Przesunięty przez: Wiedźma Pon 04 Kwi, 2011 23:50 |
Czy muszę wyrzucić tego lapka? |
Autor |
Wiadomość |
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:36
|
|
|
Cytat: | Bycie ojcem to ciężka praca |
...zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości...
Jonesy napisał/a: | Ale za to za naprawdę godziwą zapłatę |
...pewnie mówisz o tym, co "się kartą nie zapłaci".... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:37
|
|
|
staaw napisał/a: | kiedyś to by oglądała cartoon network 24h na dobę... |
...u mnie króluje "mini-mini" i "jim-jam"... |
|
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:39
|
|
|
Jonesy napisał/a: | Koszt zrobienia dvd lub audio cd to około 50 gr/sztuka. |
Zależy pewnie w jakim nakładzie, ale coś koło tego.
Jonesy napisał/a: | Reszta pieniędzy z tych 50 złotych za płytę dvd czy 40 złotych za audio idzie na koncerny. Z tego mały ułamek dla autorów. |
Oczywiście, z tym że co to ma do rzeczy? Po prostu koncerny żerują na autorach. Tak jest w przypadku wydawnictw i książek. Wyprodukowanie czarno białej książki w nakładzie kilku tysięcy to koszt paru złotych. Ile kosztuje w księgarni?
O ile nie jestem jakimś fanatycznym przeciwnikiem piratowania to dla mnie śmiesznym jest zaporowa cena, bo o zasadności posiadania oryginału(przynajmniej u 90% użytkowników) nie ma co gadać.
A oprogramowanie specjalistyczne? Hoho, to dopiero ceny... |
|
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:42
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Oczywiście, z tym że co to ma do rzeczy? Po prostu koncerny żerują na autorach. Tak jest w przypadku wydawnictw i książek. Wyprodukowanie czarno białej książki w nakładzie kilku tysięcy to koszt paru złotych. Ile kosztuje w księgarni? |
...ale gostek, który popełnia takie dzieła raz na dwa lata, musi żyć z pieniędzy, które zapłaci mu wydawnictwo... podobnie jest z innymi dziełami sztuki... |
|
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:42
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | A oprogramowanie specjalistyczne? Hoho, to dopiero ceny... |
Tylko każdy chce mieć fotoszopę, a zwykłego net.painta nie wykorzystuje w całości że o Gimpie nie wspomnę... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:43
|
|
|
ZbOlo napisał/a: |
...ale gostek, który popełnia takie dzieła raz na dwa lata, musi żyć z pieniędzy, które zapłaci mu wydawnictwo... podobnie jest z innymi dziełami sztuki... | Tylko wydawnictwo żyje z tej kasy cztery lata |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:46
|
|
|
ZbOlo napisał/a: | ...ale gostek, który popełnia takie dzieła raz na dwa lata, musi żyć z pieniędzy, które zapłaci mu wydawnictwo... podobnie jest z innymi dziełami sztuki... |
Tak, z tym że umowa autora z wydawcą, nic nam do tego.
W żaden sposób nie usprawiedliwia to piratowania, a wysokie ceny trochę tak
Cytat: | Tylko każdy chce mieć fotoszopę, a zwykłego net.painta nie wykorzystuje w całości że o Gimpie nie wspomnę... |
Tak jak każdy chce mieć Corvette, bo potrafi wcisnąć gaz spod świateł. Gorzej jak zaczną się zakręty czy lód, wtedy już nie ma "miszcza na prostej"... |
|
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:48
|
|
|
staaw napisał/a: | Tylko wydawnictwo żyje z tej kasy cztery lata |
...a może wydaje książki "młodych, nieznanych acz dobrze się zapowiadających..."... |
|
|
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:49
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | W żaden sposób nie usprawiedliwia to piratowania, a wysokie ceny trochę tak |
...prawda... |
|
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:52
|
|
|
Jonesy napisał/a: | Na kompie mam wuchtę bajek do dziewczynek |
a ja to mam "Kewin sam w domu" |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 11:56
|
|
|
Jacek napisał/a: | a ja to mam "Kewin sam w domu" |
...ale to się w święta ogląda tylko... |
|
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 13:25
|
|
|
Filmy dvd i muzyka na Amazonie kosztują przysłowiowe grosze. Tylko z dvd taki ból, że po pierwsze region nie ten i języka nie ma a po drugie drogie koszta wysyłki. Natomiast książki w Ab Books już za 1 dolara nawet kupowałem. Tu też jedyny bój to wysyłka. No i język dla niektórych barierą może być. Jedyny kraj na całym świecie gdzie nie opłaca się nic kupować oryginalnego ani sprowadzać z zagranicy to...
I dlatego brak mi słów na ten kraj i rządzących nim oraz miłościwie nam panującego jaśnie hrabiego Bronisława. |
|
|
|
|
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 13:49
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Cytat: | I dlatego brak mi słów na ten kraj i rządzących nim oraz miłościwie nam panującego jaśnie hrabiego Bronisława. |
Mały offtopic: sir Bronisław nie ma tu nic do rzeczy, to 20lat gównianych rządów, Jones.
Jest taki sam dobry czy zły jak jego poprzednicy. |
Nie widać, żeby coś nam się miało polepszyć. Nawet nie widać, żeby stan był zachowany sprzed dwóch lat. Siedzimy w wózku który toczy się z górki. Niestety, nie ma hamulca, a tempo nabieramy coraz szybsze. Ewentualnie jeżeli ktoś woli bardziej poetyckie porównania:
Jest 14 kwietnia 1912 roku a my tańczymy na Titanicu. A rząd nam wesoło przygrywa do taktu. Kapitan mężnie trzyma kurs. Prosto na górę lodową... A szalup jest pierońsko mało... |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 13:54
|
|
|
Jones, jesteś inteligentnym człowiekiem, więc bardzo dobrze wiesz że mamy recesje na całym świecie. Grzech zaniechania jest również grzechem, to można przypisać obecnie rządzącym, jak i wcześniejszym też. Tyle w temacie.... |
|
|
|
|
staaw
|
Wysłany: Pon 21 Mar, 2011 13:57
|
|
|
Włażą po palcu UE jak wcześniej CCCP... Mądra piosnka mi teraz leci... "Róbmy swoje..."
Ja ściągam teraz Mandrake 9.1, chodziła mi na 500Mhz, to na 1,2GHz powinna, tylko to laptop, pamięci nie dołożę...
Jak się przechwalałem windowsem 3.11, naszła mnie ochota go też zainstalować, jakieś 100GB.... znaczy 100MB to wygospodaruję |
|
|
|
|
|