Współuzależnienie- siostry i mama |
Autor |
Wiadomość |
czerwonamila
Gaduła
Pomogła: 3 razy Wiek: 30 Dołączyła: 01 Cze 2016 Posty: 647
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 19:33
|
|
|
staaw napisał/a: | czerwonamila napisał/a: |
No to Stasiek do mnie pitoli, bo on gdzieś utknął w koumnie bez urazy. Żenili się bo trzeba było a kobietki były takie mało zaradne... |
Zdziwiłabyś się jakie były zaradne, nie przewidziały tylko że mieszkanie w bloku ma również koszty pozamaterialne a ten grzeczny misio którego przed ślubem okręcały wokół palca stanie się wiecznie pijanym oprychem... |
Teraz piszesz o sobie, bo faktycznie alkoholicy biorą zaradne które będą mieć na głowie cały dom i męża pilnowąły... bo biedny pije |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 19:40
|
|
|
czerwonamila napisał/a: | staaw napisał/a: | czerwonamila napisał/a: |
No to Stasiek do mnie pitoli, bo on gdzieś utknął w koumnie bez urazy. Żenili się bo trzeba było a kobietki były takie mało zaradne... |
Zdziwiłabyś się jakie były zaradne, nie przewidziały tylko że mieszkanie w bloku ma również koszty pozamaterialne a ten grzeczny misio którego przed ślubem okręcały wokół palca stanie się wiecznie pijanym oprychem... |
Teraz piszesz o sobie, bo faktycznie alkoholicy biorą zaradne które będą mieć na głowie cały dom i męża pilnowąły... bo biedny pije |
Jasne że piszę o własnych doświadczeniach, z tym że ja te zaradne które za szybko zaprzyjaźniły się z moją matką szybko wykreślałem z kalendarzyka. Wiedziałem jaki los mi zgotują... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
Maciejka
Uzależniony od netu dawniej perełka
Pomogła: 67 razy Wiek: 55 Dołączyła: 28 Sty 2013 Posty: 3866
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 19:42
|
|
|
Aśka skoro placisz rachunki to sama oplacisz mieszkanie lub pokoj na poczatek.... |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 20 Wrz 2011 Posty: 2272 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 19:56
|
|
|
czerwonamila, nie wiem w czym problem , mieszkanie w rodziną nie jest przestępstwem. nie masz faceta to trudno. Byłam na wielu ślubach i niestety większość tych par jest dziś po rozwodzie i to nie jednym.
Żyjemy póki co w wolnym kraju i każda kobieta może być singielką , mieszkać z rodziną , samodzielnie, z facetem , kobietą czy każdej dowolnej konfiguracji jak jej pasuje jeśli nie robi krzywdy innym.
Czerwonamila nie daj sobie wmówić rodzinie , znajomym tym w realu czy na forum, że z tobą jest coś nie tak. Nie masz obowiązku żyć tak jak chcą inni , ci "doradcy" często we własnym domu mają niezły bałagani zamiast zająć się sobą próbują doradzać innym. |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 20:11
|
|
|
staaw napisał/a: | Z drugiej strony zaradna a mamusi się trzyma?
Aleksander Wielki podbił Persję w wieku 29 lat to Ty chyba możesz się usamodzielnić wcześniej |
Staaw ty zrobiłeś jakąś zawrotną karierę w wieku 29 lat, bo z tego co pisałeś mieszkasz w mieszkaniu po mamie.
Twoja dorosła córka pewnie mieszka nadal z wami ? |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 20:27
|
|
|
OSSA napisał/a: | staaw napisał/a: | Z drugiej strony zaradna a mamusi się trzyma?
Aleksander Wielki podbił Persję w wieku 29 lat to Ty chyba możesz się usamodzielnić wcześniej |
Staaw ty zrobiłeś jakąś zawrotną karierę w wieku 29 lat, bo z tego co pisałeś mieszkasz w mieszkaniu po mamie.
Moim największym sukcesem było wtedy że ożeniłem się z miłości a nie aby zdobyć meldunek w mieście
A od mojej córki trzymaj się z daleka, grzecznie proszę |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
czerwonamila
Gaduła
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 20:32
|
|
|
OSSA napisał/a: | czerwonamila, nie wiem w czym problem , mieszkanie w rodziną nie jest przestępstwem. nie masz faceta to trudno. Byłam na wielu ślubach i niestety większość tych par jest dziś po rozwodzie i to nie jednym.
