Pomogła: 28 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 1492
Wysłany: Pon 24 Cze, 2024 16:05
Zofia Kosińska - wnuczka pierwszej właścicielki lokalu, która prowadzi Restauracja Murzynek, która znajduje się na ul. Nowomiejskiej 1.
pokazała nam legendarny przysmak stolicy.
Bułkę z pieczarkami wymyślono w latach 60 i do tej pory ma liczne grono odbiorców. Zosia uważa, że duch jej babci wciąż czuwa nad tym miejscem, dlatego danie to nadal jest jednym z kulinarnych symboli Warszawy 🙂
Bułka ląduje w opiekaczu, a następnie solidnie wypełniana jest gorącym farszem. Czy jest smaczna i warta tej ceny? Na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Spróbujcie będąc w Warszawie. Nam smakowała.
Wysłany: Wto 16 Lip, 2024 16:10
Właścicielka pomogła uciekającym ludziom ze wschodu i wynajęła im 2 pokoje na poddaszu. Oni zauważyli, że Właścicielka mieszka za granicą, zajęli cały dom i przestali płacić-zasłaniając się ustawą lokatorska. Nasze negocjacje trwają, ale przebiegają inaczej, ponieważ z nimi nie ma dialogu. Żadnego dialogu! Do nich nie dociera, że to nie jest ich dom i nigdy nie będzie.
Wysłany: Czw 25 Lip, 2024 18:38
Komentarze:
Nie jestem rolnikiem, ale pamiętam gdy 20lat+ temu przejeżdżałem przez Ukrainę, to tak sobie duuuuzo myślałem. Miec taka glebę to skarb, a wtedy to stało zapuszczone. Dzięki za ten materiał. Dla mnie mocno sentymentalny. Łezka w oku się zakręciła, bo gdzis tam stoi kapliczka w polu, gdzie moi przodkowie klękakali w modlitwie.
Oszczędzę Wam 20 minut (wiem, złośliwe z mojej strony): cała lub prawie cała ziemia rolna w Ukrainie jest własnością "korporacji", z czego tylko część właścicieli to Ukraińcy, a reszta pochodzi z całego świata, od USA po Arabię. Z kolei ukraińscy rolnicy są zatrudniani nierzadko na czarno, a nawet jeśli mają umowy to pracują za grosze.
Gospodarka rabunkowa pod każdą postacią.
Naród beż ziemi !!!
Tatus mi mówił i babcia jakie czarnoziemy tam zostawili w dawnej Polsce. Okolice chyba tarnopola. STARY SKAŁAT. Moj dziadek mial tam mleczarnie i nie tylko. Ale uciekli na zachod polski przed bandami UPA i wszystko zostawili.
ORLĄTKO …………
O mamo, otrzyj oczy,
Z uśmiechem do mnie mów -
Ta krew, co z piersi broczy,
Ta krew - to za nasz Lwów!
Ja biłem się tak samo
Jak starsi - mamo, chwal! ...
Tylko mi ciebie, mamo,
Tylko mi Polski żal! ...
Z prawdziwym karabinem
U pierwszych stałem czat ...
O, nie płacz nad swym synem,
Że za Ojczyznę padł! ...
Z krwawą na kurtce plamą
Odchodzę dumny w dal ...
Tylko mi ciebie, mamo,
Tylko mi Polski żal! ...
Mamo, czy jesteś ze mną?
Nie słyszę twoich słów ...
W oczach mi trochę ciemno ...
Obroniliśmy Lwów! ...
Zostaniesz biedna samą ...
Baczność! Za Lwów! Cel! Pal!
Tylko mi ciebie, mamo,
Tylko mi Polski żal! ...
Artur Oppman
Na Ukrainie dzieję się dziś dzika reprywatyzacja ziemi !
Byłam 7 lat temu w Holandii,sterty czarnej ziemi na polach ,jak się córka dowiedziała to była to ziemia sprowadzona z Ukrainy czarnoziem ,.Holandia ma tak wyjałowioną ziemię
Bylem 2 razy na Ukrainie. Powiem tak- Fajny dziki kraj co do dzierzawy ciezki temat trzeba sie dogadac z mafia lub kosciolem.
Z jednej strony mówi się, że trzeba mieć 100ha minimum, żeby przeżyć, a z drugiej strony wszyscy upuszczają jak się da kosztem plonu, bo czasu brakuje. Na ukrainie to samo. Degradacja gleb, brak drzew i zero retencji wody. Za 20 lat to będzie jedna wielka pustynia. Przykre, ale dla nas dobrze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum