|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Potrzebuje pomocy - mój chłopak pije, jak mam mu pomóc ? |
Autor |
Wiadomość |
Aaaa
Małomówny
|
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 11:50
|
|
|
Witam,
Dziękuję za wszystkie głosy, każdą z wypowiedzi przyjmuję z pokorą i rozważam, choć może niektórzy z Was w to wątpią.
Mój chłopak jest od wczoraj na detoksie...sam podjął taką decyzję.
Na razie się trzyma dzielnie. Był całkiem trzeźwy jak go przyjmowali.
W związku z tym mam pytanie, czego się mogę potem spodziewać po takim pobycie w szpitalu ? |
Ostatnio zmieniony przez Aaaa Czw 06 Sty, 2011 11:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jal
Gaduła Alkoholik dozgonny.
Pomógł: 13 razy Wiek: 76 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 12:32
|
|
|
Aaaa napisał/a: | Witam,
Dziękuję za wszystkie głosy, każdą z wypowiedzi przyjmuję z pokorą i rozważam, choć może niektórzy z Was w to wątpią.
Mój chłopak jest od wczoraj na detoksie...sam podjął taką decyzję.
Na razie się trzyma dzielnie. Był całkiem trzeźwy jak go przyjmowali.
W związku z tym mam pytanie, czego się mogę potem spodziewać po takim pobycie w szpitalu ? |
Jeżeli zostanie na terapii sześć tygodni to jest większa szansa że coś do niego trafi a wtedy będzie kontynuował zdrowienie w poradni i AA..
Jeśli nie,to nie wykluczone że poczuje się zdrowym i wznowi próby kontrolowanego picia.
Motywuj go aby przeszedł całą terapię a Ty w tym czasie korzystaj ze spotkań Al-anon i poradni.
PD - janusz |
_________________ Mam bardzo silną wolę... robi ze mną co jej się tylko podoba.
Mój fotoblog |
|
|
|
|
Aaaa
Małomówny
|
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 12:45
|
|
|
Właśnie nie wiem jak to wygląda, bo z tego co nam wczoraj powiedział lekarz, który go przyjmował, to może być na tym oddziale do 4 tygodni, i że to zależy od lekarza prowadzącego (spotka się z nim dopiero jutro, dzisiaj święto, porobią mu też podstawowe badania, na razie dostaje tylko relanium), o 6 -tygodniowym pobycie nie było mowy.
A potem terapia albo w ośrodku zamkniętym, albo otwartym - czyli jak mniema coś jak spotkania AA, tak ?
Tyle się wczoraj dowiedzieliśmy.
Tak, będę go wspierać jak tylko zdołam najlepiej. Sama zamierzam iść na spotkanie Al-Anone. |
Ostatnio zmieniony przez Aaaa Czw 06 Sty, 2011 12:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mario
[*][*][*]
|
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 12:49
|
|
|
Aaaa napisał/a: | W związku z tym mam pytanie, czego się mogę potem spodziewać po takim pobycie w szpitalu ? |
Mówisz o detoksie. Tak ?
No cóż .........dojdzie do siebie, przede wszystkim fizycznie.Podkarmią go, objawy AZA miną, nabierze ochoty do życia i optymistycznie spojrzy w przyszłość. Ogólnie rzecz biorąc..... ..wróci do żywych.
No i z tym się wiąże pewne niebezpieczeństwo. Może być tak, że jak sie lepiej poczuje, pomysli wtedy, że warto spróbować nie pić samemu.
Musisz wiedzieć, że im człowiek się czuje gorzej tym bardziej mysli o leczeniu, a im lepiej, tym dokładnie odwrotnie.
I tu jest miejsce na Twoją konsekwencję. Pozdrawiam |
|
|
|
|
Mario
[*][*][*]
|
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 12:54
|
|
|
Aaaa napisał/a: | to może być na tym oddziale do 4 tygodni |
Aha. Czyli to nie tylko detoks , ale i psychiatryk ?
Cytat: | A potem terapia albo w ośrodku zamkniętym, albo otwartym - czyli jak mniema coś jak spotkania AA, tak ? |
Zle mniemasz Wpadaj tu częściej, a z czasem dowiesz się wszystkiego |
|
|
|
|
jolkajolka
Trajkotka
Pomogła: 8 razy Wiek: 59 Dołączyła: 07 Sie 2009 Posty: 1388 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 13:30
|
|
|
Wygląda na to, że jest szansa na polepszenie Waszego losu. Skoro podjął taką decyzję,już pierwszy krok zrobiony. Im dłuższą terapię wybierze,tym lepiej dla niego. I oczywiście dla Ciebie. A czas pokaże,czy z tego skorzysta. Motywuj go do wytrwania i tyle. I trzymaj się, dziewczyno, zawsze jest nadzieja na lepszą przyszłość. |
_________________ "Potykając się można zajść daleko;nie wolno tylko upaść i nie podnieść się." Goethe |
|
|
|
|
jal
Gaduła Alkoholik dozgonny.
Pomógł: 13 razy Wiek: 76 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 16:25
|
|
|
Aaaa napisał/a: | Właśnie nie wiem jak to wygląda, bo z tego co nam wczoraj powiedział lekarz, który go przyjmował, to może być na tym oddziale do 4 tygodni, i że to zależy od lekarza prowadzącego (spotka się z nim dopiero jutro, dzisiaj święto, porobią mu też podstawowe badania, na razie dostaje tylko relanium), o 6 -tygodniowym pobycie nie było mowy.
A potem terapia albo w ośrodku zamkniętym, albo otwartym - czyli jak mniema coś jak spotkania AA, tak ?
Tyle się wczoraj dowiedzieliśmy.
Tak, będę go wspierać jak tylko zdołam najlepiej. Sama zamierzam iść na spotkanie Al-Anone. |
Może ten ośrodek ma terapię czterotygodniową... ważne żeby to była terapia na oddziale uzależnień.
Nie tylko na jedno spotkanie Al-anon - i nie odkładaj na potem.
PD - janusz |
_________________ Mam bardzo silną wolę... robi ze mną co jej się tylko podoba.
Mój fotoblog |
|
|
|
|
dromax
Gaduła abstynencki styl życia
Pomógł: 2 razy Wiek: 73 Dołączył: 27 Lis 2010 Posty: 525 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 16:22
|
|
|
Aaaa napisał/a: | W związku z tym mam pytanie, czego się mogę potem spodziewać po takim pobycie w szpitalu ? |
Kolejnego zapicia.... albowiem detox nie leczy ducha, nie leczy uzaleznienia. detox tylko odtruwa organizm. a odtrucie sprzyja uczuciu zdrowia i kondycji - co daje możliwość dalszego picia...i tak w kółko. Mój znajomy przerabia to juz 20 lat. Na detoxie był chyba ze sto razy. |
_________________ http://bez-dymka.cba.pl |
|
|
|
|
dromax
Gaduła abstynencki styl życia
Pomógł: 2 razy Wiek: 73 Dołączył: 27 Lis 2010 Posty: 525 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 16:24
|
|
|
Aaaa napisał/a: | Tak, będę go wspierać jak tylko zdołam najlepiej. Sama zamierzam iść na spotkanie Al-Anone. |
Lepszym wariantem jest zostawienie go samemu sobie i danie sobie spoko z alkoholikiem by nie zrobić falstartu na starcie w dalsze życie. |
_________________ http://bez-dymka.cba.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|