Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
POMYSŁ NA BIZNES
Autor Wiadomość
evita 
[*][*][*]

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 13:44   POMYSŁ NA BIZNES

Może ktoś z was ma jakiś ciekawy pomysł na jakiś prywatny biznes i podzieliłby się tymi wiadomościami z innymi ? Jest na forum kilka osób bezrobotnych i zapewne też skorzystaliby z porad ! Ja osobiście szukam jakiegoś sposobu na przetrwanie od pewnego czasu z tej prostej przyczyny, że byłaby to dla mnie jakaś droga do usamodzielnienia się finansowego. Mogłabym wyjść na prostą ze starymi długami zaczynając jednocześnie nowy etap w życiu. Wiem, że kasa sama z nieba nie spada i trzeba się napracować, żeby zarobić ale co z tego skoro nie mam takiej możliwości :uoee: ja jestem w stanie uzyskać jakieś pieniądze z UE na początek, inni zapewne też tylko ciągle brak pomysłu :(

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 13:50   

dla tych, których stać na to, żeby zainwestować jeszcze jakąś gotówkę ze swojej kieszeni to mam jeden pomysł, który akurat w mojej okolicy na pewno by wypalił ale nie wiem jak jest w innych rejonach !
To jest uzupełnianie klimy w samochodach. Jest to trochę sezonowy biznes ale jednak samochodów z kliamtyzacją jest coraz więcej a więc i coraz więcej klientów :) minusy ? koszt odpowiednich urządzeń :( skromnie licząc trzeba by w same urządzenia władować ponad 20 tys. no i dobrze jest mieć własne podwórko, garaż, wiata żeby uniknąć kosztów odnajmu miejsca !

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 13:54   

Może wikliniarstwo?
Umiesz wyplatać cudeńka?

stiff 
Uzależniony od netu

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 13:59   

Przyznam, ze na prawe Cie podziwiam, bo mi brak pomysłu i entuzjazmu do czegokolwiek,
a nawet nie chce mi sie myśleć co z tym zrobić... 8|
Chodzi przede wszystkim o to, ze poruszam sie w starych schematach,
które dają mi jakieś bezpieczeństwo socjalne, ale nic poza tym...
Brak mi motywacji i impulsu do działania...

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 14:02   

Klara napisał/a:
Może wikliniarstwo?
Umiesz wyplatać cudeńka?

u mnie to nie wypali :( znam swój rynek i uwierz mi Klaro, że ciężko jest cokolwiek zrobić coś czego jeszcze by nie było w mojej okolicy ! trochę mnie ogranicza też fakt, że to mała miejscowość do 20 tys. mieszkańców więc raczej musiałabym się nastawić na coś co będzie wykraczało poza granice mojego powiatu :(

dla tych, którzy mieszkają w większych miejscowościach, miastach wojewódzkich mam jeszcze jeden pomysł :) wynajem samochodów ale nie takich zwykłych tylko pamiątek z czasów PRL :) Trabant i stara poczciwa Syrena mają niesamowite wzięcie wśród nowożeńców i gości z zachodu ! Bryki można kupić za nie duże pieniądze i odpowiednio odpicować co już jest jakimś kosztem ! poza tym odpowiednia reklama jest w tym przypadku prawdziwą dźwigną handlu więc też jest to jakiś koszt ale za to w necie można za darmo zrobić niezłą reklamę :)

yuraa 
Moderator

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 14:04   

kiosk z e-papierosami
produkt jest nowy i wydaje się rozwojowy, kilka gwiazd ekranu ostatnio pokazywało się z e-fajką. nagonka na zwykłych palaczy pozwala sądzić że e-palenie ma przyszłość.

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 14:12   

stiff napisał/a:
bo mi brak pomysłu i entuzjazmu do czegokolwiek,
a nawet nie chce mi sie myśleć co z tym zrobić...

widocznie bieda ci nie doskwiera i tak jest ci dobrze jak jest :| ja niestety większość mojej wypłaty oddaję komornikowi co miesiąc a powinnam w zasadzie całą i jeszcze by jej brakło stąd moja desperacja, żeby wyjść jak najszybciej na prostą . Nigdy nie siedziałam z założonymi rękami i nie czekałam na pieniądze od mena czy mi coś da w swej łaskawości i nawet gdy miałam przerwy w pracy siedząc w domu z dziećmi na urlopie wychowawczym to zawsze znalazłam sobie jakąś pracę chałupniczą jakakolwiek by ona nie była :) i tak nauczyłam się szyć, dziergać na drutach, haftować obrusy, robić firanki na szydełku, wycinać tabliczki znamionowe na gilotynie - nie wiem co jeszcze pominęłam :) kończąc moją pracę w przedszkolu przebranżowiłam się na pośrednictwo w sprzedaży obrabiarek do obróbki metali :shock: i robiłam to z powodzeniem i dość sporą prowizją od sprzedaży przez kilka lat znając te cuda tylko z prospektów :lol2: teraz wgryzłam się w tematy budowlane czyli konstrukcje stalowe i nie było dla mnie problemem nauczyć się czytać rysunki konstrukcyjne czy tworzyć projekty w autocadzie ! Nie boję się nowych wyzwań i mam ochotę pracować tylko cholera co tu robić, żeby zarobić :szok:

