Tu nie chodzi o władzę a o pomysł.
Ja uważam że jedyną opcją zapewnienia bezpieczeństwa jest zmłócenie armii rosyjskiej.
Twierdzisz że jesteś za rozbrojeniem to uchyl rąbka tajemnicy co zrobisz kiedy półpijani rosyjscy najemnicy najpierw zgwałcą Ci dzieci a później wywiozą InPostem pralkę i telewizor na Kołymę?
Jakiś pomysł na porozumienie bez przemocy?
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie
Twierdzisz że jesteś za rozbrojeniem to uchyl rąbka tajemnicy co zrobisz kiedy półpijani rosyjscy najemnicy najpierw zgwałcą Ci dzieci a później wywiozą InPostem pralkę i telewizor na Kołymę?
właśnie dlatego jestem za globalną demilitaryzacją
Nie wiem czy doczekamy "wybuchu pokoju" na całym świecie...
Drugi raz to samo?
Ta ideologia się nie sprawdziła i oby więcej nie wróciła.
Świat opiera się na fakturach, łańcuchach dostaw i projekcji siły.
Tak było kiedyś, jest teraz i będzie do Paruzji...
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie
Ostatnio zmieniony przez staaw Pią 23 Gru, 2022 13:10, w całości zmieniany 1 raz
wojny były są i będą ,tacy są ludzie ,niestety a co do tej na wschodzie to wiemy jacy są Rosjanie
czy jako Polacy nie doswiadczamy tego całe wieki i zyjace przez nie pokolenia ?
Kto ośmiela sie mówić o globalnym pokoju rownie dobrze moze mówić o globalnym Caracie i miłości do Cara ,tylko wtedy wszyscy zyli by bez wojny ale biada temu kto by chciał praw i wolnosci
1 Marca Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy wyklętych
Kim byli Żołnierze Wyklęci
Żołnierze Wyklęci byli żołnierzami polskiego powojennego podziemia niepodległościowego i antykomunistycznego, którzy stawiali opór sowietyzacji Polski i podporządkowaniu jej ZSRR. Walcząc z siłami nowego agresora, musieli zmierzyć się z ogromną, wymierzoną w nich propagandą Polski Ludowej, która nazywała ich „bandami reakcyjnego podziemia”. Z kolei osoby działające w antykomunistycznych organizacjach i oddziałach zbrojnych, które znalazły się w kartotekach aparatu bezpieczeństwa, określono mianem „wrogów ludu”. Mobilizacja i walka Żołnierzy Wyklętych była pierwszym odruchem samoobrony społeczeństwa polskiego przeciwko sowieckiej agresji i narzuconym siłą władzom komunistycznym, ale też przykładem najliczniejszej antykomunistycznej konspiracji zbrojnej w skali europejskiej, obejmującej teren całej Polski, w tym także utracone na rzecz Związku Sowieckiego Kresy Wschodnie II RP.
Uczestników ruchu partyzanckiego określa się też jako „żołnierzy drugiej konspiracji” lub „Żołnierzy Niezłomnych”. Sformułowanie „Żołnierze Wyklęci” powstało w 1993 roku – po raz pierwszy użyto go w tytule wystawy „Żołnierze Wyklęci – antykomunistyczne podziemie zbrojne po 1944 r.”, zorganizowanej przez Ligę Republikańską na Uniwersytecie Warszawskim. Jego autorem był Leszek Żebrowski.
Liczbę członków wszystkich organizacji i grup konspiracyjnych szacuje się na 120-180 tysięcy.
Internowany Wałęsa tłumaczy bratu, że ich rodzina wywodzi się od rzymskiego cesarza. Brzmi to tak absurdalnie, że nawet SB, która nagrywała rozmowę po to, by Wałęsę skompromitować, wolała z tego passusu nie korzystać. Niemniej wiara przewodniczącego "Solidarności", że jest potomkiem cesarza Walensa, wydaje się całkowicie szczera. Możemy się z niej śmiać, ale lepiej zapytać siebie samych: czy bez tej megalomańskiej wiary historia Polski nie potoczyłaby się znacznie gorzej?
Jakkolwiek to brzmi, właśnie ta pycha, która dziś czyni Wałęsę głęboko sfrustrowanym, że nie został co najmniej prezydentem zjednoczonej Europy, ochroniła go przed stoczeniem się, a potem uczyniła wielkim. Naiwny młody robotnik, jak się zdaje wierzący wówczas jeszcze we władzę ludową i w to, że zło płynie jedynie z "wypaczeń", prawdopodobnie nie zdobyłby się na zerwanie kontaktów z bezpieką, gdyby nie oceniał się tak wysoko. Tym bardziej nie zdobyłby się na odmowę, która stanowi jego największą historyczną zasługę dla Polski.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum