Urazy |
Autor |
Wiadomość |
incognito
(banita)
Pomogła: 16 razy Wiek: 61 Dołączyła: 11 Lut 2010 Posty: 377 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Nie 17 Paź, 2010 23:22
|
|
|
gniew>złość> agresja chyba tak to się ma ? |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Nie 17 Paź, 2010 23:40
|
|
|
incognito napisał/a: | gniew>złość> agresja chyba tak to się ma ? |
Niekoniecznie.
Gniew i złość to emocje, agresja to działanie zwykle napędzane tymi emocjami, choć nie zawsze.
Mogą istnieć niezależnie od siebie, aczkolwiek często występują wspólnie.
Czasem agresja wynika z motywacji innej niż emocje, np wyrachowanie, rozkaz itp...
A agresywni psychopaci? Oni przecież są pozbawieni emocji. |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
incognito
(banita)
|
Wysłany: Nie 17 Paź, 2010 23:48
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Gniew i złość to emocje, agresja to działanie zwykle napędzane tymi emocjami, choć nie zawsze |
.. myslę ale nie wiem czy prawidłowo że emocje ( gniew i złosc) plus czyny czy nazwijmy to okolicznoscciami sytuacji mogą wywołac" czyn " zwany agresją okazywana w rózny sposób tzw działania czynu i materii.. |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
|
|
|
|
incognito
(banita)
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 00:09
|
|
|
Flandra napisał/a: | za chwilę będzie drugi |
... Flandra błagam nie opieraj się na literaturze internetowej... powiedz własnymi słowami to co czujesz tzw łopatologia stosowaną ..to takie moja forma która przedstawiam i moze wymagam od swoich dorosłych uczniów kocham literaturę naukowa a piekna jeszcze bardziej ale bardziej doceniam własne rozumownie a jeszcze poparte doswiadczeniem to co pisza to sa naukowe frazesy czasem poparte doswiadczeniem autora a czasami tzw filozofią zycia i nauki... myslę ze przez ponad rok pisania mojego na forum rozumiesz mnie... zresztą wolę gadac bo wolno pisze i nie nadazam za własnym tokiem myslenia .. czasami uzywam skrótów myslowych.. tak jak braku interpunkcji i ś, ć... |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 00:12
|
|
|
Flandra napisał/a: | Gniew - uczucie pozytywne! |
No popatrz, a mnie uczyli, że nie ma uczuć (emocji) pozytywnych ani negatywnych...
Domyślam się jednak, że ten tytuł jest po prostu przekorny,
bo bylibyśmy bliżsi nazwania gniewu uczuciem negatywnym ze względu na jego przykre odczuwanie. |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
incognito
(banita)
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 00:15
|
|
|
Flandra napisał/a: | Post nr 1 - Gniew - uczucie pozytywne! |
... Flanderko kochana a wybaczanie to co? |
|
|
|
|
Flandria
|
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 00:18
|
|
|
incognito napisał/a: | Flanderko kochana a wybaczanie to co? |
Inco kochana
to proste
jeśli wyrzucisz z siebie gniew - wtedy jesteś gotowa wybaczyć komuś |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 00:19
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Domyślam się jednak, że ten tytuł jest po prostu przekorny,
bo bylibyśmy bliżsi nazwania gniewu uczuciem negatywnym ze względu na jego przykre odczuwanie. |
dokładnie |
|
|
|
|
incognito
(banita)
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 00:20
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | gniewu uczuciem negatywnym |
.. a moze pozytywnym .. to zalezy co autor miał na mysli z punktu praktycznego, a moze pragmatycznej teorii prawdy? |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 00:23
|
|
|
incognito napisał/a: | Flandra błagam nie opieraj się na literaturze internetowej... powiedz własnymi słowami to co czujesz tzw łopatologia stosowaną |
najprościej jak potrafię
jeśli jestem na kogoś zła - to staram się wyrzucić z siebie ten gniew, mnie akurat najbardziej pasują te prawe/lewe sierpowe (za bardzo nie mam możliwości krzyczeć)
a później - wolna od emocji - mogę podjąć rozsądną decyzję
wcześniej w ogóle nie czułam gniewu, kiedy ktoś mnie źle traktował, myślałam sobie - ok, widocznie zasłużyłam - i miałam non stop doła |
|
|
|
|
incognito
(banita)
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 00:26
|
|
|
Flandra napisał/a: | to proste
jeśli wyrzucisz z siebie gniew - wtedy jesteś gotowa wybaczyć komuś
_________________ |
gniew przeciez to uczucie emocjonalne czasami o podłozu agresywnym a wybaczanie to darowanie krzywd? !! |
|
|
|
|
Flandria
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 00:30
|
|
|
incognito napisał/a: | gniew przeciez to uczucie emocjonalne |
"Gniew to wróg krzywdy i niesprawiedliwości, oręż dobra przeciw złu"
"Nie wyrażany przez dłuższy czas, gniew przeistacza się w nienawiść i wściekłość"
Nie chodzi o to, żeby nakrzyczeć na Kowalskiego czy Nowaka. Chodzi o to, żeby jakoś z siebie ten gniew wyrzucić. Np. tak:
"Jeśli pacjent rzeczywiście nosi w sobie gniew, a przy tym ma choć trochę zaufania do terapeuty, jest w stanie ów gniew z siebie wyrzucić. W naszej terapii urzeczywistniamy to czysto fizycznie przez walenie kijem czy pałką w poduszkę oraz wrzeszczenie przy tym i krzyk."
Wyrzucasz z siebie gniew, czujesz się lepiej i już bez gniewu możesz wybaczyć Kowalskiemu to czy tamto. |
|
|
|
|
incognito
(banita)
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 00:32
|
|
|
Flandra napisał/a: | to staram się wyrzucić z siebie ten gniew, mnie akurat najbardziej pasują te prawe/lewe sierpowe (za bardzo nie mam możliwości krzyczeć) |
.. no własnie i o to chodzi wyrzucic gniew ale nie doprowdzić do agresji która jest dalszym ciagiem.... ja emocji gniewu i złosci nie tłumię tylko je jak mawiam rozładowuje jak baterię czasami krzykiem w pustym domu ale najbardziej lubie słoiki.. jadę do jakiegos cichego zakatka z reklamówkami słoików i wale i przeklinam jak menel pod sklepem i emocje opadaja czasami zdarzało mi sie tu na forum tym emocja dac upust... ale nigdy ich nie tłumie bo wiem ,ze jezeli zostana we mnie to klapa |
Ostatnio zmieniony przez incognito Pon 18 Paź, 2010 00:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|