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 14:15   

yuraa napisał/a:
kiosk z e-papierosami

mamy sieć sklepów Traffica, które są zawalone tym towarem i nie ma zbytu ! na allegro kupisz za taniochę bo już za 60 złotych i tych nie jesteś w stanie przebić cenowo biorąc pod uwagę koszty utrzymania i wynajmu kiosku :( przerabiałam to :(

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010 11:46   

mam jeszcze jeden pomysł na jakiś mały biznes, który raczej skierowany jest do panów ze złotymi rączkami :) no i można to potraktować jako zajęcie dodatkowe czyli popołudniami ! to jest tuning rowerów :) żyjemy coraz zdrowiej a więc coraz więcej nas jeździ na rowerach ! młodzież szczególnie uwielbia jakieś ciekawe bajery jak np te :

Masakra 
Trajkotka
O jedna impreze za duzo

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010 11:50   

a moze hodowla jedwabnikow? :wysmiewacz:
A co do pomyslu tocalkiem oryginalny :]

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010 12:20   

Masakra napisał/a:
a moze hodowla jedwabnikow?

a gdzie ja dla nich morwę znajdę :p

Masakra napisał/a:
A co do pomyslu tocalkiem oryginalny

tylko tyle ? dla mnie odlotowy :) tylko rękawy zakasać i do roboty :) zerkłam trochę po sklepach internetowych i jakby z czasem do tego dołożyć jeszcze handel odzieżą do uprawiania tego typu sportu to też pewnie nieźle by się przyjęło :)

Tomoe 
(banita)

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010 12:38   

A dżdżownice kalifornijskie?
Podobno mają niewielkie wymagania.

I jeszcze by się można zastanowić nad hodowlą królików, tylko to się trzeba chyba do jakiegoś związku hodowców zapisać.
Podobno one się w takim tempie rozmnażają, że potomstwo z jednej parki jest w stanie wyżywić czteroosobową rodzinę (to znaczy, nie chodzi o jedzenie tych królików, tylko o ich sprzedaż). :)

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010 13:01   

Cytat:
A dżdżownice kalifornijskie?
Podobno mają niewielkie wymagania

Tomoe napisał/a:
I jeszcze by się można zastanowić nad hodowlą królików

Eee tam. Albo pełza albo lata po polu. Lepsza już była by hodowla pieczarek. Przynajmniej nie spier...... :mgreen:

evita 
[*][*][*]

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010 13:38   

a ja wam powiem, że trochę napaliłam się na ten tuning jednak ! jestem na etapie rozgryzania problemu co jak i dlaczego :) mam nadzieję, że w promieniu 30 km nikt nie otworzy mi konkurencji :lol2:
a doszłam już do takich wniosków :
1. Dotacja UP - do 17 tys. złotych w zależności jak rozpiszę biznes plan
2. Podwykonawca - mój prawie, że zięć chętnie popołudniami dorobił by sobie więc czemu by nie u mnie ?
3. Miejsce - mam garaż wolnostojący więc po paru przeróbkach i generalnych porządkach nada się jak złoto i oszczędzam na dzierżawie
4. Reklama - przewidziana jest w biznesplanie i musi być szumna
5. Rodzaj działalności - oprócz bajerów takich jak ledowskie oświetlenie czy finezyjne liczniki itp montaż silników spalinowych bądź elektrycznych dla tych co nie lubią męczyć się pedałowaniem oraz co jakiś czas zakup rowerka z używek, których wokół dość sporo, stuningować i sprzedać jako "żywą" reklamę :)
6. Ryzyko - może oczywiście cała impreza nie wypalić :( ale w tej sytuacji, żeby nie trzeba było zwracać dotacji z UP przez 12 m-cy wystarczy opłacać zmniejszony ZUS niewiele ponad 300 zł i to będzie jedynym kosztem ubocznym !

teraz pozostaje mi jeszcze dokładnie wyliczyć koszty takiego ewentualnego tuningu i gdzie zaopatrywać się w towar :)

stiff 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 12 Mar, 2010 13:40   

evita napisał/a:
Dotacja UP - do 17 tys. złotych w zależności jak rozpiszę biznes plan

Sadze, ze aby otrzymać dotacje, to trzeba wpierw mieć własny kapitał
do zainwestowania... :roll:

Odpowiedz do tematu