|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Wojak wita |
Autor |
Wiadomość |
dudek
Towarzyski alkoholik
|
Wysłany: Pon 29 Mar, 2021 21:05
|
|
|
Cześć Wojtek, jestem dudek i jestem alkoholikiem. Podobnie jak ty moją przygodę z trzeźwością zaczynałem tutaj.
Nie masz rodziny bo nie było cię stać na kino czy kawę bo przepijałeś każdy grosz? To wspaniały punkt wyjścia do trzeźwości! Pozdrawiam |
_________________ Gdzie trzech Polaków, tam cztery różne zdania. |
|
|
|
|
Wojak
Milczek
|
Wysłany: Nie 23 Sty, 2022 13:52
|
|
|
Witam z powrotem,
To dobry moment, by tu wrócić, ponieważ dotarłem do punktu w swym życiu, w którym:
1. ...tych negatywnych konsekwencji nałogu jest już zbyt wiele;
2. ...tych pozytywnych stron życia jest na tyle, że mi wystarczają do satysfakcji z niego bez wspomagania się alko;
3. ...wieczorami, kiedy zwykłem sięgać po alko, łapię się na tym, że w odróżnieniu od przeszłości, obecnie mógłbym, mógłbym dziś sobie odmówić, i zdarza się już, że sobie odmawiam przez 3 dni i jestem wtedy szczęśliwy - niestety, jak na razie to się zdarza na przemian z dniami, w jakie ulegam wymówkom. Nie musi to trwać, dlaczego:
Bo znalazłem sobie zajęcie, w którym się spełniam. Zacząłem sobie tak dla samego siebie pisać, ale to jest terapeutyczne, taki rodzaj osobistego pamiętnika. I czuję to bardzo, że tego mi było trzeba do punktu 2 - zadowolenia z życia bez wspomagania się substancją.
Mało udzielałem się tutaj, mało było też terapii. Ostatnio, jak tu byłem, zacząłem się buntować wobec perspektywy pozostania tu. Dlatego uważam, że to miejsce jest również terapeutyczne. A że mamy pandemię, to opcja on-line też jest jakąś drogą. Natomiast dużo wiedzy przyswoiłem z materiałów na stronie Dekadencji, zastosowałem w życiu z efektami m.in. obnażenia własnego łudzenia się w myśleniu. Podrukowałem te materiały i zbieram sobie w segregatorze, wzbogacając o inne. Czytanie tego sprowadza moje myślenie na tory przyzwoitego życia bez wspomagania się substancją. A teraz chcę także przestawania z trzeźwym towarzystwem, z Wami.
dudek napisał/a: | Cześć Wojtek |
Przepraszam za późną odpowiedź, oczywiście cześć. |
|
|
|
|
kiwi
Trajkotka
Pomogła: 28 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 1492
|
Wysłany: Nie 23 Sty, 2022 14:19
|
|
|
Czesc Wojtek ....fajnie ze wracacz .....a moze zostan tu na stale na Forum ? |
|
|
|
|
Wojak
Milczek
|
Wysłany: Nie 23 Sty, 2022 16:04
|
|
|
kiwi napisał/a: | Czesc Wojtek ....fajnie ze wracacz .....a moze zostan tu na stale na Forum ? |
Cześć Kiwi. Dzięki za miłe przyjęcie. Chciałbym właśnie zostać na stałe, oby tym razem się udało i nie przeszkodził mi żaden podszept tej nałogowej części mnie. Odnośnie właśnie tej części - teraz podawałem rodzinie obiad (wciąż tej pierwszej rodzinie) i nie do końca się wywiązałem czasowo z zadania, i już wpadałem w takie rozżalenie do siebie, że schrzaniłem, ale później mówię sobie "spokojnie, to nie ja, tylko tamta część za dnia już szuka powodu w żalu, by skończyć ten dzień piwami, a poza tym nie wywiązanie się czasowe spowodowane było gorszą kondycją przez picie".
Nie chciałbym zanudzać, ale to werbalizowanie myśli mi pomaga. Hm, może bym nawet taki temat założył dla siebie, pomału... |
|
|
|
|
kiwi
Trajkotka
|
Wysłany: Nie 23 Sty, 2022 16:28
|
|
|
Przepraszam ....napisalam ...Wojtek nie Wojak ....
pewno ....zakladaj temat i pisz ....lepiej pisac jak alk.pic i piwo tez alkohol....a przewaznie na jednym piwie sie nie skonczy ... |
|
|
|
|
Wojak
Milczek
|
Wysłany: Nie 23 Sty, 2022 17:12
|
|
|
kiwi napisał/a: | Przepraszam ....napisalam ...Wojtek nie Wojak .... |
Nie ma za co, bo tak się składa, że mam na imię Wojtek, więc ... łał, masz dobrą intuicję.
kiwi napisał/a: | pewno ....zakladaj temat i pisz |
Świetnie. Tylko może wychodzić powoli, bo będę to potrzebował jakoś pogodzić czasowo z pracą i korespondowaniem z kimś. |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Nie 23 Sty, 2022 17:16
|
|
|
No czołem, dzielny Wojaku
Jasne, że zostań z nami |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
kiwi
Trajkotka
|
Wysłany: Nie 23 Sty, 2022 17:31
|
|
|
No widzisz ....fantastycznie przypadkowo trafilam ....czyzbym czarodziejka byla ???!!!....
Pisz po pracy , w czasie wolnym ...tu wiekszosc tez pracuje ....ja tez ....jak pracuje to pracuje ....a jak mam wolne i jeszcze checi , to pisze ..... |
|
|
|
|
jal
Gaduła Alkoholik dozgonny.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Nie 23 Sty, 2022 17:32
|
|
|
Wojtek - witaj więc ! |
_________________ Mam bardzo silną wolę... robi ze mną co jej się tylko podoba.
Mój fotoblog |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|