Jednak nie tak łatwo przekreślić to, co było |
Autor |
Wiadomość |
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 20:45
|
|
|
Elissa25 napisał/a: | U nas przeważnie pracodawcy wykorzystują i za próby nie płacą, bo nie jest się pełnowartościowym pracownikiem, a uczniem |
i dobrze
bo za każdą nawet drobną umowę zlecenie straciłabyś prawo do zasiłku [o ile się nie mylę]
tzn. i dobrze, jeśli nikt Cię nigdzie nie będzie zgłaszał za te parę godzin pracy |
Ostatnio zmieniony przez Flandria Pon 18 Paź, 2010 20:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
stiff
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 20:49
|
|
|
Elissa25 napisał/a: | Wiem, jestem w trudnej sytuacji i nie powinnam wybrzydzać, ale czuję, że nie dam rady |
Zawsze trzeba mierzyć siły na zamiary...
Ważne, ze spróbowałaś... |
_________________ Jesteś taką osobą, jaką decydujesz się być... |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 20:52
|
|
|
A to wygląda, że jednak chciała już z Tobą podpisać umowę?
Elisko, a pomyślałaś, że czasem, pracodawcy cenią zupełnie inne umiejętności, niż nam się wydaje? Wiem, po sobie, sama zatrudniałam. Dla mnie czasem były ważniejsze uczciwość, miłe obejście i chęć do uczenia się, niż faktyczne doświadczenie. Raz tylko zatrudniłam taką mądrą i wyszczekaną, szybko pożałowałam - niestety nie była uczciwa i szybko próbowała "dorobić sobie na boku". Po tym doświadczeniu wolałam poświęcić więcej czasu, żeby kogoś przyuczyć do pracy, niż mieć nielojalnego pracownika. |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
Pomogła: 49 razy Wiek: 45 Dołączyła: 19 Lut 2010 Posty: 1705
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 20:52
|
|
|
Elissa25 napisał/a: | Wiem, ale naprawdę myślę, że nie dam rady w listopadzie sama stanąć. | Tak na dobrą sprawę to Ty nie wiesz co będzie jutro a już planujesz listopad ...popracuj parę dni dopiero wyciągaj wnioski ...nigdzie nie jest łatwo ...Elissko mówię to z doświadczenia bo pracowałam w kilku zakładach i uwierz mi ,że na początku zawsze było ciężko a zakładzie w którym od samego początku z góry zakładałam ,że długo się mną nie nacieszą byłam do zeszłego roku zarejestrowana tak więc głowa do góry a za miesiąc postawisz ze swojej pierwszej wypłaty na forum pyszną kawę |
|
|
|
|
Elissa25
Towarzyski Elissa25
Pomogła: 2 razy Wiek: 40 Dołączyła: 27 Sty 2010 Posty: 418
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 21:02
|
|
|
pietruszka napisał/a: | Raz tylko zatrudniłam taką mądrą i wyszczekaną, szybko pożałowałam - niestety nie była uczciwa i szybko próbowała "dorobić sobie na boku" |
W Żabce koło mnie właścicielka mi opowiadała, że ona nawet woli pracownice bez doświadczenia, bo miała kiedyś takie 2 z doświadczeniem i jak się potem okazało okradały ją. |
_________________ Jeśli potrafisz iść przez życie bez zaznawania bólu, to prawdopodobnie jeszcze się nie urodziłeś. (Neil Simon) |
|
|
|
|
Elissa25
Towarzyski Elissa25
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 21:03
|
|
|
Flandra napisał/a: | bo za każdą nawet drobną umowę zlecenie straciłabyś prawo do zasiłku [o ile się nie mylę] |
Nie mylisz się. |
_________________ Jeśli potrafisz iść przez życie bez zaznawania bólu, to prawdopodobnie jeszcze się nie urodziłeś. (Neil Simon) |
|
|
|
|
Elissa25
Towarzyski Elissa25
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 21:06
|
|
|
pietruszka napisał/a: | A to wygląda, że jednak chciała już z Tobą podpisać umowę? |
W ostatniej pracy też już słyszałam, że po miesiącu na umowę-zlecenie dostanę połówkę etatu na umowę o pracę. I nie dostałam |
|
|
|
|
Elissa25
Towarzyski Elissa25
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 21:08
|
|
|
milutka napisał/a: | za miesiąc postawisz ze swojej pierwszej wypłaty na forum pyszną kawę |
Miałam coś innego zaproponować, ale ze względu na charakter forum się opamiętałam
Jasne, nawet kawę i herbatę plus ciastka. |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
Pomogła: 49 razy Wiek: 45 Dołączyła: 19 Lut 2010 Posty: 1705
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 21:11
|
|
|
Elissa25 napisał/a: | Miałam coś innego zaproponować, ale ze względu na charakter forum się opamiętałam | Ja też ...ale czasami udaje mi sie pomyśleć zanim coś powiem (czyt. zanim napiszę )
Elissa25 napisał/a: | Jasne, nawet kawę i herbatę plus ciastka. | może być sernik polany czekoladą |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 21:12
|
|
|
Elissa25 napisał/a: | W ostatniej pracy też już słyszałam, że po miesiącu na umowę-zlecenie dostanę połówkę etatu na umowę o pracę. I nie dostałam |
Elisa, jedno doświadczenie nie czyni reguły
A ja się tak zapytam:
Czy podoba Ci się charakter tej pracy, kontakt z ludźmi, praca w sklepie? Czy gdybyś czuła się pewnie, że sobie radzisz, czy podobałaby Ci się ta praca? |
|
|
sabatka
Trajkotka I`m going.... współuzależniona
Pomogła: 12 razy Wiek: 37 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 1236 Skąd: okolice Wrocławia
|
Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 08:22
|
|
|
kochana ja też pracowałam w sklepie. to był rossman i robi.łam podobne rzeczy. powiem ci tak: jeśli załoga normalna i kierownictwo to dasz radę. prasówki nie robiłam od razu,. starałam się jak umiałam i po jakichś dwóch tygodniach nabrałam wprawy. tylko czy masz tyle siły?? życzę powodzenia i dobrej pracy |
_________________ Na skradający się smutek znam skuteczny sposób: stań przed lustrem, uśmiechnij się i powiedz do siebie "Kocham cię"
http://obrazyhaftowane.blogspot.com/
https://zrzutka.pl/rcta3k |
|
|
|
|
Elissa25
Towarzyski Elissa25
|
Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 18:06
|
|
|
pietruszka napisał/a: | Czy podoba Ci się charakter tej pracy, kontakt z ludźmi, praca w sklepie? |
Praca w spożywczym mi nie odpowiada, ale ogólnie lubię pracę w sklepie. |
|
|
|
|
|