Przesunięty przez: pterodaktyll Wto 21 Lut, 2012 22:53 |
Gdzie do Chorwacji - wakacje 2012 |
Autor |
Wiadomość |
endriu
(banita)
Pomógł: 18 razy Wiek: 55 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 2925 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 16:20 Gdzie do Chorwacji - wakacje 2012
|
|
|
zeszłe wakacje spędziłem na terapii,
obiecałem dzieciom, że w te pojedziemy do Chorwacji.
No i teraz szukam po necie...
Jak ktoś był i może coś polecić to czekam.
To będę nasze pierwsze wczasy zagraniczne tak więc jestem całkiem zielony w tych sprawach.
Nawet nie wiem jaki rejon tej Chorwacji wybrać. |
_________________ Nie piję od 29.04.2011
|
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 16:25
|
|
|
Byłam, co prawda jeszcze przed wojną, kiedy była to jeszcze Jugosławia. Makarska - myślę, że może tam być tylko ładniej. I jeśli bedziesz jechać samochodem - zajrzj nad Plitwickie jeziora |
|
|
endriu
(banita)
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 16:38
|
|
|
właśnie jak dzisiaj zacząłem przeglądać oferty to pierwsze co trafiłem na Makarskę,
znalazłem fajne forum o Chorwacji, chyba się tam zarejestruję, dużo ludzi jeździ tam w ciemno, jest tak taniej |
|
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 20 Wrz 2011 Posty: 2272 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 16:45 Re: Gdzie do Chorwacji - wakacje 2012
|
|
|
endriu napisał/a: |
Nawet nie wiem jaki rejon tej Chorwacji wybrać. |
Wybieram się do Chorwacji w maju, wyjazd objazdowo-pobytowy od Plitwickich Jezior po Dubrownik na południu. Mam nadzieję, że jest tam tak ładnie jak ludzie mówią i piszą w przewodnikach.
Mój syn był w ubiegłym roku z dziewczyną na kajakach super , mieszkali na różnych wysepkach, nocowali w namiotach nikt nie robił problemu, płacili tubylcom za możliwość rozbicia się na ich terenie.
Z tego co mówił nie ma problemu z zakupem jedzenia,ceny nieco wyższe niż u nas, ale jak jedziesz z dziećmi koniecznie zaopatrzcie się w plastikowe buty "chorwatki" , plaże w większości są kamieniste i występują w niektórych miejscach jeżowce. Nadepniecie na takiego stwora może skutecznie uprzykrzyć wakacje.
Oczywiście auto powinno być sprawne jeżdżenie po górskich często wąskich drogach, wymaga sporej umiejętności i dobrego auta. |
Ostatnio zmieniony przez OSSA Wto 21 Lut, 2012 16:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 16:47
|
|
|
endriu napisał/a: | właśnie jak dzisiaj zacząłem przeglądać oferty to pierwsze co trafiłem na Makarskę,
znalazłem fajne forum o Chorwacji, chyba się tam zarejestruję, dużo ludzi jeździ tam w ciemno, jest tak taniej |
Wybierasz się samodzielnie samochodem ? |
|
|
|
|
endriu
(banita)
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 16:49
|
|
|
ja raczej nastawiam się na jedno miejsce blisko plaży,
wybieram się samochodem (jeszcze na gwarancji ). |
|
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 16:59
|
|
|
W takim razie poszukaj w necie jakąś tanią kwaterę lub apartament , ceny porównywalne jak nad Bałtykiem.
