych realizujących strategiczno – strukturalny (integracyjny) model psychoterapii uzależnień. Badaniami objęto wszystkich pacjentów uzależnionych od alkoholu rozpoczynających udział w programie terapeutycznym. Pomiary robione były przy przyjęciu, przy wypisie, a następnie w 6, 12 i 24 miesiącu po wypisie, niezależnie od tego, czy pacjenci ukończyli podstawowy program terapii, czy przerwali leczenie (…) |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
kas25
Gaduła
Pomogła: 1 raz Wiek: 38 Dołączyła: 22 Sie 2011 Posty: 859
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 19:18
|
|
|
Klara napisał/a: | Do dziś jestem poobijana po awanturze |
Klara czasem nie przesadzasz? |
_________________ "Doceniaj to, co masz - praktykuj wdzięczność. Ciesz się małymi rzeczami. Żyj w teraźniejszości. Uznaj, że nie można wszystkich zadowolić i że nie da się wszystkiego kontrolować." |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 19:22
|
|
|
A to ciekawe...
Byłam przekonana, że terapia zamknięta ma wyższą skuteczność niż dochodząca...
A tu niespodzianka. Ciekawe od czego to zależy? |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
kas25
Gaduła
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 19:22
|
|
|
Klara napisał/a: | odniesienie sukcesu jest znacznie bardziej prawdopodobne, jeśli towarzyszy mu zmiana stylu życia na taki, w którym zachowania ryzykowne tracą atrakcyjność i gdy jednostka może liczyć na wsparcie rodziny i przyjaciół.” |
z tym się zgodzę, ale reszta to same ogólniki na dodatek mało wiarygodne
"brak informacji o pacjencie traktowany jest jako równoznaczny z powrotem do picia" |
_________________ "Doceniaj to, co masz - praktykuj wdzięczność. Ciesz się małymi rzeczami. Żyj w teraźniejszości. Uznaj, że nie można wszystkich zadowolić i że nie da się wszystkiego kontrolować." |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 19:23
|
|
|
Cytat: | Klara czasem nie przesadzasz? |
Myślę, że jeżeli Klara czuje się poobijana, to nie przesadza,
bo to jest jej subiektywne odczucie i jej poobijana głowa (czy po czym tam oberwała) |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1340 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 19:29
|
|
|
kas25 napisał/a: | ale reszta to same ogólniki na dodatek mało wiarygodne
"brak informacji o pacjencie traktowany jest jako równoznaczny z powrotem do picia" |
Kasiu, a jakie to ma dla CIEBIE znaczenie? |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
|
kas25
Gaduła
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 19:41
|
|
|
Whiplash napisał/a: | Kasiu, a jakie to ma dla CIEBIE znaczenie? |
dla mnie? żadne. nie lubię takiego pitolenia. mają wyniki ale nie mają. |
|
|
|
|
endriu
(banita)
Pomógł: 18 razy Wiek: 55 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 2925 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 19:46
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Byłam przekonana, że terapia zamknięta ma wyższą skuteczność niż dochodząca... |
Wg mnie terapia dochodząca jest trudniejsza bo równocześnie żyję w normalnym świecie i zmagam się ze wszystkimi trudnościami i radościami. Ukończyć taką może tylko ten kto naprawdę chce przestać pić
Natomiast, terapia zamknięta to takie sanatorium moim zdaniem, odizolowanie na kilka tygodni od świata, nie pić jakiś czas w super wizolowanych warunkach, podleczyć się a potem zderzając się nagle z rzeczywistością, zapić. Ale nie byłem na zamkniętej to może się mylę... |
_________________ Nie piję od 29.04.2011
|
|
|
|
|
NANA
Towarzyski NANA
Pomogła: 2 razy Wiek: 65 Dołączyła: 04 Kwi 2012 Posty: 280 Skąd: Z POLSKIEJ ZIEMI
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 19:58
|
|
|
