Mikstura Wiedźmy |
Autor |
Wiadomość |
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Śro 13 Sie, 2014 22:29
|
|
|
A jakby tak inhalacja.....? |
_________________ |
|
|
|
|
BARBARA
Gaduła Nieśmiała
Pomogła: 4 razy Wiek: 53 Dołączyła: 10 Lut 2013 Posty: 683 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: Nie 17 Sie, 2014 17:33
|
|
|
Dziękuję za porady, nie mogłam wcześniej odpisać bo mi córka laptopa zabrała na kilka dni. Syn czuje się już dobrze ale dopiero zmiana antybiotyku pomogła i obyło się bez nacinania, a tak swoją drogą jak to młodzi zaczynają być dorośli i nie mają czasu dla własnego zdrowia, bo praca ,bo wczasy, bo sami się wyleczą i nie muszą chodzić do lekarza, ale dobra nauczka na przyszłość, trzeba się słuchać matki i chodzić do lekarzy. |
_________________ Każdego dnia zaczynaj życie od nowa.
Życie znowu wstępuje w ciebie,gdy się dziwisz,że każdego poranka pojawia się światło. Jesteś szczęśliwy,ponieważ twoje oczy widzą,twoje dłonie czują a twoje serce bije. |
|
|
|
|
Linka
Moderator
Pomogła: 47 razy Wiek: 59 Dołączyła: 15 Gru 2011 Posty: 2210
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 20:35
|
|
|
Odświeżam, może się komuś przyda |
_________________ Na moim niebie zawsze świeci słońce |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9685
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 2017 20:41
|
|
|
Wiedźmie przydaje się nieustająco - dlatego Wiedźma nie choruje |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9685
|
Wysłany: Czw 20 Wrz, 2018 19:59
|
|
|
Klara w wątku "Przestałem jeść słodycze" napisał/a: | A bo to jest tak, że ludzie gdy się zorientują, że w składzie mikstury są zwykłe przyprawy, nastawiają się sceptycznie.
Tymczasem:
Cynamon hamuje rozwój i zwalcza bakterie oraz drożdże, dzięki czemu stosowany może być także jako naturalny konserwant. Działa przeciwzapalnie.
Goździki swoje właściwości lecznicze zawdzięczają zawartości eugenolu - substancji, która zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje rozwój infekcji drożdżowej, a nawet tempo rozwoju choroby nowotworowej.
Gałka muszkatołowa zwalcza wolne rodniki, przyczyniające się do uszkodzeń DNA i starzenia się komórek. Według badań, ta przyprawa może być dobrym źródłem antyoksydantów, korzystnie wpływających na zdrowie.
Według badań, ta przyprawa może działać podobnie jak inhibitory monoaminooksydazy (MAO), czyli leki przeciwdepresyjne. Ma od nich słabsze działanie, ale także niższą toksyczność.
No, a miód - wiadomo
linki do źródeł:
https://lokalnyrolnik.pl/blog/cynamon-wlasciwosci-lecznicze-przeciwwskazania/
https://www.poradnikzdrow...anie_43267.html
https://smaker.pl/newsy-zaskakujace-wlasciwosci-galki-muszkatolowej,1898055,a,.html |
|
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9685
|
Wysłany: Pon 07 Lut, 2022 06:41
|
|
|
No popatrz - skład tej rosyjskiej mikstury zbliżony do "mojej"
tylko zamiast gałki muszkatołowej - liść laurowy.
Zastanawiam się jednakowoż, dlaczego tam gotują miód, skoro pszczelarze twierdzą,
że podgrzany do temperatury powyżej 40 st.C. traci swoje zdrowotne właściwości...?
...no ale widocznie co innego się przez to zyskuje... |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 53 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5441
|
Wysłany: Pon 07 Lut, 2022 07:13
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | dlaczego tam gotują miód, skoro pszczelarze twierdzą,
że podgrzany do temperatury powyżej 40 st.C. traci swoje zdrowotne właściwości...? |
Tak sobie myślę, że kiedyś nie wiedziano, że miód tak bardzo traci swoje właściwości podgrzany. A może był po prostu czymś, co ładnie rozpuszczało i dosładzało ostre przyprawy. Chociaż spotkałam się z twierdzeniami, że miód podgrzany działa zarazem wykrztuśnie ale i łagodniej na błonę śluzową. Chyba się pokuszę i poszukam bardziej naukowych uzasadnień podgrzewania lub nie tego miodu. |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Pon 07 Lut, 2022 07:18
|
|
|
Może podgrzewają dlatego, zeby ten miód lepiej rozpuścił się w wodzie? |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9685
|
Wysłany: Pon 07 Lut, 2022 17:05
|
|
|
Ale oni go wręcz gotują z tą wodą! A miód rozpuszcza się nawet w zimnej wodzie, tylko trochę wolniej.