Jak wrócę z Chorwacji na początku czerwca to chętnie się podzielę opinią. |
Ostatnio zmieniony przez OSSA Wto 21 Lut, 2012 17:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ula
Towarzyski
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 17 Kwi 2009 Posty: 378 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 17:12
|
|
|
Byłam na wycieczce obiazdowej w Chorwacji Byłam zachwycona zwłaszcza Dubrownikiem.i bardzo podobała mi sie Podgora. Polecam |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 20:22
|
|
|
Pływałem wzdłuż wybrzeży Chorwacji, rzeczywiście jest co oglądać. Polecam Korculę i Dubrovnik. Plaże rzeczywiście kamieniste jak diabli |
_________________ |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 20:45
|
|
|
endriu napisał/a: | ja raczej nastawiam się na jedno miejsce blisko plaży,
wybieram się samochodem (jeszcze na gwarancji ). |
Jestem przewrażliwiona Chorwacja nie jest w UE, dlatego jak syn jechał wykupiłam mu ubezpieczenie kosztów leczenia i NNW, na dwa tygodnie kosztowało mnie to około 70 zł. Można to załatwić u dowolnego ubezpieczyciela, nawet w biurze podróży, oni współpracują z ubezpieczycielami. Syn ze mnie się śmiał, ale ja byłam spokojniejsza, że w razie W nie będę miała kłopotów. |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 20:47
|
|
|
OSSA napisał/a: | Chorwacja nie jest w UE |
Traktat akcesyjny już chyba podpisali pod koniec roku, ale czy formalnie już działają jak państwo UE? Chyba jeszcze nie.... |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 20:49
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | OSSA napisał/a: | Chorwacja nie jest w UE |
Traktat akcesyjny już chyba podpisali pod koniec roku, ale czy formalnie już działają jak państwo UE? Chyba jeszcze nie.... |
Cytat: | Planowana data przystąpienia do Unii Europejskiej, po zakończeniu procesu ratyfikacji traktatu akcesyjnego we wszystkich krajach członkowskich, to 1 lipca 2013. |
W ubiegłym roku przy przekroczeniu granicy obowiązywały paszporty , ale teraz może to się zmieniło warto dokładnie sprawdzić, w razie czego jest jeszcze trochę czasu na wyrobienie odpowiednich dokumentów. Zwłaszcza, że wybierasz się z dziećmi.
http://croatia.hr/pl-PL/Podroz-po-Chorwacji |
Ostatnio zmieniony przez OSSA Wto 21 Lut, 2012 20:58, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 21:10
|
|
|
Turyści zagraniczni posiadający obowiązkowe ubezpieczenie w krajach, z którymi Chorwacja zawarła umowę o ubezpieczeniu społecznym, nie ponoszą kosztów opieki medycznej udzielanej w nagłych wypadkach podczas prywatnego pobytu na terenie Republiki Chorwacji pod warunkiem, że posiadają wymagane w umowie zaświadczenie o prawie do korzystania z opieki zdrowotnej. Opieka zdrowotna (łącznie z transportem) udzielana jest w nagłych wypadkach, zgodnie z zasadami i przepisami obowiązującymi ubezpieczonych obywateli Republiki Chorwacji, przy czym turyści w ten sam sposób uczestniczą w kosztach opieki medycznej (partycypacja).
Osoby przyjeżdżające z krajów, z którymi umowa nie została podpisana lub korzystanie z opieki zdrowotnej nie jest przewidziane w umowie, ponoszą jej pełne koszty same.
Warto sprawdzić czy Polska ma podpisane umowy o leczeniu z Chorwacją , jeśli tak to wystarczy załatwić we właściwym oddziale NFZ europejską kartę leczenia, zupełnie bezpłatnie, karta jest ważna przez 6 miesięcy i obowiązuje na terenie całej UE. |
|
|
|
|
endriu
(banita)
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 22:36
|
|
|
OSSA, dzięki za rady,
dzieci paszporty już mają, w zeszłym roku im wyrobiłem tak na wszelki wypadek
i przydały się jak byliśmy na konkursie w Goerlitz (choć nikt nie sprawdzał),
ale o tym, że ja też muszę mieć to nie pomyślałem...
P.S. wydawało mi się, że temat zakładałem w kraju rad, chyba mi sie coś pokićkało |
|
Ostatnio zmieniony przez endriu Wto 21 Lut, 2012 22:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
endriu
(banita)
|
Wysłany: Wto 21 Lut, 2012 22:50
|
|
|