Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy to marskość wątroby ? Bardzo się boje.
Autor Wiadomość
Kamil1991pl 
Milczek

Wysłany: Nie 15 Wrz, 2024 12:57   Czy to marskość wątroby ? Bardzo się boje.

Witajcie, od 2.5 roku nie pije alkoholu w ogóle. Wcześniej piłem z reguły 2-3 dni w tygodniu, głównie piwo, mocniejsze rzadziej. Od ok 4 lat pobolewało mnie w prawym podżebrzu, chodziłem z tym do lekarza, było wielokrotnie robione USG, morfologia, próby wątrobowe. USG było w normie, próby minimalnie podniesione (47-49 lat, aspat w normie). Po drodze wystąpiła u mnie również choroba RZS i ja biorąc sterydy i metex zapijałem to regularnie browarami. Był moment że próby się podniosły, do 80, jednak zrezygnowałem całkowicie z alkoholu i od tego momentu uparcie są na poziome do 50. Lekarz zdania wszystko na kręgosłup i taki stan rzeczy akceptowałem mimo że co chwilę wracałem do niej. Od ok tygodnia ból się nasilił, doszło uczucie niestrawności, pojawiły się migrenowe bóle głowy,. Miałem w czwartek robione USG i krew, na USG widać stłuszczenie wątroby i jej powiększenie (wcześniej powiększenia nie było, mimo że wątroba uparcie gniecie/kłuje od ok. 4 lat) i ciągle zwalanie przez lekarza na kręgosłup. Teraz się przeprowadziłem i mam innego lekarza, dużo bardziej kompetentnego. Czy jest możliwe że to marskość ? Strasznie się boje, jutro idę na interpretację wyników i jakieś wnioski i zalecenia. Mam 33 lata, piłem lat 15, z czego było to picie weekendowe, dopiero ostatnie lata picia (ok. 4 lata) były bardziej intensywne. Ogólnie boli mnie pod żebrem prawym, promieniuje do łopatki, mam uczucie pełności, niesmak w jamie ustnej. Mam też nadwagę ok 20kg. Czy ktoś miał podobną sytuację i wszystko się dobrze skończyło ? Dziękuję za wszelkie możliwe słowa wsparcia. Pozdrawiam

yuraa 
Moderator

Wysłany: Nie 15 Wrz, 2024 16:35   

cześć
nie miałem takich objawów a wydaje mi się że troch ę bardziej intensywnie piłem niż Ty opisujesz. Lekarz obejrzy wyniki i powie co jest.
Powodzenia.

Kamil1991pl 
Milczek

Wysłany: Nie 15 Wrz, 2024 18:55   

Lekarz który robił USG jak zapytałem czy jest źle powiedział że niema dramatu że trochę powiększona wątroba i stluszczona. Myślę że gdyby to była marskość to byłoby widać konkretne zmiany na wątrobie...jutro się okaże co lekarz wymyśli po interpretacji morfologii i USG razem.

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Nie 15 Wrz, 2024 19:33   

Kamil1991pl napisał/a:
powiedział że niema dramatu

I tego się trzymaj. Nie panikuj - lekarz wykonujący USG raczej ma doświadczenie w tym co robi
i gdyby było bardzo źle, to by Ci powiedział, choćby dlatego, żebyś nie zwlekał z wizytą u specjalisty.
Tak więc spokojnie czekaj na jutrzejszą wizytę.

Jednakowoż stłuszczenie wątroby nie jest fajne, jeśli nic się z tym nie zrobi, też może doprowadzić do marskości.
Dobrze, że odstawiłeś alkohol, być może trzeba będzie jeszcze zmienić dietę na zdrowszą i pewnie zastosować jakieś leki.
Jesteś jeszcze młody, nie zdążyłeś wątroby przepić. Nadwyrężyłeś ją, pewnie nie samym alkoholem,
ale sposobem odżywiania, jednak stłuszczenie jest uleczalne.