Według mojej wiedzy takie gotowanie jest nie tylko zbędne, ale i niewskazane.
No ale jest to jakaś receptura i może ja czegoś nie wiem |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 53 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5441
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2022 06:40
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | A miód rozpuszcza się nawet w zimnej wodzie, |
Jakoś nie mogę na razie znaleźć dobrych, w miarę fachowych opracowań dot. gotowania miodu, chociaż gdzieś na stronach pszczelarskich coś piszą, że właściwości antybiotykowe miodu zaczynają się zmniejszać od temp. 60 stopni. Zwykle zakaz podgrzewania miodu bardziej związany jest ze wzrostem HMF (hydroksymetylofurfural) który może być toksyczny (ponoć nawet rakotwórczy i dziś obowiązują nań normy zawartości (a wzrasta wraz z temperaturą podgrzewania).
Za to, co ciekawe, jak badano metod wpływ dekrystalizacji (czyli właśnie rozpuszczania miodu) na właściwości miodu i skuteczność oddziaływania na gronkowca złocistego i E. coli to w nieco wyższych temperaturach niż 40 stopni C miód wykazuje... nieco wyższe działanie antybiotybiotyczne. Autor tego opracowania http://podkarpackie.archi...PODKARPACIU.pdf
zastanawia się, czy (akurat chodzi o dekrystalizację za pomocą różnych metod)
Cytat: | Przyczyną wzmocnienia działania antybakteryjnego może być wzrost rozpuszczalności składników miodu pod wpływem ultradźwięków lub procesy rozpadu z wytworzeniem nowych składników ( w tym degradacja ziaren pyłku).
|
I moim zdaniem, tu może być pies pogrzebany. Po prostu rozpuszczony miód = wszystkie składniki są lepiej rozpuszczone i dostępne biologiczne dla ludzkiego organizmu.
Inna sprawa, że ze względu na HMF nie gotowałabym jednak miodu.
W przypadku tego zbitenia - rozpuściłabym miód inną metodą (bo współcześnie wiemy o HMF) i nie można wykluczyć, że tak, jak przy innych lekarstwach - miód jest po prostu jednym z lepszych nośników, w którym można rozpuścić inne składniki tradycyjnych leków (dziś oficjalnie suplementów diety;) (tak ja w innym przypadku alkohol, tłuszcz, woda, itd.)
Inna sprawa, że spotkałam się z tym, że w tym tradycyjnym piciu gorącej herbaty z miodem - nie chodzi o to, co się traci w kontakcie z prawie wrzątkiem, ale o... aromatoterapię podczas jej picia - coś tam działa na błony nosa.
Nie wszystko współczesna nauka jest w stanie policzyć, rozdzielić, połączyć i zbadać holistycznie. |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9685
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2022 08:57
|
|
|
Tak więc - jak to powiadają - każdy kij ma dwa końce
No ale bardzo dobrze wiedzieć, że można z miodem robić różne rzeczy w zależności od zamierzonego efektu.
Prawdziwa tropicielka PRAWDY z Ciebie, Pietruszko - cierpliwa i dociekliwa
Byłabyś dobrym naukowcem
...albo śledczym! |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7859
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2022 09:13
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Byłabyś dobrym naukowcem
...albo śledczym! |
Namawiałam Ją kiedyś, żeby została zawodowym mediatorem, ale się wykręciła |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
Ostatnio zmieniony przez Klara Wto 08 Lut, 2022 09:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 53 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5441
|
|
|
|
|
Maciejka
Uzależniony od netu dawniej perełka
Pomogła: 67 razy Wiek: 55 Dołączyła: 28 Sty 2013 Posty: 3865
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2022 09:53
|
|
|
Jolka robi, przeciez napisala w temacie o koronawirusie. |
_________________ [*] [*] [*] |
|
|
|
|
|