|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Marskość wątroby |
Autor |
Wiadomość |
Olaola
Małomówny
|
Wysłany: Wto 05 Kwi, 2022 21:50
|
|
|
Życzę dużo zdrowia!
Jeśli chodzi o kręgosłup to rozumiem dobrze bo sama mam dwie przepukliny kręgosłupa..
Damy radę ! Będziemy walczyć o lepsze jutro !
Ja wykręciłam sobie marskość wątroby strach mnie paraliżował.. bałam się że zaraz umrę.. nie wiem skąd ta fobia.. pewnie dlatego że w dzieciństwie siedziałam 10 lat w szpitalach i klinikach mając poważne problemy ze zdrowiem.. teraz czuję, że wszystko o moich rękach ! 🙂 Dziś Pani doktor bardzo mnie pochwaliła, że walczę o zdrowie.. to mnie podbudowano.. chociaż mam nadzieję że Pani doktor nie odnotowała całej naszej rozmowy w swoim systemie i moja lekarska rodzinka z bratowa na czele nie przeczyta wszystkiego..
Wogole jestem wdzięczna za to forum czytałam tu dużo postów i dostałam słowa otuchy i wsparcie.. super naprawdę dziękuję! ♥️ |
|
|
|
|
Halloween
(banita)
|
Wysłany: Czw 07 Kwi, 2022 01:45
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Halloween napisał/a: | Nie rób tego za pomocą głodówek |
A co masz przeciwko głodówkom?
Mądrze przeprowadzona głodówka może zdziałać cuda.
Ja je stosuję od wielu lat i mam się całkiem dobrze. I formę trzymam.
Może właśnie dzięki nim...? |
No Ty sobie radzisz... jednak ta metoda ma wielu przeciwników.
Efekt jojo jest najbardziej znanym minusem gotówkowej metody.
Choć sam czasami robie głodówki, nawet nie aby schudnąć a dla detoksu.
Sama marskość? Kiedyś ktoś mi znajomy, dostał tą chorobę. Bez picia.
To legenda, że ktoś, kto ma marskość, to pije z nadmiarem. Tak marskość może przez alkohol powstać, ale i zjedzenie trojaków (grzybów), gdy nawet za wyleczone będzie uznane, to już trzeba wątrobę zbadać i pewnie będą uszkodzenia.
Wątroba leczy się sama do pewnego stopnia, dobrze jest jednak o problemie wiedzieć i właściwym odżywianiem jej w wysiłkach dopomóc.
Wracając do głodowania, niestety jest sporo ludzi z nieco mniejsza samokontrola i po głodówkach odzyskują i nawet przybierają na wadze.
Organizm to cwaniak, nie daje się kilkakrotnie na ten sam chwyt łapać.
Raz w butelkę nabity na modus oszczędności przełącza.
Czyli lepiej trochę nawet i dłuższy proces wybrać, wagę tracić nieco wolniej, z ruchem zmianę odżywiania kombinować... wolniej to będzie i na dłużej wystarczy. Czasami.
Każdemu to, co jego system najlepiej wytrzymać, współpracować potrafi. |
_________________ Fröhlich leben trotzig kämpfen und mit dem Lächeln sterben. J.P.
Żyj się wesoło, walcz zawzięcie i z uśmiechem umieraj. J.P. |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Czw 07 Kwi, 2022 06:36
|
|
|
Halloween napisał/a: | Efekt jojo jest najbardziej znanym minusem gotówkowej metody. |
Halloween napisał/a: | jest sporo ludzi z nieco mniejsza samokontrola i po głodówkach odzyskują i nawet przybierają na wadze. |
Ależ zgadza się. Dlatego napisałam o mądrze przeprowadzonej głodówce.
Jeżeli ktoś traktuje głodówkę jak dietę odchudzającą, to oczywiście może się zdarzyć efekt jojo.
Głodówka nie służy odchudzaniu, utrata wagi to efekt uboczny - jednakowoż można go utrzymać,
nie wracając po niej do nawyków żywieniowych, które nadwagę spowodowały.
Głodówka to silne narzędzie i dlatego nie powinno się go używać bez wcześniejszego przygotowania,
bo można nim zrobić tak wiele dobrego jak i złego. Ale jest teraz na jej temat tak wiele wiedzy,
że każdy kto chce może ocenić czy to jest opcja dla niego i czy da radę tego narzędzia użyć z powodzeniem.
Na pewno nie zachęcałabym nikogo do zastosowania głodówki ot tak, z marszu (no może za wyjątkiem krótkich, jednodniowych).
Wskazań do głodówki jest więcej niż przeciwwskazań, i każdy chętny powinien poznać jedne i drugie
i odnieść je do swojego organizmu i stanu zdrowia. No i gruntownie zaplanować wychodzenie z głodówki,
bo jest oni ważniejsze od niej samej |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Halloween
(banita)
|
Wysłany: Czw 07 Kwi, 2022 12:51
|
|
|
[quote="Wiedźma"] Halloween napisał/a: | Efekt jojo jest najbardziej znanym minusem gotówkowej metody. |
Wiem, wiem...
Takie gafy z przerażeniem dostrzegam zwykle za późno.
Sam głodówki, jak napisałem, robie kilka razy w roku jako detoks.
A że przy okazji poprawia się trochę waga, dokuczliwe zgagi zanikają...
Cenie głodówki. Warto. |
_________________ Fröhlich leben trotzig kämpfen und mit dem Lächeln sterben. J.P.
Żyj się wesoło, walcz zawzięcie i z uśmiechem umieraj. J.P. |
|
|
|
|
Olaola
Małomówny
|
Wysłany: Pią 08 Kwi, 2022 00:49
|
|
|
Hej Wiedźma..
Czy można do Ciebie prosić o maila bo widzę że jesteś bardzo mądra osobą, a chciałbym pograć prywatnie. |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pią 08 Kwi, 2022 08:55
|
|
|
Olaola napisał/a: | Hej Wiedźma..
Czy można do Ciebie prosić o maila bo widzę że jesteś bardzo mądra osobą, a chciałbym pograć prywatnie. |
A w co byś chciała mianowicie pograć? Bo ja się na hazard nie piszę
Jakby co - wolałabym na skrzynkę PW.
...i z tą mądrością nie przesadzaj - jestem prostą wiedźmą... |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|