Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"Każdy alko jest świetnym manipulantem i strategiem&quo
Autor Wiadomość
pietruszka 
Moderator

Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 21:59   

JaKaJA napisał/a:

pietruszko to też jest manipulacja.wszystkim się kojarzy jednoznacznie te słowo-czyli wyrofanie i perfidia a tak nie jest,manipulacja to szerokie pojęcie.

A niech tam, jak już o manipulacji to może przytoczę definicję manipulacji:
Cytat:
Manipulacja (ze śred. łac. manipulus, od łac. „garść, garstka, naręcze” – manus, ręka, możliwy zw. z gr. μαρέ marē, ręka oraz -pulus: możliwy zw. z łac. plenus, pełny oraz plére, napełniać, por. gr. πλήρώς plērēs, pełny; πλήθειν plēthein, być pełnym; być może od łac. pellere, od pellō, „rozpędzić, wprawić w ruch, dotknąć, poruszyć”; wyr. manus pellō ma ozn. „trzymać czyjąś dłoń” lub „mieć kogoś w ręku”) – termin odnoszący się do zręczności w wykonywaniu danej czynności lub samej czynności przeprowadzonej w ten sposób; w następstwie oznacza także „przeinaczanie, naginanie”, „wykorzystanie do własnych celów, wywieranie (często ukryte) wpływu” oraz wszystkie działania mające na celu wywołanie konkretnych zachowania i reakcji u odbiorcy, przez co nabrał również cech pejoratywnych takich jak: „knowanie, knucie, krętactwo, machinacja, machlojka, oszustwo”; może oznaczać m.in.:
manipulacja – termin psychologiczny,
manipulacja – dziedzina sztuki iluzji,
manipulacja – pojęcie technologiczne,
Manipulacja – mikropowieść Ireneusza Iredyńskiego,
manipulacja eksperymentalna – technika metodologii nauki.

WIKIPEDIA
Myślę, ze nie dogadaliśmy się co do samej definicji.
Bo według ogólnego pojęcia manipulacji , dosłowną manipulacja jest prowadzenie ręki dziecka (pomoc) przy stawianiu pierwszych liter, ale też manipulacją jest prowadzenie ręki ciężko chorego przy składaniu podpisu na testamencie.

Ja raczej myślałam o manipulacji psychologicznej:

Cytat:
Manipulacja (psychologia)

Manipulacja (łac. manipulatio - manewr, fortel, podstęp) - w psychologii oraz socjologii to celowo inspirowana interakcja społeczna mająca na celu oszukanie osoby lub grupy ludzi, aby skłonić je do działania sprzecznego z ich dobrem, interesem. Zazwyczaj osoba lub grupa ludzi poddana manipulacji nie jest świadoma środków, przy użyciu których wywierany jest wpływ. Autor manipulacji dąży zwykle do osiągnięcia korzyści osobistych, ekonomicznych lub politycznych kosztem poddawanych niej osób.

Ogólnie, manipulacja jest formą zamierzonego i intencjonalnego wywierania wpływu na osobę lub grupę w taki sposób, by nieświadomie i z własnej woli realizowała działania zaspokajające potrzeby/(realizowała cele) manipulatora.
Manipulować można treścią i sposobem przekazywania informacji. Manipulację określono też kiedyś obrazowo jako "włamanie do umysłu ofiary i podrzucenie tam własnych pomysłów lub opinii w taki sposób, aby ofiara pomyślała, że sama jest ich autorem."

Z punktu widzenia etyki, manipulacja bywa postrzegana jako zachowanie niemoralne. Mimo tego, jest często używana w inter-personalnych kontaktach handlowych i negocjacjach.
Wiki. więcej: http://pl.wikipedia.org/w...8psychologia%29

kamil 
Małomówny

Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 22:07   

JaKaJA napisał/a:
Puki co wygrywam bo wiem i też umiem ;) ale i tak wolę używać uroku osobistego niż takich tam - równie skuteczne :skromny: g4g412 ;)

No czasem po wyjściu z biura zostaje tylko zapach perfum i faktura do zapłacenia. :mgreen:

Na poważnie, często się zastanawiam, na ile już potrafię grać fair.
Okazuje się ,że coraz częściej.
Niesmak jest dla mnie sygnałem i z reguły podejmuje dodatkowe działania do poziomu ,aż niesmak mija i czuję się "dobry".
Mówię o interesach,więc są granice :mgreen:

P.s.Jesteśmy dobrzy dla drugich,aby się sobie wzajemnie podobać.(Magdalena Samozwaniec)

ZbOlo 
[*][*][*]
Ojciec Chrzestny

Wysłany: Śro 08 Cze, 2011 06:50   

Myślę, że jak piłem alkohol, byłem bardziej zdesperowanym manipulantem, strategiem... miałem ogromną motywację - w postaci "zapicia kaca" i wejścia w ten błogi stan "miłego odrętwienia". Co mi zostało teraz, po 2,5 roku trzeźwienia? Łapie się na tym, że kręcę... staram się nie powiedzieć czegoś wprost, kluczę, ukrywam... Co do strategi, dyplomacji, pomysłowości - myślę, że teraz jest bardziej rozległa. Kiedyś moje IQ pracowało tylko na jeden cel - zdobyć, zapić, zapomnieć. Teraz, porzucając ten "wódczany imperatyw", stałem się bardziej wszechstronny...

