|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Przesunięty przez: Klara Śro 13 Paź, 2010 06:57 |
Od lekcji religii do (utraty?) wiary. |
Autor |
Wiadomość |
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 11:37
|
|
|
aazazello napisał/a: | Państwo francuskie, w odróżnieniu od polskiego, jest państwem silnym instytucjonalnie i czy to się podoba nowym przybyszom, czy nie, jest od ponad 200 lat laickie i podchodzi do tematu poważnie. |
...a mnie się wydaję, że zbyt "szeroko" otworzyli drzwi dla braci z Algierii i zauważyli, że "Islam Ich zalewa". |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 11:44
|
|
|
aazazello napisał/a: | Uważam, że nie wojującym niekatolikom decydować o tym, gdzie jest miejsce kościoła katolickiego w Polsce |
ZbOlo napisał/a: | ..czasami sobie myślę, dlaczego na tego typu forum (Wolnych od Alkoholu), tak dużo dyskutuje się o religii? |
Nie sadzisz, że w takiej dyskusji można poznać człowieka? Trudno bez końca dywagować na temat alkoholizmu czy współuzależnień, bo w końcu taka dyskusja robi się moim zdaniem nudna. Wiara jest tematem uniwersalnym i każdy ma coś w tej sprawie do powiedzenia, ujawniając przy okazji swoje poglądy. Np...........
aazazello napisał/a: |
Uważam, że nie wojującym niekatolikom decydować o tym, gdzie jest miejsce kościoła katolickiego w Polsce |
A ja sobie wypraszam takie uwagi..............katoliku wojujący............
Ot i masz Zbolo najlepszy przykład na to o czym piszę |
_________________ |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 12:04
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | A ja sobie wypraszam takie uwagi..............katoliku wojujący............
Ot i masz Zbolo najlepszy przykład na to o czym piszę |
A tutaj, akurat, przyp****ił sobie kolega kamieniem w kolano, że aż musiało zaboleć.
W tym sporze jestem po stronie: laickości państwa (tę część mojej wypowiedzi akurat selektywnie przeoczyłeś) a więc po tej samej co i ty.
Twoja wypowiedź, w tym momencie, to idealny przykład braku tolerancji wśród niekatolików i doskonały argument dla zbola na niekatolików nietolerancję. Piękny argument, nie ma co. Taka agresja szkodzi sprawie i dostarcza argumentów np. na Krakowskie Przedmieście.
Natomiast wypowiedzi obrażające katolików, muzułmanów, pogan, ateistów nie podobają mi się i nie będą podobać.
Treść mojej wypowiedzi jest mniej więcej taka: niech wspólnota katolicka decyduje o tym, gdzie jest miejsce kk w Polsce, a nie ci, którzy są poza tą wspólnota.
Masz gorącą krew, ale czasami lepiej jest przeczytać wypowiedź i zastanowić się o co biega, zanim zacznie się strzelać |
Ostatnio zmieniony przez aazazello Wto 12 Paź, 2010 12:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 12:04
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Nie sadzisz, że w takiej dyskusji można poznać człowieka? |
...na pewno... pterodaktyll napisał/a: | Ot i masz Zbolo najlepszy przykład na to o czym piszę |
...dla mnie w dyskusji ważne są "przyczółki zgody" i wola słuchania. Zawsze odrzucam skrajne postawy (Rydzyk-Urban). Ale nie mogę się zgodzić na dyskusję, gdzie adwersarz używa jednostkowych, złych i kryminalnych przykładów i generalizuję na całość tematu. |
|
|
|
|
|
Żeglarz
Gaduła
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 12:07
|
|
|
No i się zaczyna
Szanujmy się nawzajem, katolicy z niekatolikami, muzułmanie z francuzami itd, a wówczas będzie dyskusja, nie o osobach, a o problemach.
Czy myślisz aazello, że jak Francuzi zakażą noszenia chust muzułmankom to rozwiążą problem? Uważam, że wręcz przeciwnie, zaostrzą go.
Gdyby muzułmanie kazali francuzom nosić chusty, to rozumiałbym ich sprzeciw, ale jeżeli ktoś przestrzega swoich zasad religijnych i w żaden sposób nie ogranicza tym praw innych osób, to dlaczego mu tego zabraniać?
Tak samo jak co niekatolikom mogą przeszkadzać krzyże? Przecież krzyż jako "przedmiot" nie obraża ich uczuć, nie narusza ich praw?