Daj jutro znać co powie lekarz, a ja trzymam kciuki :kciuki:

Kamil1991pl 
Milczek

Wysłany: Pon 16 Wrz, 2024 20:45   

Wątroba wymiar 150, powiększona, miernie echogeniczna, alt 46 - norma diagnostyki 50. Pani doktor powiedziała że jest po prostu stluszczona i kazała utrzymywać dietę, brać essentiale max i jakby nie przeszło do 3 tygodni mam wrócić. Uspokoiła mnie że tutaj nic takiego się nie dzieje, jest wątroba po prostu obtłuszczona i powiększona, dieta i redukcja masy ciała powinna pomóc. W sumie to jest zdziwiona że mnie to boli, bo raczej nie powinno i może to coś innego, sam już nie wiem. Najważniejsze że najgorsze wyeliminowane i z tego się trzeba cieszyć najbardziej. Mam nadzieję że dieta pomoże, waga spadnie i wrócę do pełnego zdrowia. :)

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Wto 17 Wrz, 2024 05:22   

Kamil1991pl napisał/a:
najgorsze wyeliminowane

No i fajnie. Strach ma wielkie oczy :oczyska:
A jaką dietę Ci zaleciła pani doktor?
I w jaki sposób zamierzasz zrzucić nadwagę? Dużą masz? :waga:

Kamil1991pl 
Milczek

Wysłany: Pon 23 Wrz, 2024 19:07   

Mam 20kg nadwagi, przeszedłem na jedzenie na parze, wywaliłem smażone, wszelkiego rodzaju fast foody, wywaliłem nawet kawę, mocne herbaty, sery żółte, wędliny wieprzowe, wędzone. Jem głównie twaróg chudy z jogurtem naturalnym, pije kefir 1.5 procent, jem dużo warzyw i owoców. Obiady to głównie kurczak na parze z warzywami, ryba na parze z warzywami. Jak narazie nie staje na wagę, bo niema to sensu. Dodatkowo dostałem lek na wątrobę (***). Zobaczymy jaki będzie skutek, ogólnie boli mnie nadal, z różnym natężeniem, ale mniej niż wcześniej. Pewnie to musi potrwać kilka msc, żeby były efekty. Póki co minął tydzień, a ja chcę już być zdrowy. Wiem że tak to nie działa i jak się jadło byle co i w przeszłości nadużywało alkoholu, to teraz trzeba to jakoś naprawić. Najważniejsze że to stłuszczenie z powiększeniem, a nie jakaś marskość, bo tego się strasznie bałem. Dziękuję za okazane wsparcie :)

Edit - :gdera:
usunęłam nazwę leku.
Ostatnio zmieniony przez Wiedźma Pon 23 Wrz, 2024 20:09, w całości zmieniany 1 raz  

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Pon 23 Wrz, 2024 20:07   

No OK... A jak Ci smakują te kurczaki i ryby na parze? :roll:

jal 
Gaduła
Alkoholik dozgonny.

Wysłany: Wto 24 Wrz, 2024 05:18   

Kamil1991pl napisał/a:
Mam 20kg nadwagi, przeszedłem na jedzenie na parze, wywaliłem smażone, wszelkiego rodzaju fast foody, wywaliłem nawet kawę, mocne herbaty, sery żółte, wędliny wieprzowe, wędzone. Jem głównie twaróg chudy z jogurtem naturalnym, pije kefir 1.5 procent, jem dużo warzyw i owoców. Obiady to głównie kurczak na parze z warzywami, ryba na parze z warzywami...

To spore wyzwanie... życzę motywacji i konsekwencji w działaniu. :)

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Wto 24 Wrz, 2024 06:44   

Jest taki gość - Marek Skoczylas na youtube, prawdopodobnie że lekarz, przynajmniej tak o sobie mówi. I promuje różne naturalne metody na walkę z otyłością, bólami wątroby i całą resztą. W jednym z filmów omawiał działanie określonej bakterii na regenerację wątroby, pamiętam że rzuciło mi się to w oczy między innymi dlatego, że utrzymywał, że bakteria ta ma też wpływ na to, że nie chce się pić alkoholu. W sumie stwierdziłem, co mi leży, jak nie zaszkodzi to mogę brać. I tak biorę sobie drugi tydzień.
Nie podaję szczegółów, nie namawiam, bo to żadna alternatywa dla abstynencji i terapii, ale jak ktoś jest ciekawy to zawsze może poszukać.