Żyjemy póki co w wolnym kraju i każda kobieta może być singielką , mieszkać z rodziną , samodzielnie, z facetem , kobietą czy każdej dowolnej konfiguracji jak jej pasuje jeśli nie robi krzywdy innym.
Czerwonamila nie daj sobie wmówić rodzinie , znajomym tym w realu czy na forum, że z tobą jest coś nie tak. Nie masz obowiązku żyć tak jak chcą inni , ci "doradcy" często we własnym domu mają niezły bałagani zamiast zająć się sobą próbują doradzać innym. |
Teraz już wiem, że nie ma sensu słuchać rad osób, które w życiu za wiele nie osiągneły.
Masz rację nie powinnam aż tak zwracać uwagi na okoliczności na swiat tzw. 3D |
|
|
|
|
czerwonamila
Gaduła
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 20:33
|
|
|
staaw napisał/a: | OSSA napisał/a: | staaw napisał/a: | Z drugiej strony zaradna a mamusi się trzyma?
Moim największym sukcesem było wtedy że ożeniłem się z miłości a nie aby zdobyć meldunek w mieście
A od mojej córki trzymaj się z daleka, grzecznie proszę |
Staaw Twoja córa też z Wami mieszka i jest normalna? |
|
|
|
|
czerwonamila
Gaduła
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 20:34
|
|
|
Maciejka napisał/a: | Aśka skoro placisz rachunki to sama oplacisz mieszkanie lub pokoj na poczatek....
| Ja płacę mies. 200 zł za wynajem pokoju pewnie z 500 zł. Ja bym wynajeła,ale pytanie czy mając 28 lat nie lepiej już kupić własne? |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 20:40
|
|
|
czerwonamila napisał/a: | Maciejka napisał/a: | Aśka skoro placisz rachunki to sama oplacisz mieszkanie lub pokoj na poczatek....
| Ja płacę mies. 200 zł za wynajem pokoju pewnie z 500 zł. Ja bym wynajeła,ale pytanie czy mając 28 lat nie lepiej już kupić własne? |
Ja swoje własne kupiłam w wieku 34 lat. Wiek nie jest tu wyznacznikiem. |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
czerwonamila
Gaduła
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 20:43
|
|
|
esaneta, myślisz ,że wynajem teraz ma sens? chyba nie... lepiej odkładać i kupić |
|
|
|
|
Maciejka
Uzależniony od netu dawniej perełka
Pomogła: 67 razy Wiek: 55 Dołączyła: 28 Sty 2013 Posty: 3866
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 20:48
|
|
|
Aśka a umiesz podjąć decyzję sama? |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 20:51
|
|
|
esaneta napisał/a: | Ja swoje własne kupiłam w wieku 34 lat. Wiek nie jest tu wyznacznikiem. |
Miałam to szczęście, że żyłam w PRL i dostałam zaraz po studiach małe mieszkanie zakładowe, które wykupiłam po latach za przysłowiową zł. Tylko dziś nie ma takich firm, by kupić mieszkanie trzeba mieć zamożnych rodziców lub dobry fach , umowę na stałe i zdolność kredytową.
Tylko chyba nie o to chodzi by się licytować kto był/jest bardziej samodzielny. |
|
|
|
|
czerwonamila
Gaduła
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 20:52
|
|
|
Maciejka napisał/a: | Aśka a umiesz podjąć decyzję sama? |
użalam się ,bo chyba potrzebowałam ponarzekać. Jasne, że lepiej nie wynajmować a kupić za 4 lata. Za 4 lata mogę być już w innym miejscu w sensie wewnętrznym , rozowjowym |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Nie 26 Gru, 2021 21:00
|
|
|
czerwonamila napisał/a: | myślisz ,że wynajem teraz ma sens? chyba nie... lepiej odkładać i kupić |
W Polsce żyjemy w przekonaniu, że musimy mieć dom, mieszkanie na własność .
Mam wielu zamożnych znajomych. który wybudowali dom , kupili mieszkanie "dla dzieci " tylko dzieci wyjechały, pracują w innych miastach, państwach.
W tych czasach młodzi ludzie są mobilni, dom, mieszkanie to kotwica, czasem balast, który utrudnia podjęcie decyzji o zmianie pracy, czy miejsca zamieszkania. |
Ostatnio zmieniony przez OSSA Nie 26 Gru, 2021 21:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|