Pirwsze spotkanie za mną |
Autor |
Wiadomość |
Tomoe
(banita)
Pomogła: 106 razy Dołączyła: 01 Cze 2009 Posty: 4791 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Wto 14 Wrz, 2010 13:30
|
|
|
Tak. Mogą.
Jedynym warunkiem przynależności do AA jest chęć zaprzestania picia.
(Trzecia Tradycja AA). |
|
|
|
|
aaron57m
Małomówny alkoholik
|
Wysłany: Wto 14 Wrz, 2010 14:51
|
|
|
kirus. napisał/a: | cześć wszystkim! mam pytanie:czy chorzy psychicznie mogą chodzić na mitingi jeśli są alkoholikami?? | Cześć Kirus! Powtórze za Tomoe, tak mogą. Leci mi 4 miesiąc trzeżwości i jeden miting tygodniowo, to wciąż dla mnie za mało- I dobrze, gdyż daja mi one dużo radości i chęci do życia i trzezwienia. Jeśli chodzi o prace, to jesli masz taka możliwośc, to szybko ja zmien. Powodzenia |
_________________ Nieufność- spycha duszę w otchłań rozpaczy, Ufność- rozświetla ją promieniami miłości i radości. |
|
|
|
|
kkk
Towarzyski
Pomogła: 3 razy Wiek: 42 Dołączyła: 30 Kwi 2009 Posty: 261
|
Wysłany: Śro 15 Wrz, 2010 06:54
|
|
|
kirus. napisał/a: | ześć wszystkim! mam pytanie:czy chorzy psychicznie mogą chodzić na mitingi jeśli są alkoholikami?? |
Tomoe już odp na to pytanie...od siebie dodam ze za to kocham AA. Nie ma tu żadnej "komisji" która decydowałaby o moim byc albo nie byc....ta decyzje podejmuje we własnym sumieniu.
Pamietam taki zdarzenie w przychodni uzaleznien: siedzac w poczekalni usłyszałam komentarz recepcjonistek, które pacjenta odesłały "do domu" brzmial miej wiecej tak: on nigdy z tego nie wyjdzie, strata czasu. Jak widac panie które wydawałoby się maja zapisywac pacjentów na wizyty decydują kto na leczenie się nadaje a kto nie. W AA nikt tego nie robi... tu kazdy ma prawo byc. |
Ostatnio zmieniony przez kkk Śro 15 Wrz, 2010 06:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kirus.
Towarzyski kirus.
|
Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010 09:14
|
|
|
dzięki. ja uważam że jeśli chorzy psychicznie przychodzą na mitingi to powinni też przychodzić :psychiatrzy, psychologowie czy ktoś tego pokroju. co wy o tym sądzicie?? |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010 09:22
|
|
|
kirus. napisał/a: | ja uważam że jeśli chorzy psychicznie przychodzą na mitingi to powinni też przychodzić :psychiatrzy, psychologowie czy ktoś tego pokroju. co wy o tym sądzicie?? | Jeśli są uzależnieni, to oczywiście! |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
kirus.
Towarzyski kirus.
|
Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010 09:28
|
|
|
nie chodzi tu o same uzależnienie ale także o pomoc |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
|
Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010 10:08
|
|
|
AA nie leczy ze wszystkiego.
AA leczy z alkoholizmu. |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010 10:11
|
|
|
kirus. napisał/a: | powinni też przychodzić :psychiatrzy, psychologowie czy ktoś tego pokroju. co wy o tym sądzicie?? |
kirus
wymienieni przez ciebie panowie czy panie maja swoja pracę i udzielaja porad za pieniadze, być może także za darmo w ramach wolontariatu.
natomiast na mityngach AA spotykaja sie ludzie różnych profesji i dzielą doświadczeniem na podstawie swojego życia, swojego picia i niepicia.
jedną z podstawowych zasad jest nei udzielanie rad, każdy bierze z mityngu AA tyle ile do niego trafia.
taki psycholog czy psychiatra jesli zabrał by głos jako przedstawiciel swojej profesji nie byłby wiarygodny jaako alkoholik szukający pomocy dla siebie bo na AA nie chodzi sie dla innych tylko dla siebie.
natomiast jeśli nie jest alkoholikiem to nie ma czego szukać w AA od uzdrawiania innych ma swój gabinet. |
|
|
|
incognito
(banita)
Pomogła: 16 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Lut 2010 Posty: 377 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010 10:13
|
|
|
kirus. napisał/a: | nie chodzi tu o same uzależnienie ale także o pomoc |
... Kirus w Polsce istnieje wielu alkoholików trzeźwiejących lekarzy psychiatrów, psychologów oni równiez uczestnicza w mitingach... |
|
|
|
|
kirus.
Towarzyski kirus.
|
Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010 10:28
|
|
|
jedną z podstawowych zasad jest nei udzielanie rad,
to poco jest ten miting ?? żeby chwalić durnowatymi imprezami ,albo żalić się ile się straciło ?? zaczyna mi się to nie podobać |
|
|
|
|
incognito
(banita)
|
Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010 10:44
|
|
|
yuraa napisał/a: | od uzdrawiania innych ma swój gabinet |
... nie koniecznie tak bywa.... |
|
|
|
|
incognito
(banita)
|
Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010 10:47
|
|
|
kirus. napisał/a: | nei udzielanie rad, |
... rady Ty sam wyciagasz dla siebie z opowieści i ich doswiadczeń zyciowych.... jezeli potrzebujesz rad to proponuję wrózkę... chyba jeszcze chłopie nie przerobiłes tego co trzeba aby być trzeźwym!!! |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010 10:48
|
|
|
kirus. napisał/a: | to poco jest ten miting |
...słuchasz, mówisz, rozmawiasz o 12 krokach i tradycjach, jesteś w "bezpiecznym miejscu", etc... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010 10:55
|
|
|
kirus. napisał/a: | to poco jest ten miting ?? |
mityng jest po to by trwać w trzewosci i pomagac innym w jej osiągnięciu.
na mityngu możesz powiedzieć to co gdzie indziej i nikomu bys nie powiedział, nikt ci nie przerwie wypowiedzi. czasem słuchaczowi może wydać się: ale bredzi o durnych imprezach.
a dla tego co o tym mówi może to stanowić sens życia, bo po mityngu wraca do nory z zapijaczonym czlonkiem rodziny.
mityng jest też po to by zobaczyć że sa inni ktorym udaje się nie pić i w końcu dojść do wniosku: oni mogą to ja też.
Cytat: | zaczyna mi się to nie podobać |
czyli w jakiś sposób dziala na ciebie, to chyba dobrze |
|
|
|
Tomoe
(banita)
|
Wysłany: Czw 16 Wrz, 2010 11:18
|
|