endriu napisał/a: | Wiedźma napisał/a: | Byłam przekonana, że terapia zamknięta ma wyższą skuteczność niż dochodząca... |
Wg mnie terapia dochodząca jest trudniejsza bo równocześnie żyję w normalnym świecie i zmagam się ze wszystkimi trudnościami i radościami. Ukończyć taką może tylko ten kto naprawdę chce przestać pić
Natomiast, terapia zamknięta to takie sanatorium moim zdaniem, odizolowanie na kilka tygodni od świata, nie pić jakiś czas w super wizolowanych warunkach, podleczyć się a potem zderzając się nagle z rzeczywistością, zapić. Ale nie byłem na zamkniętej to może się mylę... |
I tu się z Tobą Endriu zgadzam .... |
_________________ Jakie myśli , taki człowiek ... |
|
|
|
|
jolkajolka
Trajkotka
Pomogła: 8 razy Wiek: 59 Dołączyła: 07 Sie 2009 Posty: 1388 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 20:02
|
|
|
Muszę przyznać,że też mnie te wyniki zaskoczyły. Zawsze myślałam,że skuteczniejsza jest terapia zamknięta, a tu taki myk... |
_________________ "Potykając się można zajść daleko;nie wolno tylko upaść i nie podnieść się." Goethe |
|
|
|
|
snajper
Małomówny
Wiek: 64 Dołączył: 05 Gru 2013 Posty: 62 Skąd: Z nieprzystosowania
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 20:15
|
|
|
Ja się lingitudinalnie obserwuję oczywiście i świat tyż, ale interesuje mnie co innego, żałuję właściwie, że nie mogłem uczestniczyć w dyskusji na tema wyleczenia z alkoholizmu, bo chętnie bym posłuchał bełkotu wyleczonych. |
_________________ Nie zgadzam się z matematyką, suma zer daje groźną liczbę. |
|
|
|
|
Dziubas
(konto nieaktywne)
Pomógł: 16 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Gru 2011 Posty: 1251 Skąd: W-w
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 20:17
|
|
|
Klara napisał/a: | Do dziś jestem poobijana po awanturze, która się wówczas rozpętała. | |
_________________ "Niczego nie oczekuje, niczego się nie boję,
jestem wolny" N.Kazantzakis |
|
|
|
|
endriu
(banita)
Pomógł: 18 razy Wiek: 55 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 2925 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 20:18
|
|
|
szukaj w śmietniku albo trollowni, niejaki Pastel, Wolny i ktoś tam jeszcze, nie pamiętam (chyba Dziubas ) |
_________________ Nie piję od 29.04.2011
|
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 20:29
|
|
|
longitudinalny = długookresowy
http://sjp.pl/longitudinalny
Nie zamieściłam słownika. Przepraszam.
Edit:
[quote="snajper:]chętnie bym posłuchał bełkotu wyleczonych.[/quote]
Nie zawsze jest to bełkot, ale jeśli chcesz, to szukaj postów: Pastela, wolnego, Staawa, Dziubasa... |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
Ostatnio zmieniony przez Klara Pią 13 Gru, 2013 20:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dziubas
(konto nieaktywne)
Pomógł: 16 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Gru 2011 Posty: 1251 Skąd: W-w
|
Wysłany: Pią 13 Gru, 2013 20:30
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Byłam przekonana, że terapia zamknięta ma wyższą skuteczność niż dochodząca... |
Weźcie na rozum. Kto najczęściej trafia na zamkniętą? Ludziska z nakazu. Więc wcale nie chcący przestać, to i statystyki o kant du** roztrzaskać
Do szanownego userstwa nim się znowu "wojna" rozpęta.
Cała ta gadanina o wyleczonych bez terapii i innej pomocy opiera się ( w moim przypadku) na znajomości takich osób. Nie były nigdy na terapii, nawet nie postawili nogi w ośrodku leczenia uzależnień. Nie uczęszczali na żadne mityngi AA, ani do klubów abstynenta, grup samopomocowych i innych tego typu przybytków.
Do całej tej tabelki, jaki innych badań podchodzę bardzo sceptycznie,chociażby dlatego, ze jestem w takich badaniach traktowany jako pijący , więc... |
_________________ "Niczego nie oczekuje, niczego się nie boję,
jestem wolny" N.Kazantzakis |
|
|
|
|
|