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Wto 24 Wrz, 2024 08:09   

Jonesy, czy chodzi o ten filmik, który niedawno wrzuciłam do Linkowni?
https://komudzwonia.pl/viewtopic.php?p=1758610#1758610

Whiplash 
Admin Techniczny

Wysłany: Wto 24 Wrz, 2024 08:41   

Jonesy napisał/a:
Marek Skoczylas na youtube, prawdopodobnie że lekarz,

Chwila w google i owszem, lekarz, po lubelskim medyku tyle, że... stomatolog :wysmiewacz:

Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu.

Jonesy 
Upierdliwiec

Wysłany: Wto 24 Wrz, 2024 09:33   

Wiedźma napisał/a:
Jonesy, czy chodzi o ten filmik, który niedawno wrzuciłam do Linkowni?
https://komudzwonia.pl/viewtopic.php?p=1758610#1758610

No pacz... Ale jak pisałem, traktuję ten film z lekkim przymrużeniem oka, na zasadzie, że jak nie zaszkodzi to można spróbować, ale bardziej w kontekście regeneracji wątroby. Raczej wątpię żeby jaka bakteria, nawet nie wiadomo jak superaśna, miała więcej mocy naprawczej niż terapeuci.

Ps. Generalnie patrząc po youtubie polskim, to jest mega olbrzymi skok trendowy w kierunku abstynencji i zachwalaniu jej zalet. No chyba że po prostu tak mi się profilują filmy ;p

Whiplash napisał/a:
Chwila w google i owszem, lekarz, po lubelskim medyku tyle, że... stomatolog

Pod jedną nazwą informatyk też kryje się tyle różnych specjalizacji że głowa mała. Na szczęście pan lekarz, lubelski medyk stomatolog (nawet nie wiadomo czy doktor nauk medycznych) nie udziela porad w stylu "jak sobie wszyć esperal na własną rękę" i tego typu... Chociaż ciekawe ilu by się na takie autozabiegi skusiło

Kamil1991pl 
Milczek

Wysłany: Wto 24 Wrz, 2024 12:34   

Mam jasno postawiony cel, i go osiągnę. Skoro nie pije już tyle czasu i nie zamierzam nigdy do tego wrócić, w ogóle mnie nie ciągnie do alkoholu, to i z tym sobie poradzę. Smakuje, jak sobie to fajnie przyprawiasz to naprawdę nie odczuwa się braku smażonego. Mam nadzieję że wszystko przejdzie w niepamięć jak osiągnę swój cel. Wszystkim zmagającym się z podobnymi problemami życzę dużo wytrwałości i wsparcia ze strony najbliższych, bo to jest kluczowe w takich sytuacjach. :)

Wiedźma 
Administrator

Wysłany: Wto 24 Wrz, 2024 17:53   

Kamil1991pl napisał/a:
Smakuje, jak sobie to fajnie przyprawiasz to naprawdę nie odczuwa się braku smażonego.

Spytałam czy Ci to parowane smakuje, bo mi - prawdę mówiąc - średnio.
I gdybym miała już zawsze jeść tylko takie, to raczej bym nie wytrwała w postanowieniu.
A rezygnacja ze smażonego nie musi skazywać tylko na parowane.
Można przecież jeszcze mięso piec, gotować albo dusić - zawszeć to jakieś urozmaicenie.
Dieta ma być taka, żeby dało się ją stosować bez poczucia wyrzeczenia,
bo ona ma zostać z Tobą już na zawsze, nie tylko do czasu aż schudniesz.
No i żebyś nie przegiął w drugą stronę i całkiem nie zrezygnował z tłuszczu!
Dobry tłuszcz jest organizmowi bardzo potrzebny,
więc niewielkie ilości masła i oliwy z oliwek będą w Twojej diecie całkiem OK.
Natomiast dobrze by było mocno ograniczyć węglowodany, bo to one są główną przyczyną nadwagi.
Pieczywo, ziemniaki, ryż, wszelkie kluchy - żegnajcie. Z kaszami też bardzo ostrożnie, podobnie z owocami.
O słodyczach chyba nie muszę wspominać, bo to oczywiste, tak samo o słodkich napojach.
No i jak najwięcej ruchu.

...a tak Bogiem a prawdą, to najlepszy prezent swojej wątrobie zrobiłeś odstawiając nie tylko alkohol, ale fast foody.
To powinno spowodować, że wkrótce poczujesz się lepiej.
Melduj o sukcesach! :cwaniak:

Odpowiedz do tematu