jak wymyślisz tak masz |
Autor |
Wiadomość |
Lenka
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011 11:20
|
|
|
jorgus777 napisał/a: | Jeżeli ktoś przyznał się do bezsilności i przyznał ze jedyną siłą, która może go uleczyć jest, MOC BOGA, to dlaczego przyznaje moc jakiemuś tam alkoholowi ? Czyli tym samym nie wierzy w moc Boga. Jak można Boga rozkładać na czynniki i oddawać cześć związkom chemicznym, to bzdura. |
...nie rozumiem .....ale nie zaryzykuję kontemplacji tego.. |
|
|
|
|
jorgus777
(banita)
|
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011 11:28
|
|
|
... chyba, że tego nie pojmuję...
Na to wygląda.... |
_________________ "Rozwijaj się albo umieraj"
"Rejestruję tylko słoneczne godziny" |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
|
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011 11:32
|
|
|
jorgus777 napisał/a: | ... chyba, że tego nie pojmuję...
Na to wygląda.... |
...nie wszyscy są filozofami, niektórzy pracują w ubojni... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
jorgus777
(banita)
|
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011 11:43
|
|
|
ZbOlo napisał/a: | jorgus777 napisał/a: | ... chyba, że tego nie pojmuję...
Na to wygląda.... |
...nie wszyscy są filozofami, niektórzy pracują w ubojni... |
Alkoholizm jest dla każdego ... PRAWO też.... |
|
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011 11:49
|
|
|
Cytat: | Alkoholizm jest dla każdego ... PRAWO też.... |
..prawda, przecież: hominum causa omne ius constitutum est (wszelkie prawo ustanowione zostało dla ludzi)... |
|
|
|
|
|
aazazello
Gaduła
|
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011 11:52
|
|
|
Lenka napisał/a: | nie rozumiem |
Myślę, że z grubsza chodzi o to, że jeśli naprawdę wierzysz w Boga, to ta wiara i tylko ta wiara wystarczy do tego, aby prowadzić przykładne trzeźwe życie.
Tylko napisane jest to tak pokrętną logiką, że wychodzić z tego, że:
- jeśli jesteś ateistą, to nie masz szans na trzeźwość,
- jeśli uznajesz swoją bezsilność wobec alkoholu, to uznajesz jego moc i nadrzędność nad twoją wiarą w Boga, więc nie jesteś prawdziwie wierzący i trzeźwości nie dostąpisz, tym bardziej, ze w ten sposób oddajesz cześć bożkom, w tym przypadku w postaci alkoholu, mam nadzieję, że etylowego,
- porusza problem rozbierania Boga na czynniki, więc myślę, że chodzi o sprawę troistej osoby Boga, sprawę trudną i skomplikowaną, na której połamali resztki zębów najwybitniejsi teologowie i jej roli w tej wypowiedzi absolutnie nie rozumiem i nie staram się nawet dociec. |
|
|
|
|
jorgus777
(banita)
|
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011 11:55
|
|
|
ZbOlo ! Zapewne doskonale się orientujesz w wypowiedziach tu na forum, i w większości wypowiedzi ludzie wypowiadają się na temat pracy nad sobą nad swoją trzeźwością i nie sądzisz ze należy się koncentrować na własnej duchowości bo na tym polega ta praca nad sobą, że jeżeli nie zmienimy dotychczasowego sposobu myślenia i postrzegania świata to nici z tej naszej trzeźwości. Nie chcę tu uchodzić za jakiegoś uduchowionego guru ale moim skromnym zdaniem problem tkwi w sposobie myślenia a nie w okolicznościach zewnętrznych takich "bo ja mam sklep monopolowy koło domu". |
_________________ "Rozwijaj się albo umieraj"
"Rejestruję tylko słoneczne godziny" |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
|
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011 11:56
|
|
|
spirit (duch może być w odmianie Święty) = spirytus ( może być w odmianie dowolnej)
działania podobne w zależności od spożywania |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
|
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011 12:48
|
|
|
Cytat: | ale wyhamuj troszkę z ocenami oki??? |
nie bylo moim zamiarem oceniać Cię Jorgusie, wybacz
,jestem na 100% pewny ze przeczytałes wiecej niz jedna ksiązkę |
|
|
|
ZbOlo
|
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011 12:58
|
|
|
jorgus777 napisał/a: | moim skromnym zdaniem problem tkwi w sposobie myślenia a nie w okolicznościach zewnętrznych takich "bo ja mam sklep monopolowy koło domu". |
...sądzę, że zmiana myślenia - z "pijanego" na "trzeźwy" - jest podstawą! Ale ta metamorfoza może trwać całe życie. Ważne są szczegóły, "maleńka ziarenka piasku", które mogą przeszkadzać, a czasami zniweczyć paroletni trud trzeźwienia. Dlatego, nie pomniejszał bym roli zdania:
jorgus777 napisał/a: | "bo ja mam sklep monopolowy koło domu" |
Ja nie budzę się rano z mantrą na ustach: "...jestem alkoholikiem, boję się wódy - etc...". Budzę się wypoczęty, od 2,5 roku bez kaca i wiem, że alkohol jest nie dla mnie. Mam to "gdzieś w mózgu", nie przeszkadza mi. Po prostu siedzi, "jeść nie woła"... i już. I takie jest to prawo - w moim wykonaniu... |
|
Ostatnio zmieniony przez ZbOlo Pią 10 Cze, 2011 12:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bebetka
Główna księgowa
|
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011 13:05
|
|
|
jorgus777 napisał/a: | czy nie zastanawia was fakt że ALKOHOL sam w sobie nie ma żadnej MOCY dopóty, dopóki my mu takowej nie przyznamy. |
A nad czym tu się zastanawiać? skoro Ty sam, już na wstępie gloryfikujesz jego znaczenie pisząc zamiast picie alkoholu to ALKOHOL
Drogi kolego Alkohol sam w sobie nie ma żadnej mocy ale jego spożywanie i owszem
|
_________________ Imperare sibi maximum est imperium - Seneka
Mój magiczny Świat
Thelema |
|
|
|
|
|