Przesunięty przez: Wiedźma Pią 19 Sie, 2011 21:42 |
jak to z kawą jest? |
Autor |
Wiadomość |
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Nie 09 Sty, 2011 23:16
|
|
|
Aula20 napisał/a: | Kawa i fajki |
I alkohol, najlepsza droga do raka przewodu pokarmowego.... Tak właśnie wykończyła się moja ciotka, na czczo kawa i papieros, co wieczór drineczek.... Rak z przerzutami, 41lat i koniec....
A tak na marginesie to z tej trójki kawa(normalna, "sypana") ma najgorszy wpływ na żołądek, czytałem o badaniach nad tym.... Dlatego ja pijam jedną na dwa miesiące średnio i to jeszcze rozpuszczalną, jakoś nie wpadłem wcześniej na to że tak można z alkoholem |
Ostatnio zmieniony przez Marc-elus Nie 09 Sty, 2011 23:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Nie 09 Sty, 2011 23:46
|
|
|
Kulfon napisał/a: | Kawa wypłukuje wapń z organizmu |
Również z tego co czytałem to i magnez, jakoś Wiki o tym widać nie wspomina.
Artykuł jaki o tym czytałem był w BMJ, British Medical Journal, fachowym i uznanym czasopiśmie. Co prawda części nie zrozumiałem, niestety jestem wychowany i mieszkam w kraju nad Wisłą ale akurat to na pewno dobrze przetłumaczyłem.
Kulfon napisał/a: | Nie udowodniono związku między spożyciem kawy a występowaniem chorób nowotworowych. |
Tu akurat może i dobrze stwierdzono, że "nie udowodniono...", w BMJ też nie było nic o rakotwórczości, chodziło o inne schorzenia żołądka.....
Dla wyjaśnienia: nie czytuje brytyjskich fachowych medycznych pism i to jeszcze po angielsku. po prostu nudziłem się w pociągu i tylko to było pod ręką bo jadąc do znajomego(jest lekarzem) wiozłem mu parę egzemplarzy. |
|
|
|
|
jolkajolka
Trajkotka
Pomogła: 8 razy Wiek: 59 Dołączyła: 07 Sie 2009 Posty: 1388 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 09:11
|
|
|
A czy wiesz,że produkcja tej tzw. rozpuszczalnej jest bardzo podobna do produkcji asfaltu? I kupa w niej wolnych rodników,związanych właśnie z "chemiczną" produkcją. Jednak ziarnista kawa jest bliższa natury,ale co ja tam wiem... |
_________________ "Potykając się można zajść daleko;nie wolno tylko upaść i nie podnieść się." Goethe |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
Pomogła: 49 razy Wiek: 45 Dołączyła: 19 Lut 2010 Posty: 1705
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 15:00
|
|
|
jolkajolka napisał/a: | A czy wiesz,że produkcja tej tzw. rozpuszczalnej jest bardzo podobna do produkcji asfaltu? I kupa w niej wolnych rodników,związanych właśnie z "chemiczną" produkcją. Jednak ziarnista kawa jest bliższa natury,ale co ja tam wiem... | Jolu mam nadzieję ,że to nie prawda ostatnio lubuję się w rozpuszczalnej z mlekiem Kurcze przestańcie już straszyć jak odstawię kawe to co mi zostanie chyba wstąpić do zakonu bo już całkiem świętą będę |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 15:03
|
|
|
milutka napisał/a: | jak odstawię kawe to co mi zostanie |
...Dekadencja... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka
Pomogła: 101 razy Wiek: 64 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 15:09
|
|
|
Kod: | Najdroższa kawa świata [edytuj]
Kawa luwak (kopi luwak) to najdroższa kawa świata - jej filiżanka kosztuje niemal 100 zł. Ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego łaskuna muzanga (Paradoxurus hermaphroditus) z rodziny łaszowatych, który zjada tylko najlepsze owoce kawy. Po częściowym nadtrawieniu w żołądku zwierzęcia kawa traci gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Po wyprażeniu trafia głównie do USA i Japonii[18]. | |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
