Ciekawe uproszczenie |
Autor |
Wiadomość |
Klarysa
Małomówny
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 27 Gru 2019 Posty: 55
|
Wysłany: Pią 04 Sie, 2023 05:50 Ciekawe uproszczenie
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Mi pomogła terapia |
Badania profesjonalistów pokazują, że skuteczność ich terapii wynosi w porywach nawet czasem do 7%. Ale to badanie wykonywane było zanim wszystkie WOTUiW zaczęły oferować alkoholikom terapię kontrolowanego picia, zwaną terapią dedukcji szkód. Teraz już nie ma czego i jak badać. Skoro alkoholik upijał się codziennie, a teraz, po terapii, tylko pięć razy w tygodniu, to sukces? |
|
|
|
|
jal
Gaduła Alkoholik dozgonny.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Pią 04 Sie, 2023 06:09
|
|
|
Mnie terapia jak i AA nie zaszkodziły w uzyskanej sensownej wpierw abstynencji a potem na drodze do zdrowienia.
Stałem się mniej egocentryczny i wymagający od siebie perfekcjonizmu do bólu jak i oczekującego poklasku .
Z AA korzystam nadal co tydzień, nawet będąc w sanatorium odwiedziłem miejscową grupę... może to uzależnienie ale wolę to niż tamto. |
_________________ Mam bardzo silną wolę... robi ze mną co jej się tylko podoba.
Mój fotoblog |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pią 04 Sie, 2023 07:43
|
|
|
Klarysa napisał/a: | Badania profesjonalistów pokazują, że skuteczność ich terapii wynosi w porywach nawet czasem do 7%. |
W moim indywidualnym przypadku skuteczność terapii wyniosła 100% - można chyba mówić o sukcesie po 17 latach trzeźwości.
Nie znam badań specjalistów, ale znam sporo osób takich jak ja i to mi wystarczy, żeby polecać terapię.
...chociaż faktycznie - teraz, gdy uczą tam kontrolowanego picia - to mam wątpliwości czy to robić... |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Klarysa
Małomówny
|
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Pią 04 Sie, 2023 14:30
|
|
|
Klarysa napisał/a: | terapeuci zrobili sobie z ludzi bankomat. |
W prywatnych ośrodkach - być może.
Ja za terapię nie płaciłam. Tzn tyle co w składkach na NFZ. |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
Pomógł: 70 razy Wiek: 58 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4556 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob 05 Sie, 2023 06:14
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Ja za terapię nie płaciłam. Tzn tyle co w składkach na NFZ. | mam to samo i powiem więcej od 13 lat kiedy tylko mam potrzebę moja Pani Terapka przyjmuję mnie na NFZ nie tylko w kwestiach uzależnienia zupełnie za free |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
Klarysa
Małomówny
|
Wysłany: Sob 05 Sie, 2023 09:19
|
|
|
Janioł napisał/a: | zupełnie za free |
W Polsce nic nie jest zupełnie darmowe. Jeśli nie płacisz za coś sam, to pieniądze idą z Twoich podatków. Podatków, których zabrakło do leczenia dzieci chorych na nowotwory. A zabrakło, bo alkoholicy czerpią bez ograniczeń i w poradniach odwykowych próbują rozwiązywać przeróżne sprawy i kłopoty życiowe. |
Ostatnio zmieniony przez Klarysa Sob 05 Sie, 2023 09:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jal
Gaduła Alkoholik dozgonny.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Sob 05 Sie, 2023 09:51
|
|
|
Klarysa napisał/a: |
...Podatków, których zabrakło do leczenia dzieci chorych na nowotwory. A zabrakło, bo alkoholicy czerpią bez ograniczeń i w poradniach odwykowych próbują rozwiązywać przeróżne sprawy i kłopoty życiowe. |
Ciekawe uproszczenie... są i winni. |
_________________ Mam bardzo silną wolę... robi ze mną co jej się tylko podoba.
Mój fotoblog |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Sob 05 Sie, 2023 19:03
|
|
|
Klarysa napisał/a: | pieniądze idą z Twoich podatków. Podatków, których zabrakło do leczenia dzieci chorych na nowotwory. A zabrakło, bo alkoholicy czerpią bez ograniczeń i w poradniach odwykowych próbują rozwiązywać przeróżne sprawy i kłopoty życiowe. |
Nooooo, grubo...
Nareszcie wiem, dlaczego dzieci umierają na nowotwory.
Idę się pochlastać.
|
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
Pomógł: 70 razy Wiek: 58 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4556 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob 05 Sie, 2023 19:49
|
|
|
Klarysa napisał/a: | Podatków, których zabrakło do leczenia dzieci chorych na nowotwory. A zabrakło, bo alkoholicy czerpią bez ograniczeń i w poradniach odwykowych próbują rozwiązywać przeróżne sprawy i kłopoty życiow | cóż nie tylko pięniędzy niektórym brakuje jak widać .......... z kapslowego i podatku przy zakupie alkoholu niestety utrzymałem wiele ale zasług sobie nie przysługuję |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
Ostatnio zmieniony przez Janioł Sob 05 Sie, 2023 19:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Sob 05 Sie, 2023 21:44
|
|
|
A w ogóle to, Klaryso, dlaczego podjęłaś taki temat akurat tu i teraz?
W wątku powitalnym nowego usera szukającego u nas pomocy.
Chcesz go zniechęcić do podjęcia terapii? |
|
|
|
|
Klarysa
Małomówny
|
Wysłany: Nie 06 Sie, 2023 06:45
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Chcesz go zniechęcić do podjęcia terapii? |
To akurat Twoja interpretacja. Ciekawe, skąd taka właśnie, przyszła Ci do głowy? |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Nie 06 Sie, 2023 07:05
|
|
|
Klarysa napisał/a: | Wiedźma napisał/a: | Chcesz go zniechęcić do podjęcia terapii? |
To akurat Twoja interpretacja. Ciekawe, skąd taka właśnie, przyszła Ci do głowy? |
Zaskakujące, ale ja również odczytałem Twoje słowa podobnie jak Wiedźma... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Nie 06 Sie, 2023 07:45
|
|
|
Klarysa napisał/a: | To akurat Twoja interpretacja. Ciekawe, skąd taka właśnie, przyszła Ci do głowy? |
Tak, to interpretacja administratora forum pomocowego.
Naszym zadaniem jest wskazywanie osobom szukającym wsparcia drogi do uzyskania pomocy.
Drogi do pomocy, a nie samej pomocy - forum nie diagnozuje i nie leczy - od tego są specjaliści.
A Ty właśnie włożyłaś kij w szprychy naszym działaniom.
To jest jeden z niewielu przypadków, gdzie kończy się wolność słowa na Dekadencji.
Proszę Cię zatem, abyś więcej tego nie robiła - tym razem tylko upomnienie i żółta kartka
Jeżeli coś podobnego się powtórzy - nie będzie tak delikatnie. |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
|
Wysłany: Pon 07 Sie, 2023 06:21
|
|
|
Wycięłam ten wątek z tematu powitalnego erebeuzeta i umieściłam go w bardziej adekwatnym miejscu. |
|
|
|
|
|