Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Wiedźma
Pon 07 Lut, 2011 22:23
Terapia DDA to ściema
Autor Wiadomość
Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 12:16   Terapia DDA to ściema

http://flandra.wordpress....-dda-to-sciema/

Terapeuci w ośrodkach leczenia uzależnień i współuzależnienia tak naprawdę nie są psychoterapeutami.
To najczęściej tylko "specjaliści psychoterapii uzależnień".

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 15:41   

Jak to w państwie polskim(i nie tylko), ściemą jest wiele rzeczy. Jedną z największych ściem jest uogólnienie :p
W każdym zawodzie jest tak że są partacze i profesjonaliści, a terapeuta jest zawodem(tak samo jak lekarz czy nauczyciel), nie powołaniem nadanym komuś przez jakieś siły wyższe.

Wszyscy chcielibyśmy żeby zajmowali się nami specjaliści. Odprowadzając samochód do warsztatu mamy nadzieje że mechanik to prawdziwy fachowiec(i uczciwy). Chcemy by nasze dzieci były pod opieką pedagogów z prawdziwego zdarzenia. Dobrze by było leczyć się u lekarzy z powołania, wykształconych, cały czas powiększających swoje umiejętności.

Tak samo z terapeutami, część jest niedouczonych, tak naprawdę mają pewnie gdzieś pacjenta, sami mają problemy ze sobą(potrzebują terapii :rotfl: ).... Co nie umniejsza splendoru reszcie z nich, fachowcom....

Dlatego nie ma co się tak podniecać jak niektórzy, terapia to nie cud, lekarze ją przeprowadzający to tylko ludzie, same programy terapeutyczne też pewnie można by poprawić...

Proponuje rzeczową dyskusje, bez pieprzenia 20str głupot, kto chce i ma co powiedzieć to miło...

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 16:01   

to nie jest śmieszne

w rodzinach alko często pojawia się przemoc fizyczna i seksualna

osoby, które wyrastają w takich warunkach, żeby przetrwać muszą wykształcić silne mechanizmy obronne, z którymi żyją także jako dorośli

i tym, najbardziej pokrzywdzonym osobom, proponuje się "terapie" u "specjalistów" PARPY

to tak, jakby raka leczyć homeopatycznie

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 16:13   

Flandra, ja akurat piszę odnośnie wszystkich terapeutów, nie tylko DDA. Tak jak alkoholika mi niezbyt żal, to jego rodziny na pewno, ta jest tylko różnica że w większości przypadków oni nie zawinili a muszą "zbierać burze".

To że wielu terapeutów jest niedouczonych i delikatnie mówiąc z wielu powodów nie powinni robić tego co robią to jedno, ale zwróciłaś uwagę na inną bardzo ważną rzecz.
Wielu ludzi słysząc "PARPA" ma pełne zaufanie, myśląc że ten lub tamten to musi być specjalista "pełną gębą". A tu co? Jajco.....

Tomoe 
(banita)

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 21:11   

Flandra napisał/a:

i tym, najbardziej pokrzywdzonym osobom, proponuje się "terapie" u "specjalistów" PARPY

Niedawno twierdziłaś, że certyfikat PARPY plus posiadanie superwizora przekonuje cię, że masz do czynienia ze specjalistą. I doradzałaś na forum innym, aby sprawdzali certyfikaty.
Co się nagle zmieniło, że odrzuciłaś swoje poprzednie przekonania i teraz, dla odmiany, deprecjonujesz "hurtowo" wszystkich terapeutów z certyfikatami PARPY?