|
|
|
|
|
Kulfon
Trajkotka pacjent nie z tej ziemi
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 15:11
|
|
|
milutka napisał/a: | jolkajolka napisał/a: | A czy wiesz,że produkcja tej tzw. rozpuszczalnej jest bardzo podobna do produkcji asfaltu? I kupa w niej wolnych rodników,związanych właśnie z "chemiczną" produkcją. Jednak ziarnista kawa jest bliższa natury,ale co ja tam wiem... | Jolu mam nadzieję ,że to nie prawda ostatnio lubuję się w rozpuszczalnej z mlekiem Kurcze przestańcie już straszyć jak odstawię kawe to co mi zostanie chyba wstąpić do zakonu bo już całkiem świętą będę |
to ze sposob produkcji analogiczny to nie znaczy ze produkt ten sam ! |
|
|
|
|
Wonder
Małomówny Uzależniona
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 15:17
|
|
|
Myślę że jakby przyjrzeć się naszym dietom to znalazłoby się o wiele więcej bardziej szkodliwych rzeczy od kawy. Konserwanty, chemia, barwniki są wszędzie. A kawa jeszcze wyszłoby, że jest jedną ze zdrowszych rzeczy które co niektórzy spożywają na codzień:) Weźmy pod uwagę na przykład cukier albo sól.... Kawa poprawia np. metabolizm Nie dajmy się zwariować i nie popadajmy w skrajności |
Ostatnio zmieniony przez Wonder Pon 10 Sty, 2011 15:20, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
Pomogła: 49 razy Wiek: 45 Dołączyła: 19 Lut 2010 Posty: 1705
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 15:31
|
|
|
Wiem ,wiem macie racje -trochę żartowałam .Mam znajomego lekarza który raz wspominał mi na ten temat ...otóż kawa pita na czczo ma szkodliwe działanie oraz nadużywanie jej Sam jest zwolennikiem mocnej parzonej |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 16:12
|
|
|
jolkajolka napisał/a: | A czy wiesz,że produkcja tej tzw. rozpuszczalnej jest bardzo podobna do produkcji asfaltu? |
pfi tam
gdy chlałem , to asfalt stał mnie się tak bliski |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 16:30
|
|
|
jolkajolka napisał/a: | A czy wiesz,że produkcja tej tzw. rozpuszczalnej jest bardzo podobna do produkcji asfaltu? I kupa w niej wolnych rodników,związanych właśnie z "chemiczną" produkcją |
Byś może, ale szklanka raz na jakiś czas jakoś mi chyba nie zaszkodzi. Za to pijam codziennie zieloną herbatę, zazwyczaj ekspresówkę ale tak dwa razy na tydzień parzę cały dzbanek. |
|
|
|
|
Ryba
Małomówny
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 16:59
|
|
|
Kawa…hmmm…zmielona w młynku , urozmaica aromatycznie poranki Osobiście lubię bardzo ale nie mogę więcej niż małą filiżankę od wielkiego dzwonu…Wracając do tematu, jedni chwalą inni biją na alarm . Przy problemach z ciśnieniem lepiej nie szarżować z małą czarną |
_________________ Well who's that shouting?
John the Revelator! |
|
|
|
|
Borus
Trajkotka uzależniony
Pomógł: 35 razy Wiek: 66 Dołączył: 03 Wrz 2009 Posty: 1843 Skąd: wielkopolskie
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 17:44
|
|
|
Ryba napisał/a: | Przy problemach z ciśnieniem lepiej nie szarżować z małą czarną | ...mi osobiście kawa podnosi tylko ciśnienie na pęcherz... |
_________________ zostało mi podarowane drugie życie... |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 17:57
|
|
|
a wiecie, że kawa może potęgować lęk ?
nie powinny jej pić osoby z nerwicami itp
ja ostatnio piję i to na czczo |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 18:20
|
|
|
Flandra napisał/a: | ja ostatnio piję i to na czczo |
a dla mnie to najnormalniejsze śniadanko
czasem dwie |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
|