Więcej wzajemnego szacunku między ludźmi i nie będzie takich problemów. |
Ostatnio zmieniony przez Żeglarz Wto 12 Paź, 2010 12:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 12:17
|
|
|
Żeglarz napisał/a: | Czy myślisz aazello, że jak Francuzi zakażą noszenia chust muzułmankom to rozwiążą problem? Uważam, że wręcz przeciwnie, zaostrzą go. |
Przepraszam, czy kolego był we Francji? Zna Francuzów? Wie czym dla nich jest świeckość państwa? Czy kolega wie, że tak samo jak chusty, która jest symbolem religijnym nie można ostentacyjnie nosić krzyża lub gwiazdy Dawida. Czy kolega słyszał, aby chrześcijanie i żydzi, którzy żyją w tym kraju od pokoleń i bardzo sobie cenią tolerancję swojego kraju, również religijną, protestowali przeciwko temu?
Doskonale również rozumiem, że problem z mniejszością arabską jest bardziej złożony. Jeżeli natomiast korzystasz z gościnności gospodarzy domu, w którym się znalazłeś, to przynajmniej szanuj jego prawa. |
Ostatnio zmieniony przez aazazello Wto 12 Paź, 2010 12:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 12:18
|
|
|
Żeglarz napisał/a: | Tak samo jak co niekatolikom mogą przeszkadzać krzyże? Przecież krzyż jako "przedmiot" nie obraża ich uczuć, nie narusza ich praw? |
teoretycznie nie
w praktyce (piszę tutaj o swoich odczuciach) wygląda to tak, że ten krzyż jest symbolem czegoś w rodzaju "to jest katolicka instytucja". Jako niekatoliczka czuję się nieswojo. |
|
|
|
|
Kulfon
Trajkotka pacjent nie z tej ziemi
|
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 13:21
|
|
|
Kulfon napisał/a: | a co w przypadku jezeli w szkole jest np. 5 innowiercow czy dla tych dzieci sa extra lekcje religii |
Oczywiście, że się nie organizuje, dzieciaki mają lekcje etyki lub częściej nie maja zajęć, co bardzo sobie chwalą.
Kulfon napisał/a: | mojego syna poslalem na lekcje religii tylko dlatego ze nie jest ona ukierunkowana |
Myślę, że twój syn chodzi na lekcje religioznawstwa, a to niezupełnie to samo.
Kulfon napisał/a: | pozostalych religii ucza sie rowniez, a nie zyje w zadnym duzym miescie tylko na ewangelicko-katolickiej |
Uważam, że jeśli będziemy bogatym krajem a być może i takim, który ma za sobą bogatą przeszłość, pełną wojen religijnych, również doczekamy takiego tolerancyjnego rozpasania |
|
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 13:36
|
|
|
aazazello napisał/a: | również doczekamy takiego tolerancyjnego rozpasania |
...pisałem już o tym wielokrotnie, ale napiszę po raz wtóry. Są dwie religie na tym świecie chrześcijaństwo i islam. Póki co, ta pierwsza ma więcej wyznawców (chociaż może już nie). Te dwa światy ze sobą walczą - nie jest to przecież tajemnicą. Bardziej agresywna i z większym poparciem "rządów" jest ta druga religia. Dodajmy do tego fakt, ze Europejczykom "nie chce się" rodzić dzieci i fakt, że "tak bardzo kochamy tolerancję" - wynik jest do przewidzenia. ISLAM W EUROPIE i to za dwa pokolenia.
مال شما |
|
Ostatnio zmieniony przez ZbOlo Wto 12 Paź, 2010 13:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 13:46
|
|
|
ZbOlo napisał/a: | Są dwie religie na tym świecie chrześcijaństwo i islam |
Przepraszam a judaizm, w którym korzeniami tkwią obie religie?
Rozumiem również, że masz na myśli tylko religie monoteistyczne.
ZbOlo napisał/a: | ISLAM W EUROPIE i to za dwa pokolenia |
Myślę, że w miarę, jak będą zapuszczać korzenie w Europie i będą się bogacić, będą się również laicyzować. To jest naturalny proces: im więcej edukacji i konsumpcji, tym mniej religii i dzieci. Więc raczej SEMICI W EUROPIE być może za dwa pokolenia. |
|
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 13:49
|
|
|
aazazello napisał/a: | Przepraszam a judaizm |
...przepraszam i judaizm...
chodziło mi bardziej "islam kontra reszta świata"... |
|
|
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 13:51
|
|
|
aazazello napisał/a: | Rozumiem również, że masz na myśli tylko religie monoteistyczne. |
...no raczej tak... chodzi o religie "znaczące"... (oczywiście z uszanowaniem np. świadków jehowy)... |
|
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 13:51
|
|
|
ZbOlo napisał/a: | wynik jest do przewidzenia. ISLAM W EUROPIE i to za dwa pokolenia. |
to siem nazywa czarnowidztwo
nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz rozwiązywać problemy przyszłych pokoleń, a nie te, które mamy teraz ? |
|
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 13:54
|
|
|
Flandra napisał/a: | to siem nazywa czarnowidztwo |
...sądzisz, że za jedno... no może, może... jak się postarają... kto wie... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|