Jeśli terapia DDA prowadzona przez tych specjalistów to twoim zdaniem "ściema" - zaproponuj jakąś alternatywę. Masz coś do zaproponowania oprócz totalnej negacji tego co jest? :)

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 22:56   

Tomoe napisał/a:
Niedawno twierdziłaś, że certyfikat PARPY plus posiadanie superwizora przekonuje cię, że masz do czynienia ze specjalistą

ale nie pisałam, że musi to być certyfikat PARPY :)

Tomoe napisał/a:
Co się nagle zmieniło, że odrzuciłaś swoje poprzednie przekonania i teraz, dla odmiany, deprecjonujesz "hurtowo" wszystkich terapeutów z certyfikatami PARPY?

w 2008 roku, po kilku miesiącach spotkań indywidualnych certyfikowana w PARPIE specjalistka skierowała mnie na testy psychologiczne, które stwierdziły (cytuję tak jak mi to wtedy przekazano): "początki nerwicy". Usłyszałam: "zajmujemy się leczeniem uzależnień a nie nerwic", co wtedy bardzo mnie zdziwiło, bo przecież zgłosiłam się na terapię DDA.
Poproszono mnie wtedy o skierowanie się do ośrodka, w którym leczy się zaburzenia nerwicowe.
W ośrodku tego typu usłyszałam, że skoro jestem DDA to normalne, że mam "początki nerwicy" i powinnam uczestniczyć w terapii DDA.
Więc zdezorientowana wybrałam kolejny ośrodek z listy tych rekomendowanych przez PARPĘ.
"Terapeuta" z tego ośrodka nie dostrzegał żadnego problemu w moich "początkach nerwicy".
Jak się okazało - trafiłam na "rzeź". Nie chcę tu wchodzić w szczegóły, bo są dosyć intymne, ale to co się wydarzyło sprawiło, że terapia zamiast mi pomóc - zaszkodziła. Czułam się fatalnie.

Po tym co usłyszałam niedawno od psychoterapeutki z certyfikatem PTP, że "terapia DDA to tylko forma wsparcia" zaczełam szukać informacji. To co przeczytałam w harmonogramie szkolenia "specjalistów psychoterapii uzależnień i współuzależnienia" (w całym programie tylko 133 godzin zajęć dydaktycznych dotyczy problemów współuzależnienia, przemocy i DDA, a kursanci nie przechodzą własnej solidnej psychoterapii) i to co przeczytałam w Kodeksie Etyczno – Zawodowym Terapeuty Uzależnień:
"Wykonując czynności zawodowe terapeuta uzależnień przestrzega następujących zasad:
1. Zna granice swoich kompetencji i nie podejmuje zadań przekraczających jego możliwości.
"
sprawiło, że doszłam do wniosku, że pierwsza terapeutka PARPY, kierując mnie na terapię zaburzeń nerwicowych przestrzegała po prostu etyki zawodowej, i każdy terapeuta PARPY powinien zrobić to samo, bo w przeciwnym razie szkodzi swojemu pacjentowi.

Dopiero teraz zrozumiałam to, co usłyszałam w poprzednim ośrodku - specjaliści PARPY leczą uzależnienia, nie leczą nawet lekkich zaburzeń nerwicowych czy zaburzeń osobowości.

Tomoe napisał/a:
Masz coś do zaproponowania oprócz totalnej negacji tego co jest?

Na razie na własnej skórze będę testować psychoterapię prowadzoną przez psychologa klinicznego, psychoterapeutkę z certyfikatem PTP.
Takich psychoterapeutów jest podobno tylko około 400 w Polsce.
Ostatnio zmieniony przez Flandria Pią 04 Lut, 2011 23:01, w całości zmieniany 3 razy  

JaKaJA 
Trajkotka
Niespodzianka!-ja czuję!! ;)

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 23:11   

hmmmmm
Flandra napisał/a:
a kursanci nie przechodzą własnej solidnej psychoterapii
NIKT bez psychoterapi własnej nie dostanie certyfikatu,to po pierwsze,a po drugie
Flandra napisał/a:
specjaliści PARPY leczą uzależnienia
i współ uzależnienia i DDA po odbyciu specjalnych kursów zakonczonych TERAPIĄ WŁASNĄ,egzaminem państwowym i dopiero dostają certyikat. 8|

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 23:13   

JaKaJA napisał/a:
NIKT bez psychoterapi własnej nie dostanie certyfikatu,to po pierwsze,a po drugie

JaKaJA napisał/a:
współ uzależnienia i DDA po odbyciu specjalnych kursów zakonczonych TERAPIĄ WŁASNĄ,egzaminem państwowym i dopiero dostają certyikat.

