Artkowe trzeżwienie N-ta próba |
Autor |
Wiadomość |
artek
Towarzyski
Pomógł: 3 razy Wiek: 53 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 180 Skąd: kraków
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 12:15 Artkowe trzeżwienie N-ta próba
|
|
|
Korzystam z propozycji Wiedżmy i piszę ten swój temat. Zacznę od tego ,że nie przebyłem żadnej terapii. Chadzałem sobie na mitingi i tyle. Chadzam dalej ,ale tylko chadzam ,nie chodzę . Uprzedzam ,że chcę przestać pić a nie ,że jakbym chciał przestać tobym chodził.
Moim zdaniem ,i nie tylko moim, bo członkowie grupy radzili od razu terapię , tu zawaliłem .Trzeba mi było iść za ciosem i równolegle z mitingami rozpocząć terapię. Zbagatelizowałem sprawę , a ponieważ udział w grupie dawał mi satysfakcję to siadłem na laurach.
Jest jeszcze inny problem ,który zauważyli członkowie ,mianowicie grupa składa się z gości o długim stażu trzeżwości 5,7,10 lat ,i namawiali mnie abym poszukał ludzi z mniejszym stażem ,a najlepiej tych co też zaczynają bo będziemy się lepiej rozumieć . Znów nie posłuchałem STARSZYCH i zbagatelizowałem . Teraz jestem na etapie rozpoczęcia terapii(kilka dni), musi się udać ,musi przynieść efekty. Są tacy ,którym się udało, bardzo wielu, więc warto próbować . No i w tej rundzie mogę zaglądać na forum ,a to dla mnie ogromne wsparcie.
Się napisałem |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
Pomogła: 49 razy Wiek: 45 Dołączyła: 19 Lut 2010 Posty: 1705
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 12:37
|
|
|
artek napisał/a: | Się napisałem | ..nie przesadzaj ...myślę ,że stać Cię na więcej ... artek napisał/a: | Teraz jestem na etapie rozpoczęcia terapii(kilka dni), musi się udać ,musi przynieść efekty. | trzymam kciuki ,najważniejsze ,że robisz coś w tym kierunku i się nie poddajesz ...a na drugi raz jak Ci starsi mówią to słuchaj |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 12:42
|
|
|
artek napisał/a: | Chadzałem sobie na mitingi i tyle. Chadzam dalej ,ale tylko chadzam ,nie chodzę . |
czyli jestes bywalcem a nie uczestnikiem. znam ludzi co trzeźwieją tylko w AA bez terapii. Twój wybór. Czy słuchając rad kolegów z grupy czułeś bunt, że ich nie posłuchałeś ??
masz w królewskim miescie duży wybór grup AA może poszukaj tej na której się dobrze poczujesz |
|
|
|
artek
Towarzyski
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 13:32
|
|
|
YURAA Ja też myślałem ,że dam radę bez terapii,jednak starsi stażem w postanowieniu ,przekonywali mnie , że nikt nie da rady bez pomocy fachowca. Ja uważałem coś innego , tak jak kiedyś uważałem ,że problem picia mnie nie dotyczy a potem byłem przekonany ,że umiem z umiarem. Na prawdę podziwiam gościa ,który 5 czy 10 lat nie pije .To dzięki tym ludziom teraz wierzę ,że da się . Odnośnie innych grup to nie próbowałem jutro pierwszy raz na nową , to będę wiedział. A bywalcem byłem,, wiesz, ja nie umiem tego określić konkretnie ale między mną a grupą była jakaś niewyczuwalna przepaść,i ja to czułem i grupa chyba też .Cały czas twierdzę ,że chodziło o staż .No ja zielony , jakie zasady? jakie 12? co?24 godziny o co chodzi ,a tu towarzystwo obeznane z tematem ,po latach wspierania się ,po imprezach plenerowych,wszyscy obeznani jak łyse konie ,i ja tam gdzieś siedzę w kątku wystraszony. Po jakimś czasie to nawet gadać zacząłem . Ale słuchałem i uwierzyłem ,że się da .Trzeba tylko poznać sposób i tego się spodziewam po terapii.Mój sposób na mojego wroga. |
_________________ A gdybym pokazał ci moją ciemną stronę
To co byś wtedy zrobiła ? |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 13:42
|
|
|
artek napisał/a: | Teraz jestem na etapie rozpoczęcia terapii(kilka dni), |
Rozumiem, że to terapia ambulatoryjna (czyli dochodząca),
bo na stacjonarnej nie miałbyś dostępu do netu...
Chodzisz na nią popołudniami? |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
artek
Towarzyski
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 14:19
|
|
|
Ze względów formalnych , muszę zebrać papierki , w środę dopiero będę mógł się zarejestrować . |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 14:22
|
|
|
Aha, znaczy - jeszcze nie zacząłeś terapii? |
|
|
|
|
stiff
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 14:23
|
|
|
artek napisał/a: | Są tacy ,którym się udało, bardzo wielu, więc warto próbować . |
Zawsze warto... |
_________________ Jesteś taką osobą, jaką decydujesz się być... |
|
|
|
|
artek
Towarzyski
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 14:34
|
|
|
Nie jeszcze nie byłem . Dostałem namiar od kolegi z grupy , dzwoniłem do przychodni czy jak to nazwać ,dowiedziałem się ,że w środę rejestracja ,zapytałem co trzeba mieć ? Papierki pozbieram i idę ,kurde idę . |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 15:01
|
|
|
No to kurde, idź!
Żebyś tylko nie stchórzył! |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 15:19
|
|
|
artek napisał/a: | grupa składa się z gości o długim stażu trzeżwości 5,7,10 lat ,i namawiali mnie abym poszukał ludzi z mniejszym stażem |
pewnie się chłopaki kierowali 12 krokiem |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
artek
Towarzyski
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 15:36
|
|
|
Wiedżma, idę i nie stchórzę . Za dużo mogę wygrać .A jak mam rację i znajdę tam mój sposób? Druga strona medalu : dzisiaj mam żonę i syna ,mam, no mieszkają tu ze mną , a jak się obudzę po następnym piwku i ich nie będzie?
Jacek , ja broń boże nie wyczułem jakiejś złej woli w mojej grupie.Po prostu dwa światy , ja nowicjusz a oni już "PO" O ile kiedykolwiek jest po. |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 15:43
|
|
|
artek napisał/a: | Wiedżma, idę i nie stchórzę . Za dużo mogę wygrać |
No to będę Ci kibicować!
Oczywiście czekam na relacje. |
|
|
|
|
artek
Towarzyski
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 15:45
|
|
|
dziękuję , będę w kontakcie |
|
|
|
|
jal
Gaduła Alkoholik dozgonny.
Pomógł: 13 razy Wiek: 76 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 15:55
|
|
|
Musi mi się udać - to nie najlepsze sformułowanie... udać mi się może babka z piasku.
Nie ma nic za darmo,jeśli nie chcę pić to muszę zadbać o swoją trzeźwość.
Tonący chwyta się brzytwy i ja tak się złapałem - znalazłem czas ta terapię , na AA i ŻYJĘ.
Pd - janusz |
_________________ Mam bardzo silną wolę... robi ze mną co jej się tylko podoba.
Mój fotoblog |
|
|
|
|
|