|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Otwarty przez: Wiedźma Pią 04 Lut, 2011 19:23 |
Cukier uzależnia jak alkohol? |
Autor |
Wiadomość |
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
|
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 21:22
|
|
|
Mario napisał/a: | Jeszcze tylko 919 |
Mam nadzieję, że mnie nie liczyłeś |
_________________ |
|
|
|
|
Pati
Gaduła Inna od innych.DDA.
|
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 22:06
|
|
|
Gratuluje |
_________________ Najlepszym miejscem pod słońcem jest dom,w którym żyją ludzie ofiarujący sobie w najtrudniejszych chwilach tak rzadki dar,jak wybaczenie. (G.McDonald) |
|
|
|
|
Mario
[*][*][*]
|
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 22:33
|
|
|
Cytat: | Mam nadzieję, że mnie nie liczyłeś |
A niby dlaczego ? Wszedłes, przeczytałeś a tym samym oddałeś gratulacyjny glos. Nie widze powodu, żeby Cie nie liczyć
yuraa napisał/a: | a oprocz nie picia to jeszcze jakis powód jest do rozwijania czerwonych dywanow i mów pochwalnych ?? |
Ty tak Yura na poważnie ?
Hmm , no to niech pomysle
No to tak : pogłebiam się sie terapeutycznie raz na tydzień, codziennie prowadzę szereg rozmów z osobą uzależnioną, na temat naszej choroby i wyciągam z tych rozmów konstruktywne wnioski, planuję i rozliczam dzień, prowadzę w myślach swych Dzienniczek Uczuć, pilnie obserwuję czy aby nie wystepują u mnie objawy alkoholowego głodu,codziennie poświęcam 120 minut na czytanie i pisanie na FWA, dwukrotnie w ciągu dnia odmawiam z zaangażowaniem MOPD.............zmieniam się z dnia na dzień, jestem innym człowiekiem, pokochałem psy, koty i chomika, których przedtem nie trawiłem.
Jak spojrzę w lustro widze tam : wspaniałego, mądrego życiowo, nad wyraz inteligentnego, kulturalnego i ogólnie rzecz biorąc cudownego faceta............... delikatnie po 40stce.I to wszystko zawdzieczam - jak to wspomniałes - około 120 dniowej abstynencji.
Mało, żeby liczyć na owacje ?
Ok. To było jak zwykle u mnie na poważnie. A teraz powiem coś dla jaj
Może być też tak, że moja podswiadomośc pragnie jakiejś formy uznania, bo niby te ileś dni to nic, ale dla niej właśnie ( podswiadomości znaczy się ) są one ważniejsze i bardziej cenne niżli Twoje 4800, Alicji 6349, czy Ewy 2365.
Kiedyś ta podswiadomośc usłyszała takie zdanie : M............ jeden dzień twojej trzeżwości powinien być dla ciebie ważniejszy i bardziej cenny, niż trzeżwośc wszystkich alkoholików świata razem wzietych.
No i tak sie czasami dzieje , że człowiek pisze jak pisze a ta durna podswiadomośc dyktuje mu coś, co sama chciałaby w odpowiedzi na jego pisanie usłyszeć.
Nie wiem czy to jasne, ale juz taki jestem , że jak sobie z siebie żartuję, to czasami robie to nieczytelnie i niektórzy biora to za dobrą monetę
Jeszcze tylko 914 |
Ostatnio zmieniony przez Mario Czw 24 Lut, 2011 22:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
|
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 22:36
|
|
|
Mario napisał/a: | Wszedłes, przeczytałeś a tym samym oddałeś gratulacyjny glos. |
Oj .powiało słusznie minionym ustrojem........... |
_________________ |
|
|
|
|
incognito
(banita)
Wiek: 61 Dołączyła: 11 Lut 2010 Posty: 377 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 09:34
|
|
|
tak trzymaj! |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011 09:52
|
|
|
No Mario, to ja jeszcze poczekam z tymi gratulacjami z 2 miesiące, będzie wtedy pólroczek, ja wolę takie bardziej okrągłe rocznice.
Cytat: | niemowlak-trzeźwiejący alkoholik
Pierwszy miesiąc
Dlaczego maluch tak mało śpi? Podobno powinien przesypiać większą część doby. A on? Lepiej nie mówić! I czemu ciągle płacze? Czy nic mu nie dolega? - klasyczne problemy ze snem na początku abstynencji, a współuzależniona się zamartwia
Drugi miesiąc
Dziecko zaczyna już dostrzegać uroki tego świata. Alkoholi zaczyna dostrzegać uroki świata bez alkoholu
Trzeci miesiąc
Trzymiesięczne niemowlę to już nie słabiutki, bezradny noworodek. Postępy, jakie zrobił ten mały człowiek, są doprawdy zdumiewające. Fakt, alkoholik też poczynił postępy
Czwarty miesiąc
Czteromiesięczny maluch próbuje wszystkiego - zabawek, kocyka, własnych rąk. Pozwól mu na to. Lizanie i ssanie to dla niego jeden z najważniejszych sposobów poznawania rzeczywistości. » Tak, ssanie również dotyczy alkoholika
Piąty miesiąc
Sprawność pięciomiesięcznego malucha na pewno cię zadziwi. Bo czyż umiejętność ssania dużego palca stopy nie jest zdumiewająca? » Alkoholi przystępuje do naprawiania swojego świata, ale jeszcze chętnie zajmuje się "niesieniem posłania" (czyt. ssie niekoniecznie własny palec u stopy)
Szósty miesiąc
Maluch turla się podłodze niczym mała szpuleczka, odkrywając coraz to nowe zakamarki mieszkania. Zresztą odkryć w tym miesiącu czeka go znacznie więcej. Alkoholik przeciera oczy... niekoniecznie ze zdumienia.
|
|
Ostatnio zmieniony przez pietruszka Pią 25 Lut, 2011 09:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|