A więc terapia DDA to ściema :bezradny:

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 23:15   

JaKaJA napisał/a:

a mogłabyś to czymś poprzeć? jakimś linkiem choćby ?

JaKaJA 
Trajkotka

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 23:26   

Uzyskiwanie kwalifikacji zawodowych w zakresie
terapii uzależnienia od alkoholu i współuzależnienia

Program uzyskiwania kwalifikacji zawodowych przez osoby prowadzące terapię uzależnienia od alkoholu i współuzależnienia w zakładach lecznictwa odwykowego

§ 2

1.Certyfikaty specjalisty psychoterapii uzależnień i instruktora terapii uzależnień otrzymuje się po ukończeniu programu uzyskiwania kwalifikacji zawodowych osób prowadzących terapię uzależnienia od alkoholu i współuzależnienia w zakładach lecznictwa odwykowego zwanego dalej „programem szkoleniowym” oraz zdaniu egzaminu certyfikacyjnego.
2.Program szkoleniowy składa się z następujących etapów:
1.Etap Pierwszy: szkolenie w zakresie podstawowych umiejętności udzielania pomocy psychologicznej w wymiarze nie mniejszym niż 220 godzin zajęć dydaktycznych,
2.Etap Drugi: szkolenie w zakresie nowoczesnych metod diagnozowania oraz terapii uzależnienia i współuzależnienia w wymiarze nie mniejszym niż 350 godzin zajęć dydaktycznych,
3.Etap Trzeci: staż kliniczny w placówce terapii uzależnień w wymiarze nie mniejszym niż 80 godzin roboczych,
4.
Kod:
[u][i][b]Etap Czwarty: poddanie się nadzorowi merytorycznemu (superwizji klinicznej dla celów szkoleniowych) w wymiarze nie mniejszym niż 70 godzin zajęć dydaktycznych.[/b][/i][/u]
3.Potwierdzeniem ukończenia każdego etapu szkolenia jest uzyskanie odpowiedniego zaświadczenia.

Źródło:http://www.parpa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=63

Tomoe 
(banita)

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 23:30   

Flandra napisał/a:

Na razie na własnej skórze będę testować psychoterapię prowadzoną przez psychologa klinicznego, psychoterapeutkę z certyfikatem PTP.
Takich psychoterapeutów jest podobno tylko około 400 w Polsce.

Rozumiem. Powodzenia. :)

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 23:34   

JaKaJA napisał/a:
Uzyskiwanie kwalifikacji zawodowych w zakresie
terapii uzależnienia od alkoholu i współuzależnienia

kochanie, ale to jest już nieaktualne

teraz sa 3 etapy, pierwszy i drugi zostały połączone, zamiast 220+350 jest 650 godzin w jednym etapie. Harmonogram tych godzin umieściłam na swoim blogu - to dane ośrodka szkoleniowego akredytowanego przez PARPĘ.

http://www.parpa.pl/downl...JI%20znowel.doc

W tym dokumencie została też wyjaśniona kwestia superwizji klinicznej - to spotkania grupowe, służą do omawiania stażu klinicznego. Nie są psychoterapią.
Superwizja = nadzór.

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 23:37   

Tomoe napisał/a:
Rozumiem. Powodzenia.

Dziękuję. :)

Boję się strasznie :mgreen:
Ostatnio zmieniony przez Flandria Pią 04 Lut, 2011 23:38, w całości zmieniany 1 raz  

JaKaJA 
Trajkotka

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 23:44   

Nie rozumiem dlaczego za wszelką cenę chcesz podwazyć kompetencje tych ludzi? Wielu ludziom pomogli,dlaczego Tobie nie mogą?
Przypominasz mi kogoś,tamtej dziewczynie nawet profesorowie psychologii z certyfkatami nie mogli pomóc czekawe dlaczego? :mysli:

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pią 04 Lut, 2011 23:44   

Kulfon napisał/a:
Fladerko ten temat to pewnie nastepstwo znalezienia przez ciebie idealnego terapeuty ....

moja terapia jeszcze sie nie rozpoczęła
nie wiem z kim mam doczynienia

Odpowiedz do tematu