Jras4 
Docent

Wysłany: Śro 08 Cze, 2011 09:11   

JaKaJA napisał/a:
-czyli wyrofanie i perfidia a tak nie jest,manipulacja to szerokie pojęcie.
ja dodał bym cynizm ,oszustwo ,manipulacja jest dowodem na to że ten którego chcemy manipulować jest dlanas ,,niczym,, porostu śmieciek którego należy tak wycyckać by to nam było fainie a on no cuz jeśli sie dał podejść niech zdycha ..

ZbOlo 
[*][*][*]
Ojciec Chrzestny

Wysłany: Śro 08 Cze, 2011 09:18   

Cytat:
manipulacja jest dowodem na to że ten którego chcemy manipulować jest dlanas ,,niczym,, porostu śmieciek którego należy tak wycyckać by to nam było fainie a on no cuz jeśli sie dał podejść niech zdycha ..

...bo alkohol dla alkoholika jest wszystkim - a pozostała rzeczywistość jest pustką....

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Śro 08 Cze, 2011 13:43   

ZbOlo napisał/a:
Łapie się na tym, że kręcę... staram się nie powiedzieć czegoś wprost, kluczę, ukrywam...

A wiesz, ze to też jedna z cech syndromu DDD/DDA:
nie mówienie wprost, kłamanie, kiedy nie trzeba?
Niestety coś takiego wyniosłam z domu i ciężko mi z tym walczyć.
Z kłamstwem bez powodu już rzadko mi się zdarza, chociaż czasem kusi mnie na przykład odmawiając komuś, żeby wymyślić bardziej sensowny (według mnie) powód odmowy, itd

Gorzej z tym nie mówieniem wprost, niestety mam gdzieś w genach skłonność do owijania w bawełnę, stosowanie ironii, złośliwości, sarkazmu, manewrowania, tak by tylko nie powiedzieć wprost. Mam świadomość, że to też pewnego rodzaju mechanizm obronny, rodzaj asekuracji bo w razie czego "nie zrozumiałeś/aś mnie dobrze, przecież ja miałam zupełnie coś innego na myśli". Tak porozumiewała się ze mną mama, i wlecze się to za mną jak ogon. I wcale nie jest łatwo wyplenić taki nawyk, który tak naprawdę szkodzi bliskim relacjom z innymi, a na pewno ich nie buduje. Ale to też rodzaj manipulacji.

ZbOlo 
[*][*][*]
Ojciec Chrzestny

Wysłany: Śro 08 Cze, 2011 13:52   

pietruszka napisał/a:
A wiesz, ze to też jedna z cech syndromu DDD/DDA:

...bardzo możliwe, chociaż nie kojarzę problemu alkoholowego u moich rodziców... może gdy byłem nieświadomy...???

pietruszka 
Moderator

Wysłany: Śro 08 Cze, 2011 14:46   

ZbOlo napisał/a:
nie kojarzę problemu alkoholowego u moich rodziców.

U mnie akurat też nie było alkoholizmu, ale mam niezły pakiecik DDD :/

Pati 
Gaduła
Inna od innych.DDA.

Wysłany: Śro 08 Cze, 2011 15:29   

pietruszka napisał/a:
stosowanie ironii, złośliwości, sarkazmu

Mam z tym największy problem i łapię się na tym już po fakcie :oops: :oops: :oops:

Jras4 
Docent

Wysłany: Śro 08 Cze, 2011 16:24   

ZbOlo napisał/a:
bo alkohol dla alkoholika jest wszystkim - a pozostała rzeczywistość jest pustką....
niemam na mysli tego co pjie bo on tak do kąca niejest zdrowy psychiczne ale mówie o tym co pszestał pić ale niepszestał manipulować innymi dla własnych korzyści .Każdy kto manipuluie innymi by na tym zyskać jest złodzieiem i kłamcą a nawet podstępną szuią i kabotynem ... niemożna mówić że to mechanizm obronny bo raczei służy do ataku .. a to nazywa sie obłuda ... ja tesz manipulowałem ,kradłem ,kłamałem , ale kiedy pszestajemy pić chyba nadszedł czas zmienić nie tylko stan swei tszeżwośći ale i stan psychiczny i duchowy a co za tym idzie żyć w prawdzie i zgodzie z samym sobą i ninnymi ...pismo mówi ,,nieczyń drugemu co tobie niemiłe ,, ,,szanój bliżniego ,,a czy podstępne manipulowanie by ten bliżni nam słóżył popszez manipulacie ku włąsnym kożyściom ze stratą dlaniego nie tylko materialną ale i moralną jest okazaniem szacunku ..??

verdo 
Gaduła

Wysłany: Śro 08 Cze, 2011 18:18   

Jras4 napisał/a:
...pismo mówi

Potem wziął kielich, podziękował, dał im i pili z niego wszyscy. Ale powiadam wam: Nie będę pił odtąd z tego owocu winorośli aż do owego dnia, gdy go będę pił z wami na nowo w Królestwie Ojca mego.
(MAR 14:23-25; MAT 26:27-29; ŁUK 22:17-18; 1 KOR 11:25)

Manipulacji w zyciu nie da sie uniknac.Otacza nas zewszad...media sa na 1 miejscu.

Jras4 
Docent

Wysłany: Czw 09 Cze, 2011 14:40   

verdo napisał/a:
zyciu nie da sie uniknac
Ty tak twierdzisz a co z próbami jej niestosowania ..

Odpowiedz do tematu